Αθήνα 28.2.2012, 2311
Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Νεοελληνιστής Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Aix-en-Provence, Louis Coutelle.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής: - Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο. - Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Κατερίνα Τικτοπούλου. - Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Μιχάλη Χρυσανθόπουλο. - Αντιφώνηση και ομιλία, στην ελληνική γλώσσα, από τον τιμώμενο, με θέμα: «Εγκωμιαστικά». - Μουσική παρέμβαση: - Francis Poulenc, Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (2ο μέρος: Romance) - Nino Rota, Σονάτα σε Ρε ελάσσονα για κλαρινέτο και πιάνο (Allegretto scorrevole – Andante quasi adagio - Allegro scorrevole) - Λήξη Τελετής.
Σύντομο βιογραφικό Ο Louis Coutelle γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1921. Σπούδασε αγγλικά στο πανεπιστήμιο του Aix-en-Provence και δίδαξε σε λύκειο της Μασσαλίας για 18 χρόνια. Το ενδιαφέρον του για τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία ξεκίνησε από ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1959. Με τη στήριξη του καθηγητή Andre Mirambel αποσπάστηκε στο Centre national de la recherche scientifique (C.N.R.S.), όπου μπόρεσε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την έρευνά του σε ελληνικές και ιταλικές βιβλιοθήκες και να συγγράψει τη διδακτορική διατριβή του με τίτλο Formation poétique de Solomos (1815-1833), η οποία εκδόθηκε το 1977 από τις εκδόσεις Ερμής. Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια ο κορυφαίος και σεμνός γάλλος σολωμιστής Louis Coutelle δίδαξε νεοελληνικά στο πανεπιστήμιο της Προβηγκίας. Παλιότερες και νεότερες μελέτες του για τον Σολωμό και τον κύκλο του συγκεντρώθηκαν στον τόμο Πλαισιώνοντας τον Σολωμό (Νεφέλη 1990), ενώ η σημαντικότατη γαλλόφωνη διατριβή του κυκλοφόρησε πρόσφατα (2009) και σε ελληνική μετάφραση (Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού, 1815-1833), από το Μουσείο Μπενάκη.
|