Αθήνα 13.7.2010, 12:50
Θετικότατες θα είναι οι προοπτικές απορρόφησης των δασκάλων στα δημόσια σχολεία μέχρι το 2015, με σύντομο στάδιο αναμονής πριν από τον μόνιμο διορισμό, αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας "Employ" Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας.
Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων πιθανόν να είναι από τους τελευταίους αυριανούς δασκάλους που θα συναντήσουν τόσο ευνοϊκές προοπτικές απορρόφησης. Από το 2015 και έπειτα διαφαίνεται μια εξισορρόπηση του ισοζυγίου της προσφοράς και της ζήτησης η οποία θα διατηρήσει μεν θετικό πρόσημο στους δείκτες απορρόφησης αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτίζεται με τις σημερινές θετικότατες προοπτικές του επαγγέλματος.
Ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τις προσλήψεις των επόμενων ετών είναι οι συνταξιοδοτήσεις. Ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων και κατά συνέπεια και των διορισμών θα μειωθεί δραστικά τα επόμενα χρόνια αφού οι περισσότεροι δάσκαλοι δε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σίγουρα θα σημειωθεί κύμα φυγής το άμεσο διάστημα (2010-2015) που διαρκώς θα μειώνεται ευνοώντας όμως του ήδη αποφοιτήσαντες ή αυτούς που αναμένεται να αποφοιτήσουν άμεσα, καθώς από 1 Ιανουαρίου 2015 εφαρμόζεται πλήρως το νέο ασφαλιστικό ενώ από 1 Ιανουαρίου 2011 αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Mια άλλη παράμετρος, που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των δασκάλων που θα απασχοληθούν στη δημόσια εκπαίδευση στο μέλλον, είναι η επιταγή της τρόικας για υποχρεωτική διατήρηση της αναλογίας διορισμών στην εκπαίδευση 1:1 (για κάθε μια αποχώρηση θα γίνεται μια νέα πρόσληψη). Πρόσθετοι παράγοντες που θα περιορίσουν τους διορισμούς είναι η δραστική μείωση των αποσπάσεων και των εκπαιδευτικών αδειών, η μείωση των διορισμών μονίμων - αναπληρωτών κατά το σχολικά έτη 2010 – 2011 και η μείωση του μαθητικού πληθυσμού - σχολικών μονάδων.
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πλήρες κείμενο της έρευνας.
|