Αθήνα 27.3.2012, 20:43
Με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ, βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε περισσότερα από 300 σχολεία θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμάτικης Αλλαγής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".
Ειδικότερα, θα χρηματοδοτήσει 197 προτάσεις έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπου 300 σχολεία της χώρας, προϋπολογισμού 100 εκ ευρώ. Οι προτάσεις έχουν υποβληθεί από τους Δήμους, τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και το υπουργείο Παιδείας, σε ανταπόκριση σχετικής πρόσκλησης.
Παράλληλα και επιδιώκοντας τη περαιτέρω διεύρυνση ανάλογων παρεμβάσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε νέα πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
Με γνώμονα τον επιδεικτικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα χρηματοδοτηθούν έργα σε όλους τους Δήμους (157) που υπέβαλλαν μεμονωμένες προτάσεις και επιπρόσθετα και σε άλλους Δήμους μέσω των προτάσεων του ΟΣΚ και του υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό συνολικά θα χρηματοδοτηθούν επιδεικτικά έργα σε περισσότερα από 300 Βιοκλιματικά Σχολεία σε 172 Δήμους της χώρας συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 120 εκ. ευρώ (αντί των 40 εκατ ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού).
Για την εξυπηρέτηση των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ θα γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα σχολικά κτήρια, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν στις εξής εργασίες: • Μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων (κέλυφος κτηρίων). • Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή. • Αντικατάσταση / αναβάθμιση καυστήρα - λέβητα. • Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού. • ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β, γεωθερμία, βιομάζα). • Ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση. • Ευαισθητοποίηση - Ενημέρωση των μαθητών και του ευρέως κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.
Κατά το υπουργείο, η δράση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, του μαθητικού πληθυσμού αλλά και των οικογενειών τους για τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020.
|