Αθήνα 8.9.2011, 11:23
Τον πλήρη διαχωρισμό της από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική αποφάσισε ομόφωνα η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη ΠΑΣΚ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πανελλαδική συνεδρίαση του Συμβουλίου της στις 31 Αυγούστου 2011.
"Η πολιτική αυτή καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και είναι αντίθετη με την ιστορική πορεία του κινήματος και τις αρχές του για πολιτική, οικονομική, κοινωνική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη. Και εξηγεί ότι "υλοποιώντας την παραπάνω απόφαση δε λάβαμε μέρος στις εργασίες της συνδιάσκεψης στις 3 του Σεπτέμβρη, και δηλώνουμε πως δε θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κομματική διαδικασία γίνει στο μέλλον, μέχρις ότου η πολιτική αυτή αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων .
Η παράταξη εκτιμά ότι η ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική (μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο) δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες, τις αξίες και τις στρατηγικές επιλογές των μελών της για την κοινωνία και την οικονομία και δηλώνει ότι θα αγωνισθεί για την ανατροπή "της άδικης και αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και των άλλων περικοπών". Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικεί άμεσα: - Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, αίτημα κυρίαρχο σε όλες τις κινητοποιήσεις μας - Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μέσα στα πλαίσια ενός δίκαιου Ενιαίου μισθολογίου που θα άρει τις ανισότητες και θα εξισώνει τους μισθούς μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων - Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. - Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στο 1:20 και 1:15 στο νηπιαγωγείο - Να ισχύσει η αναλογία 1/1 στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Διορισμό των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής - Να καταργηθεί άμεσα από φέτος η τιμωρητική διάταξη της τριετίας και της διετίας στις μεταθέσεις - Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών - Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών - Όχι στην κατάργηση της μετεκπαίδευσης. - Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την κριτική σκέψη και την ολόπλευρη γνώση. - Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία.
|