Αθήνα 7.9.2010, 21:21
Η νέα σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη τόσο ως προς την επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και ως προς τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες, διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που την επισκέφθηκε σήμερα μετά από αίτημά του καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό υπόμνημα για τα άμεσα προβλήματα των σχολείων (θα το βρείτε στα συνημμένα).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, η υπουργός επέμεινε στην κάλυψη των κενών μόνο με αναπληρωτές και ωρομίσθιους και όχι συμπληρωματικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δικαιολόγησε τις ασκούμενες πολιτικές επιλογές στην οικονομία και την εκπαίδευση με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας της χώρας.
Σχετικά με τον ανώτατο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι 25 μαθητές ανά τάξη και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κτηριακών προβλημάτων θα είναι +10%. Η ΟΛΜΕ ζήτησε η δέσμευση αυτή να περιληφθεί σε εγκύκλιο και θα σταλεί στα σχολεία.
Για τις υπερωρίες η υπουργός ανέφερε πως αυτές θα αποφασίζονται με παιδαγωγική λογική από το σύλλογο διδασκόντων και όχι υποχρεωτικά.
Σχετικά με τα χρωστούμενα στους εκπαιδευτικούς από διάφορες εργασίες από τα προηγούμενα χρόνια, δεν δεσμεύτηκε για την πληρωμή τους. Για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις, που δεν έχουν ακόμα καταβληθεί, αναφέρθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει πιστωθεί στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην παρατήρηση της ΟΛΜΕ ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, δεν δόθηκε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και ανέφερε απλά πως η υφυπουργός είναι σε επαφή με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για το θέμα.
Σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς αίτηση των εκπαιδευτικών και χωρίς να συμπληρωθούν πρώτα τα κενά στη δευτεροβάθμια, δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση.
Στο αίτημά της ΟΛΜΕ για απόσυρση της διάταξης του νέου νομοσχεδίου «για τη δια βίου μάθηση» με την οποία θα διαθέτονται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί στα ΙΕΚ, η ηγεσία του υπουργείου επέμεινε στις επιλογές της.
Τέλος, για το θέμα της ενισχυτικής διδασκαλίας, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι για την ΠΔΣ θα προηγηθεί αναμόρφωση του προγράμματος, ενώ η ενισχυτική διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές.
Η συνολική εκτίμηση της ΟΛΜΕ για τη συνάντηση είναι αρνητική, καθώς θεωρεί ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν απάντησε με θετικό τρόπο στα αιτήματα και τις προτάσεις της ομοσπονδίας αλλά και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας. "Επιβεβαιώθηκε πως η εφαρμογή της “πολιτικής ΔΝΤ” και στην παιδεία θα έχει καταστροφικές συνέπειες και στο δημόσιο σχολείο".
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το υπόμνημα της ΟΛΜΕ.
|