Αθήνα 16.11.2011, 14:22
Οι διδακτορικές διατριβές των Ελλήνων επιστημόνων, μια σημαντική πηγή γνώσης με πολύτιμο ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο, βρίσκονται, για πρώτη φορά, συγκεντρωμένες σε έναν κεντρικό δικτυακό τόπο στην διεύθυνση www.didaktorika.gr.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική "στέγη" του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ), του οποίου την ευθύνη συγκρότησης και διατήρησης έχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Στο ΕΑΔΔ περιλαμβάνονται περισσότερες από 25.000 βιβλιογραφικές εγγραφές διατριβών, με δυνατότητες αναζήτησης και πλοήγησης. Για 16.300 διατριβές παρέχεται η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της διατριβής (3.300.000 ψηφιοποιημένες σελίδες). Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα ξεφυλλίσματος και εκτύπωσης ανά σελίδα. Το Αρχείο ενημερώνεται καθημερινά από τις Γραμματείες των ΑΕΙ αλλά και από τους ίδιους τους υποψήφιους διδάκτορες.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι από το 1985, βάσει νόμου, ο φορέας που έχει την ευθύνη για τη δημιουργία και τήρηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ διατηρείται το έντυπο αρχείο 28.000 διδακτορικών διατριβών. Το μεγαλύτερο ποσοστό του Αρχείου αφορά διατριβές που έχουν εκπονηθεί από ελληνικά πανεπιστήμια από το 1985 έως σήμερα, ενώ ποσοστό 10% αφορά διατριβές που έχουν εκπονηθεί από Έλληνες διδάκτορες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ). Με πρωτοβουλία του ΕΚΤ έχει συγκεντρωθεί και ένα μικρό ποσοστό διατριβών που έχουν εκπονηθεί από το 1932 έως το 1985.
Δεδομένης της σημασίας και της μοναδικότητας του ΕΑΔΔ, το ΕΚΤ καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η διάθεσή του να γίνεται με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό τρόπο, ενσωματώνοντας όλες τις δυνατότητες των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Με σκοπό τη διατήρηση αυτού του σημαντικού αποθέματος επιστημονικής γνώσης, αλλά και την ελεύθερη διάθεσή του στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, το ΕΚΤ μετέφερε, μετά από μαζικές ψηφιοποιήσεις διατριβών, το Εθνικό Αρχείο των Διδακτορικών Διατριβών σε υποδομή ηλεκτρονικού αποθετηρίου, στην πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού DSpace. Έτσι εξασφαλίζεται η αναζήτηση, η ανάκτηση και η μακροχρόνια διατήρηση των διατριβών, καθώς και η διαλειτουργικότητα με διεθνή αποθετήρια και μηχανές αναζήτησης.
|