nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΨΥΠΕ: Τηλεφωνικές γραμμές για την ενδοσχολική βία

 

Αθήνα 30.9.2010, 15:54

Με θέμα την Ψυχική Υγεία των Παιδιών και των Εφήβων, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου στις 5 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 12:00 μεσημέρι στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23, Αθήνα).

Η συνέντευξη θα εστιάσει στη λειτουργία των Συμβουλευτικών Τηλεφωνικών Γραμμών ως αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και στην αναγκαιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying) στη χώρα.

Θα μιλήσουν: ο κ. Ι. Τσιάντης, Αν. Καθ. Παιδοψυχιατρικής, η κ. Ε. Αθανασιάδου, Ψυχολόγος PhD - Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη των Τηλεφωνικών Γραμμών της ΕΨΥΠΕ, και ο κ. Κ. Φύσσας ΜΑ- Ψυχοθεραπευτής, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Διακρατικού Προγράμματος «Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας».

Η τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία της ΕΨΥΠΕ αποτελείται από δύο γραμμές:
1. Τη «Γραμμή-Σύνδεσμος 8018011177», που λειτουργεί από το 2005 και απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση, συμβουλευτική ή υποστήριξη για θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μέχρι 18 ετών. Λειτουργεί σε πανελλαδική εμβέλεια, καθημερινές, 9.30 π.μ-8.30 μ.μ και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ. με χρέωση μία αστική μονάδα. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
2. Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2:00 μ.μ. έως τις 8:30. μ.μ. και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ.  Στην Γραμμή 116111, το παιδί ή ο έφηβος μπορεί να μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τον απασχολεί και να έχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική ή (αν κριθεί απαραίτητο) να παραπεμφθεί στην καταλληλότερη για εκείνον κοινοτική δημόσια υπηρεσία για βοήθεια από κοντά. Στις κλήσεις, που είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, απαντούν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας.

Η βία στα παιδιά
Σύμφωνα με την ΕΨΥΠΕ, η βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών στο σχολείο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και μειώνονται στο λύκειο.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, και σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.α., κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας.

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Γενικά, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), με το συντονισμό του Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη, υλοποιεί διακρατικό πρόγραμμα στη χώρα μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διακρατικού προγράμματος DAPHNE, για το χρονικό διάστημα 2006-2010.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με δραστηριότητες που πραγματοποιούν με τους μαθητές στην τάξη κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν στην συνέντευξη Τύπου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved