Αθήνα 3.5.2011, 12:56
Με στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις Παρευξείνιες Περιοχές, επίσημη αποστολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιάσων», με σημαντικά ιδρύματα της Ρωσίας και επέκτεινε τις δράσεις του προγράμματος.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, η Καθηγήτρια Άρτεμις Ξανθοπούλου - Κυριακού και ο Γραμματέας του προγράμματος, Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης.
Συγκεκριμένα, στις 28 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) στη Μόσχα, επίλεκτο ανώτατο ίδρυμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που εκπαιδεύει διπλωμάτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τον Αναπληρωτή Πρύτανη, Καθηγητή Alexei Bogatourov και τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητή Andrey Silantiev. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφηκε η ανανέωση της Συμφωνίας των δύο ιδρυμάτων, και αποφασίστηκε η εμβάθυνση των άριστων σχέσεων που υπάρχουν. Επίσης, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φοιτητές της ελληνικής γλώσσας, υποτρόφους του Προγράμματος «Ιάσων».
Στις 29 Απριλίου, η επίσημη αντιπροσωπεία του ΑΠΘ επισκέφθηκε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ρωσίας, το Λομονόσοφ, όπου συναντήθηκε με κλιμάκιο διαπρεπών πανεπιστημιακών, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρύτανη, Καθηγητή Βλαδίμηρο Belokurov. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η επέκταση των ανταλλαγών στους τομείς των επιστημών της Φυσικής, του Περιβάλλοντος, της Πληροφορικής και των Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση της διδασκαλίας της Ρωσικής Γλώσσας με σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά στο ΑΠΘ και επεκτείνεται με μεγάλη επιτυχία.
Επίσης, δόθηκε διάλεξη από τον Καθηγητή Ιωάννη Καζάζη στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου, με θέμα τη στρωματογραφία του λεξιλογίου της ελληνικής, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.
Στις 30 Απριλίου η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το κέντρο της ρωσικής ορθοδοξίας, τη μοναστηριακή κοινότητα «Λάβρα του Αγίου Σεργίου» ή Πνευματική Ακαδημία του Πατριαρχείου της Μόσχας, στα προάστια της Μόσχας, όπου εκπαιδεύεται ο ορθόδοξος κλήρος της Ρωσίας. Με τη Λάβρα του Αγ. Σεργίου το Πρόγραμμα «Ιάσων» του ΑΠΘ έχει αναπτύξει στενές σχέσεις προωθώντας την εκμάθηση της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής γλώσσας.
Στις συζητήσεις με τον Πρύτανη, Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, αποφασίστηκε η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το ΑΠΘ καθώς και η επέκταση της μνημειώδους Ελληνικής θεολογικής και αρχαίας ελληνικής Βιβλιοθήκης, η οποία προχωρεί εκεί με εντυπωσιακά άλματα.
«Η γλώσσα μας είναι ο πολιτισμός μας. Με αυτή την παραδοχή το ΑΠΘ εδώ και 15 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη περιοχή της παρευξείνιας ζώνης, σε πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Αρμενίας» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Το ΑΠΘ υποστηρίζει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και χρηματοδοτεί τους φοιτητές που έρχονται στην Ελλάδα για να μάθουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Οι φοιτητές αλλά και οι υπεύθυνοι καθηγητές τους, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού σε μία περιοχή η οποία αναζητά το μέλλον της, μέσα από την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της, που είναι πολύ κοντά στον ελληνικό πολιτισμό. Το ταξίδι ήταν εξαιρετικά δημιουργικό και ελπιδοφόρο διότι έδειξε τη μεγάλη διάθεση των Ρώσων συναδέλφων για σύσφιξη των δεσμών με το ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του ταξιδιού θα φανούν σύντομα με την επέκταση των δράσεων και την υπογραφή νέων συμφωνιών. Η πολιτική της εξωστρέφειας του ΑΠΘ μας οδηγεί σε συνεργασίες και εκτός συνόρων και ιδίως σε περιοχές οι οποίες έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα».
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Ιάσων» αποτελεί μιαν οξυδερκή παρέμβαση του ΑΠΘ σε μια εποχή ανακατατάξεων στην ευαίσθητη για τα συμφέροντα του ελληνισμού παρευξείνια περιοχή.
Το πρόγραμμα: α) εφοδιάζει τις «έδρες» αυτές με ολοκληρωμένες βιβλιοθήκες της Νέας Ελληνικής γραμματείας, β) χορηγεί υποτροφίες (θερινές, για την εκμάθηση της γλώσσας σε ξένους φοιτητές, και χειμερινές, σε νεαρούς ελληνιστές που εκπονούν, με τη βοήθεια και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές), γ) οργανώνει επιστημονικά συνέδρια, και (με τη συνέργια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας) επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών. Πέρυσι, καθηγητές της Φιλοσοφικής ετοίμασαν μια πρωτοποριακή σειρά ηλεκτρονικών μαθημάτων (Jason electronicus) για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία, προς χρήση στα πανεπιστήμια αυτά, κ.ά.
Το ΑΠΘ έχει χορηγήσει συνολικά 600 υποτροφίες, έχει συμπαραγάγει άνω των 70 διδακτορικών και έχει αποστείλει 16 Βιβλιοθήκες των 2.000 τόμων έκαστη. Το Πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.
|