Αθήνα 12.1.2012, 13:22
Με στόχο την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε χθες στο Ισραήλ συναντήσεις με τον Yigal Erlich, Πρόεδρο του group YOSMA, και με την Karin Mayer Rubinstein, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ένωσης Βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας και Επιστημών Ζωής και τον Gabi Tal, μέλος του ΔΣ και διευθυντή του Τμήματος Εταιρικής Ανάπτυξης της ΙΒΜ Ιsrael.
Το ΥΟΣΜΑ είναι από τα πλέον πρωτοποριακά Venture Capital και αποτελεί μετεξέλιξη του κρατικού προγράμματος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων για καινοτομία, ιδρυτής του οποίου ήταν ο Yigal Erlich το 1992. Ο κ. Erlich θεωρείται ο «ιδρυτής» της «βιομηχανίας» επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Ισραήλ και μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ. Η υπουργός μετέφερε πρόσκληση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να επισκεφθεί την Ελλάδα, με σκοπό τη συνεργασία στην προσέλκυση κεφαλαίων στην Έρευνα και Καινοτομία. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Κοκκινοπλίτης και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, Άρτεμις Σιμοπούλου και Ιωάννης Ηλιόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Karin Mayer Rubinstein, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες προώθησης συνεργασιών ανάμεσα σε ελληνικές και ισραηλινές εταιρίες, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, που ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα κατά τη συνάντηση της Υπουργού με τον Ανώτατο Επιστήμονα (Chief Scientist).
Συνάντηση με Άμος Οζ Νωρίτερα η κ. Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε στο σπίτι του στο Τελ Αβίβ τον κορυφαίο Ισραηλινό συγγραφέα Άμος Οζ. Στο σαλόνι του σπιτιού του και με φόντο την πλούσια συλλογή από τα βιβλία του, ο συγγραφέας αναφέρθηκε στη φτώχεια, το φανατισμό και στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους γείτονες και αποκάλυψε στην υπουργό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών για τους δύο λαούς. «Όλοι γνωρίζουμε τη λύση. Λείπει το θάρρος από αμφότερες τις πολιτικές ηγεσίες», τόνισε ο ισραηλινός διανοούμενος και συνέκρινε το πρόβλημα με τον ασθενή που γνωρίζει καλά ότι πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά δεν υπάρχει χειρουργός για την εγχείρηση". Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη σημερινή εποχή για το Ισραήλ, ως τη χρυσή εποχή της δημιουργικότητας, αφού ανθίζουν η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική και η Τέχνη γενικότερα. Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Ισραηλινός συγγραφέας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σχέση που διατηρούν οι Έλληνες της διασποράς με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς να μεταφραστούν στα εβραϊκά.
Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην ικανοποίηση που αντλεί από την ποίηση, την ανάγκη να προβληθεί η ελληνική λογοτεχνία στο Ισραήλ και επεσήμανε ότι λογοτεχνία είναι ένας σημαντικός παράγοντας γνωριμίας των δύο λαών. Η υπουργός προσκάλεσε τον Άμος Οζ να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, προκειμένου να διοργανώσουν μία ανοικτή συζήτηση διανοουμένων στην Αθήνα.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης και ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας Βίκτωρ Ελιέζερ.
|