Αθήνα 28.11.2013, 15:32
Αμυδρές ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στα Πανεπιστήμια εγείρουν οι τελευταίες διεργασίες και ιδίως η υπόσχεση του υπουργού Παιδείας ότι κανένας διοικητικός υπάλληλος της διαθεσιμότητας δεν θα χάσει τη δουλειά του.
Κρίσιμες θεωρούνται οι γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, καθώς θα δείξουν την τάση που διαμορφώνεται στη βάση.
Χθες, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας, ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί λύση.
Την αισιοδοξία του κ. Σιμόπουλου δεν συμμερίζεται η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία σε έκτακτη συνεδρίασή της διατύπωσε ομόφωνα την εκτίμηση ότι, ειδικά για το ΑΠΘ, οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεωρεί εποικοδομητικές τις χθεσινές συναντήσεις του με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ και εκπροσώπους των διοικητικών του υπαλλήλων, καθώς και με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, μελών της Συγκλήτου και εκπροσώπους των διοικητικών του υπαλλήλων, ωστόσο εμμένει στην απόφασή του για ανοικτά Πανεπιστήμια και στις προτάσεις του, που συνοψίζονται στα εξής: - Άμεση διαδικασία για επανατοποθέτηση 650 από τους συνολικά 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. - Εξέταση από Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του μέτρου της διαθεσιμότητας. - Συμβολή του υπουργείου σε μεταρρυθμιστικές δράσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. - Πρόσληψη εντός του 2014 άλλων 400 μελών ΔΕΠ, καθώς και πρόσληψη νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία. - Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων και παροχή της δυνατότητας σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του ν. 4009.
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείάμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Προϊόν διαλόγου Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια υπήρξε προϊόν διαλόγου επί τρεισήμισι μήνες και ολοκληρώθηκε εγκαίρως, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Ο τωρινός διάλογος, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του, αφορά στη διοικητική αναδιάρθρωση των οχτώ Πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς και την υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) μέτρου της δια-ιδρυματικής κινητικότητας.
Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε προς ψήφιση και δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, εξηγεί ότι αυτή έγινε προκειμένου να διευκολυνθεί η αποφοίτησή τους περιορίζοντας το κόστος σπουδών που καταβάλει η ελληνική οικογένεια. Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις εξετάσεις κάθε φοιτητής είναι η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών 13 εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος.
Τέλος, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι καμιά αλλαγή δεν γίνεται στο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. |