Αθήνα 5.9.2013, 23:33
Να γίνει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστημίο (ΕΑΠ) αυτοδιοικούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα ζητεί με ανοικτή επιστολή του από τον υπουργό Παιδείας ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ ΕΑΠ, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
* Ακολουθεί η επιστολή.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Προς κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κοινοποίηση: Υφυπουργό Παιδείας, Γενικό Γραμματέα Υπ. Παιδείας, Βουλευτές, ΠΟΣΔΕΠ
Πάτρα, 05/09/2013
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε πριν από 20 έτη (1992) ενώ το 1998 (15 έτη πριν) άρχισε η λειτουργία των πρώτων προγραμμάτων σπουδών του. Σήμερα το ΕΑΠ προσφέρει 31 προγράμματα σπουδών ενώ οι ενεργοί φοιτητές του ανέρχονται σε 26.000 περίπου. Κατά συνέπεια, το ΕΑΠ είναι το 3ο σε μέγεθος ελληνικό ΑΕΙ, με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών. Στο ΕΑΠ σήμερα υπηρετούν 42 μέλη ΔΕΠ. Το επίπεδο επιστημονικής δραστηριότητας των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ είναι ισοδύναμο ή και καλύτερο από άλλα ελληνικά ΑΕΙ (τουλάχιστον σε αριθμό δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών ανά μέλος ΔΕΠ - στοιχεία του 2010) με αποτέλεσμα το ΕΑΠ να έχει κατακτήσει μία πολύ καλή θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ σε όρους επιστημονικής επάρκειας. Παρά την αδιαμφισβήτητη επιστημονική επάρκεια και την κοινωνική καταξίωση του ρόλου του το ΕΑΠ εξακολουθεί έως σήμερα να διοικείται από διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από Καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ με αποφάσεις της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας αλλά και Συλλόγων φοιτητών του Ιδρύματος έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την αυτοδιοίκηση του Ιδρύματος. Αρχικά, ο Ιδρυτικός Νόμος του ΕΑΠ (Νόμος 2552/1997, άρθρο 10, παρ. 3) προέβλεπε την αυτοδιοίκησή του «όταν έχουν διορισθεί τρία τουλάχιστον μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ στη βαθμίδα του Καθηγητή» και, λίγο πριν την εκπλήρωση αυτού του όρου, με την τροποποίηση που επέφερε ο Νόμος 3027/2002 (άρθρο 3 παρ. 7 εδ. ιδ), η αυτοδιοίκηση μετατέθηκε για όταν «έχει διορισθεί ένα τουλάχιστο μέλος ΔΕΠ για κάθε πρόγραμμα σπουδών». Σήμερα στο ΕΑΠ υπηρετούν 42 μέλη ΔΕΠ, αλλά η άνιση κατανομή τους στα 31 Προγράμματα Σπουδών δεν επιτρέπει την αυτοδυναμία του Ιδρύματος. Θα πρέπει να διορισθούν 11 ακόμη μέλη ΔΕΠ προκειμένου το ΕΑΠ να περάσει σε καθεστώς αυτοδιοίκησης. Η συνθήκη αυτή, με τους σημερινούς ρυθμούς διορισμών, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθεί στο ορατό τουλάχιστον μέλλον. Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ σας ζητά να επανεξετάσετε τη ζήτημα της αυτοδιοίκησης του Ιδρύματος αποσυνδέοντας την από τον αριθμό των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ και θέτοντας ένα χρονικό ορόσημο έναρξης της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του. Το ΕΑΠ μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα αυτοδιοικούμενο χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με Τιμή Το ΔΣ του ΕΦΜ ΔΕΠ ΕΑΠ |