Αθήνα 3.11.2010, 18:32
Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποδοκιμάζει το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρεί ότι δεν απαντά σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας τα οποία, μάλιστα, επιβαρύνει επικίνδυνα.
Επιπλέον, θεωρεί ότι το κείμενο αυτό δεν αποτελεί βάση διαλόγου εξαιτίας τόσο των αντισυνταγματικών του διατάξεων όσον αφορά στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων όσο και γιατί παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η αντικατάσταση των πτυχίων ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια.
"Το ΑΠΘ παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, την πολυετή υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, υπηρετεί με ευπρέπεια και προσήλωση την ακαδημαϊκή και κοινωνική αποστολή της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, το ΑΠΘ αναλαμβάνει να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει τις δικές του προτάσεις και διεκδικήσεις για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου", τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση. Για το λόγο αυτό συγκροτεί τέσσερις επιτροπές αντίστοιχα για θέματα διοικητικά, ακαδημαϊκά και προσωπικού, οικονομικής διαχείρισης, ερευνητικής πολιτικής. Οι Επιτροπές αυτές θα επεξεργαστούν τις προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και θα διαμορφώσουν το πρώτο κείμενο προτάσεων και διεκδικήσεων που θα συζητηθεί στην επόμενη Σύγκλητο».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συγκλήτου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε: "Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συζήτησε διεξοδικά το κείμενο των προτάσεων για τη διαβούλευση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Το κλίμα ήταν ομόφωνα αντίθετο απέναντι στις προτάσεις αυτές. Ήταν πολύ έντονες οι αιχμές και οι διαμαρτυρίες των Συγκλητικών. Ταυτόχρονα, ήταν απόλυτα συγκλίνουσα η πρόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαβουλευτεί και να επεξεργαστεί η ίδια τις προτάσεις και να περάσει σε ένα σύνολο προτάσεων και διεκδικήσεων απέναντι στην Πολιτεία. Το γεγονός ότι το ψήφισμα συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου δηλώνει ότι υπάρχει ομοθυμία και ομοφωνία από πλευράς της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στη δέσμη των προτάσεων του υπουργείου. Επίσης, η απόφαση να διαμορφώσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα τις δικές της προτάσεις και διεκδικήσεις δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και την ωριμότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας να επεξεργαστεί η ίδια και να υποβάλει προτάσεις για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων".
|