Αθήνα 13.7.2010, 13:15
Καθόλου καλές δεν θα είναι οι προοπτικές διορισμού των νηπιαγωγών στα δημόσια σχολεία κατά τα προσεχή έτη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας "Employ", Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας.
Συνεπώς, οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να κατευθύνονται προς τα τμήματα των νηπιαγωγών όχι με γνώμονα την υποτιθέμενη υψηλή απορροφητικότητα του επαγγέλματος αλλά την αγάπη για το λειτούργημα αυτό και την επιθυμία να το ασκήσουν έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πιθανές αντιξοότητες που θα συναντήσουν στο μέλλον.
Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπιαγωγών είναι εννιά φορές μεγαλύτερος από τις μέχρι τώρα ανάγκες για μόνιμους διορισμούς. Επιπλέον, παρατηρεί ότι αρκετοί νηπιαγωγοί, και συγκεκριμένα 4.728, είναι εκτός δημόσιας εκπαίδευσης αφού από τους περίπου 7.200 εργάστηκαν φέτος ως μόνιμοι και αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία 2.488. Για την επόμενη διετία προβλέπεται μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% και των αναπληρωτών κατά 70%, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας, κάτι που θα οδηγήσει σε διόγκωση του αριθμού των νηπιαγωγών εκτός δημόσιας εκπαίδευσης. Η μείωση των πιθανοτήτων επιτυχίας των νηπιαγωγών στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είναι άλλο πρόσθετο στοιχείο, που επιβεβαιώνει την επιδείνωση της κατάστασης.
Την αρνητική κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνταξιοδοτήσεων άρα και των κενών που θα δημιουργούνται για νέους διορισμούς (η τρόικα ορίζει για την εκπαίδευση αναλογία διορισμών - συνταξιοδοτήσεων 1:1) . Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 2.019 νηπιαγωγοί θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση την ηλικία τους, άμεσα ή στο εγγύς μέλλον. Αυτοί αποτελούν το 15.18% των συνολικά απασχοληθέντων νηπιαγωγών (σύμφωνα με την έρευνα του τμήματος προγραμματισμού και επιχειρησιακών ερευνών 13.294 νηπιαγωγοί). Έπειτα από την αποχώρησή τους μετά το 2015 ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων θα μειωθεί δραστικά επιδεινώνοντας τις ήδη αρνητικές προοπτικές του κλάδου. Βελτίωση ίσως έχουμε με την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση και με την αύξηση των ολοήμερων νηπιαγωγείων και πάλι όμως είναι δύσκολο να φθάσουν οι νηπιαγωγοί τις έως τώρα προοπτικές των δασκάλων όπως επιπόλαια πολλοί παραλληλίζουν.
Άλλοι παράγοντες που θα επιδεινώσουν τις προοπτικές απασχόλησης των νηπιαγωγών τα επόμενα χρόνια, είναι και οι ακόλουθοι: 1. Αύξηση του αριθμού εισαχθέντων χωρίς ανάλογη αύξηση των διορισμών (όπως διαφαίνεται) 2. Μικρός αριθμός ατόμων που θεμελιώνουν δικαίωμα διορισμού (2019) 3. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ενώ κόβονται και οι πρόωρες συντάξεις. 4. Μείωση του αριθμού των αποσπασθέντων κατά 50% και των εκπαιδευτικών αδειών. Θα εξοικονομηθούν με αυτόν τον τρόπο θέσεις και θα περιοριστούν οι διορισμοί αναπληρωτών και μόνιμων διογκώνοντας τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους πίνακες του Υπουργείου.
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η κατακόρυφη αύξηση των βάσεων των τμημάτων των νηπιαγωγών με βάση τις εικασίες υψηλής απορροφητικότητάς των αφού οι προοπτικές απασχόλησης είναι και προβλέπονται δυσοίωνες έστω και αν υπάρξουν επιμέρους θετικές επιδράσεις με την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση και με την αύξηση των ολοήμερων νηπιαγωγείων.
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πλήρες κείμενο της έρευνας.
|