Αθήνα 13.7.2010, 12:43
Το πρώτο βραβείο στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Trading Agent Competition (TAC 2010 - http://www.sics.se/tac/ ) στο Πανεπιστήμιο του Harvard των ΗΠΑ κέρδισε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, για τη δημιουργία ενός ευφυούς προγράμματος λογισμικού που εκτελεί αυτόματα και αυτόνομα ηλεκτρονικές συναλλαγές και συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες στο διαδίκτυο.
Οι «πράκτορες λογισμικού» (software agents) είναι ευφυή προγράμματα με εξελιγμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, ειδικά σχεδιασμένα για να συνδιαλέγονται στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο διαδίκτυο με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Η ομάδα Mertacor του ΑΠΘ πήρε μέρος στους τρεις τελικούς με κατάλληλες εκδόσεις του πράκτορα Mertacor και κατέλαβε τις παρακάτω θέσεις: 1η στο διαγωνισμό TAC Market Design (CAT 2010) για Σχεδίαση και Βελτιστοποίηση Ηλεκτρονικών Αγορών. 3η στο διαγωνισμό TAC Ad Auction (AA 2010) για Δημοπρασία Διαδικτυακών Διαφημίσεων και 6η στο Διαγωνισμό TAC Supply Chain Management (TAC-SCM 2010) για Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Η ομάδα του Mertacor απαρτίζεται από τους παρακάτω: - Λάμπρος Σταυρογιάννης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Α.Π.Θ., μεταπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας. Ξεκίνησε την αρχική σχεδίαση του Mertacor για το διαγωνισμό CAT, πριν από 3 χρόνια, σα διπλωματική εργασία. - Κυριάκος Χατζηδημητρίου, υποψήφιος διδάκτορας στο ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, με μεγάλη ιστορία στους διαγωνισμούς TAC. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 3η θέση, το 2005, στο TAC-SCM. Σχεδίασε και βελτίωσε τους πράκτορες Mertacor AA και SCM. - Ανδρέας Συμεωνίδης, Λέκτορας του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ. Είχε την επίβλεψη και τη συμμετοχή στην ανάπτυξη του Mertacor SCM. Στο φετινό διαγωνισμό στο Harvard, ήταν Game Master για το διαγωνισμό και παρέλαβε τα βραβεία του Mertacor στο Cambridge της Μασσαχουσέτης. - Περικλής Μήτκας, Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ. Επικεφαλής της ομάδας.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουνίου 2010. Η επιτυχία της ελληνικής αποστολής του ΑΠΘ επιβεβαιώνεται και από δυο ακόμη γεγονότα. Η ερευνητική ομάδα του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ κλήθηκε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Minnesota και το Πανεπιστήμιο Erasmus στη σχεδίαση του καινούριου παιχνιδιού του TAC, το TAC Energy, που θα εστιάζει στο χρηματιστήριο ενέργειας. Ο διαγωνισμός την επόμενη χρονιά θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης IJCAI 2011 (International Joint Conference on Artificial Intelligence). Στο TADA 2011 workshop, το οποίο θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό, πρόεδρος θα είναι ο Λέκτορας του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης.
Ο επικεφαλής της ομάδας Mertacor του ΑΠΘ, Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ Περικλής Μήτκας, θα παρουσιάσει στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Πρακτόρων Λογισμικού (IAT 2010), που θα γίνει στο Τορόντο από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2010 το τελευταίο ερευνητικό έργο της ομάδας στους πράκτορες λογισμικού. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσει τις μεθόδους για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των πρακτόρων λογισμικού που θα επιτρέψει τη χρήση τους σε εφαρμογές πραγματικού χρόνου και τους πράκτορες λογισμικού για ανακάλυψη γνώσης στον παγκόσμιο ιστό.
|