Αθήνα 20.3.2012, 15:01
Στο καλύτερο 3% έως 5% της παγκόσμιας κατάταξης 20.372 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της έκδοσης world ranking universities 2012 (webometrics.info 2012) έλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας του.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται στην 7η θέση ανάμεσα στα 23 ελληνικά ΑΕΙ και στο σύνολο των 64 ελληνικών ιδρυμάτων και δομών που ταξινομούνται στην έκδοση, ενώ βελτιωμένη είναι η θέση του σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς από την 920η θέση της κατάταξης μεταξύ 20.372 ιδρυμάτων απ΄ όλο τον κόσμο κατέβηκε στην 865η θέση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει -σύμφωνα με την πρυτανεία του Ιδρύματος- την αυξανόμενη παραγωγή σημαντικού επιστημονικού έργου από την ακαδημαϊκή του κοινότητα.
Η κατάταξη των Ιδρυμάτων με το σύστημα webometrics βασίζεται (Μελέτη του Διαπανεπιστημιακού Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης, 2012) σε αξιόπιστους δείκτες που εκφράζουν την «ορατότητα» (visibility) του Ιδρύματος στο διαδίκτυο, όπως όγκος του διαθέσιμου στο διαδίκτυο ερευνητικού έργου, αριθμός των εξωτερικών συνδέσεων που οδηγούν σ΄αυτό και πλήθος παραπομπών σ’ αυτό. Η συγκεκριμένη κατάταξη με βάση τα δεδομένα του διαδικτύου λαμβάνει υπόψη τη συνολική εικόνα των ιδρυμάτων αναδεικνύοντας το σύνολο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των καθηγητών και ερευνητών του.
Και η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: "Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, την υποχρηματοδότηση της έρευνας, αλλά και της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ΑΕΙ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η υψηλή κατάταξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγκρινόμενο με αντίστοιχα ιδρύματα ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης και του κόσμου. Ας σημειωθεί πως το σύνολο των πανεπιστημίων που κατατάσσονται στο καλύτερο 1%, ή 5%, ή 10% αναφέρονται σε χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ και πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και δαπάνη ανά φοιτητή. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορούν την περιφερειακότητα, την ιδιομορφία της νησιωτικής πολυδιάσπασής του και την εντονότατη ακαδημαϊκή υποστελέχωσή του αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα. Παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η δυναμική παρουσία τού επιστημονικού του προσωπικού στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο και η συνεχής ανάπτυξή του καταδεικνύουν τα ουσιώδη ποιοτικά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του, τα οποία συνθέτουν την ταυτότητα ενός σύγχρονου, καινοτόμου και πραγματικά ανταγωνιστικού ακαδημαϊκού ιδρύματος".
|