Αθήνα 13.10.2010, 15:03
Την έντονη διαμαρτυρία της προς το υπουργείο Παιδείας για την προτροπή του τελευταίου προς τα Παιδαγωγικά τμήματα να αξιοποιήσουν μετεκπαιδευομένους εκπαιδευτικούς που φοιτούν στα Διδασκαλεία ή υποψήφιους διδάκτορες για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών τους, εκφράζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).
Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι παραπάνω εκπαιδευτικοί έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και τους καλεί να αρνηθούν την ανάληψη άλλων καθηκόντων πέρα από αυτά που προβλέπονται από το νόμο. Επιπλέον, καλεί την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε αποσπάσεις στα παιδαγωγικά τμήματα, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους.
Μισθοδοσία νεοδιόριστων Την διαμαρτυρία της εκφράζει η ΔΟΕ και για το γεγονός ότι, αν και έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την πρόσληψη νεοδιόριστων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, δεν έχουν λάβει ακόμη το μισθό τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και αναγκάζονται να συντηρούνται από τις οικογένειές τους προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους (ενοίκιο, φαγητό, κ.λπ.). Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Παιδείας να υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν τη μισθοδοσία των νεοδιόριστων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ώστε να πληρωθούν άμεσα.
Σχετικά με τις καταγγελίες Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ που αναφέρου ότι οι Διευθύνσεις και Γραφεία εκπαίδευσης καλούν τους εκπαιδευτικούς να καταβάλλουν το ποσό των 10 ευρώ για να αγοραστούν οι βάσεις δεδομένων, ώστε να μπορέσουν να μισθοδοτηθούν κανονικά οι εκπαιδευτικοί το Δεκέμβριο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η ΔΟΕ τονίζει πως την αποκλειστική ευθύνη για τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει η πολιτεία και καμιά πρόσθετη δαπάνη δεν μπορεί να επιβληθεί στους εκπαιδευτικούς και καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (αγορά λογισμικού, κλπ.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.
Υποχρηματοδότηση Εν τω μεταξύ, η ΔΟΕ, μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ, διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αφού μέχρι σήμερα τους έχει δοθεί μόνο η πρώτη δόση για το οικονομικό έτος 2010, επισημαίνει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα: - Οι οικονομικοί διαχειριστές των Σχολικών Επιτροπών να μη μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων. - Οι Διευθυντές των σχολείων, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών (αναγόμωση πυροσβεστήρων, καθαριστικά, απολυμάνσεις κ.λπ). - Τα σχολεία προμηθεύονται, για το νέο διδακτικό έτος, ξενόγλωσσα βιβλία για τις ανάγκες της β' ξένης γλώσσας και δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τα βιβλία του προηγούμενου σχολικού έτους 2009-2010, καθώς δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Σχολικών Επιτροπών με τα αντίστοιχα ποσά. - Οι Σχολικές Επιτροπές καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων ενώ ακόμη δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την πληρωμή τους για το 2009-2010. Το ποσό που έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των Σχολικών Επιτροπών από τον Ο.Σ.Κ. αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού ποσού μόνο.
Οι Διευθυντές των σχολείων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των ενσήμων που αντιστοιχεί στην κάθε εργαζόμενη καθαρίστρια διαφορετικά τα πρόστιμα που θα επωμισθούν οι Σχολικές Επιτροπές από το ΙΚΑ θα τις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, οι προμηθευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις για αποπληρωμή των χρεών, αφού τους οφείλονται χρήματα από το προηγούμενο σχολικό έτος (πετρέλαιο, γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φυσικό αέριο, κ.λπ.).
Για όλα αυτά, η ΔΟΕ ζητά τη γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία "έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του σχολείου και την άμεση απόδοση του συνόλου της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις τόσο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, όσο και οι αυξημένες ανάγκες για θέρμανση και λειτουργικές δαπάνες της χρονιάς που ξεκίνησε. Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι σε λίγες μέρες θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο σχολείων που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις".
|