Αθήνα 12.5.2011, 10:14
Συμφωνία με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στην Έρευνα, στην Εκπαίδευση και στην Τεχνολογική Ανάπτυξη, υπέγραψε χθες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον Διεθνή Οργανισμό Joint Institute for Nuclear Research - JINR.
Τα πεδία εφαρμογής της συνεργασίας είναι η Μαθηματική Μοντελοποίηση, τα Υπολογιστικά Μαθηματικά, η Στατιστική Μηχανική, η Μαθηματική Φυσική, η Υπολογιστική Βιολογία, η Βιοϊατρική Τεχνολογία καθώς και η Διαχείριση Γνώσης και η Επιστήμη του Διαδικτύου.
"Η εξωστρέφεια μας, αυτή τη φορά, εκδηλώνεται στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου Ινστιτούτου της Ρωσίας, το JINR, με το οποίο ήδη υπάρχει μία πολύ στενή συνεργασία καθώς εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο Έλληνας Καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνίου, εδώ και οκτώ χρόνια. Με την υπογραφή της συμφωνίας, οι διεπιστημονικές σχέσεις μας γίνονται στενότερες και επεκτείνονται και σε άλλα επιστημονικά πεδία", δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε: "Είναι σημαντικό ότι η συνεργασία δεν αφορά στο σχεδιασμό πυρηνικών αντιδραστήρων ή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αλλά αφορά μονό εφαρμογές φιλειρηνικές, βασικής επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης στη φυσική, τη χημεία, τα μαθηματικά αλλά και εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας στην ιατρική, όπως π.χ. στη θεραπεία του καρκίνου, στη φαρμακευτική, στην οικολογία κ.ά.".
Η δράσεις που θα προκύψουν από τη Συμφωνία απευθύνονται σε όλα τα μέλη ΔΕΠ, στους επιστημονικούς συνεργάτες, στους φοιτητές, στους τεχνικούς του ΑΠΘ και του JINR.
Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις φοιτητών και προσωπικού και θα γίνει αξιοποίηση της γνώσης, του δυναμικού και των υποδομών των δύο φορέων. Επίσης, θα συνδιοργανωθούν μαθήματα, σεμινάρια, συνέδρια και πολλές άλλες δράσεις.
Το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας, ιδρύθηκε το 1957 και έχει έδρα τη Ντούμπνα της Ρωσίας, περίπου 110 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
Μέλη του Οργανισμού είναι 18 χώρες, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Κούβα, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Πολωνία. Σε κυβερνητικό επίπεδο, υπάρχουν συνεργασίες με άλλες 6 χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Σερβία.
Στο JINR εργάζονται 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.200 επιστήμονες, 2.000 μηχανικοί και τεχνικοί και παρουσιάζονται περίπου 1.500 ερευνητικές εργασίες κάθε χρόνο.
|