Αθήνα 21.9.2011, 16:11
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι θα κάνει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη (η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα), ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Παπάζογλου απάντησε ότι σε περίπτωση άρνησης τη διαπιστωτική πράξη θα υπογράψει η υπουργός.
Ο κ. Παπάζογλου επεσήμανε ωστόσο ότι σε όποιες περιπτώσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, για τα αντίστοιχα Ιδρύματα δεν θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2012.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το νόμο, η θητεία των εν ενεργεία Πρυτανικών Αρχών λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Εάν έως τότε δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι Πρυτάνεις σύμφωνα με τις διαδικασίες του νέου νόμου, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε πράξης για το Ίδρυμα αυτό, όπως για παράδειγμα η έκδοση πτυχίων, η μισθοδοσία όλου του προσωπικού κ.α.
Αποχή από το ΑΠΘ Αποχή από την έκδοση της προβλεπόμενης στο άρθρο 7 παρ.1 περ. γ’ Ν.4009/2011 διαπιστωτικής πράξης αποφάσισε σήμερα το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πρύτανη, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση πρόδηλης αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4009/2011 περί συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, η οποία θεμελιώνει αρμοδιότητα του Πρύτανη κατ’ ενάσκηση του σχετικού ελέγχου να αρνηθεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 76 παρ. 1γ΄ σύμπραξή του στην έναρξη διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, με την αποχή του από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης» και (γ) το γεγονός ότι η παραπάνω περίπτωση αντισυνταγματικότητας πλήττει τον πυρήνα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ".
Το Πρυτανικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η αποχή του Πρύτανη από την έκδοση της παραπάνω διαπιστωτικής πράξης συνιστά ύψιστο ακαδημαϊκό και συνταγματικό καθήκον. Επισημαίνεται ακόμη ότι η μη υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης δεν παρακωλύει κατ΄ ελάχιστον την ακαδημαϊκή λειτουργία εφόσον ο νόμος προβλέπει την υπογραφή της από την υπουργό.
Αντίδραση Α. Διαμαντοπούλου Αργά το απόγευμα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε για το θέμα: "Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα με τη πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών είναι εντολή του ελληνικού λαού. Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο".
|