nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αντίθετη σε σειρά τροπολογιών η ΟΛΜΕ

Proslipsis.gr | Αθήνα 20.11.2014, 11:49

Αντίθετη σε σειρά τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας για τα ΕΠΑΛ, τα Πειραματικά Σχολεία και τους περιφερειακούς διευθυντές δηλώνει η ΟΛΜΕ και με επιστολές της προς τους βουλευτές ζητά την απόσυρση ή την τροποποίησή τους.

Αναλυτικά:

* ΕΠΑΛ: Για την τροπολογία για τα ΕΠΑΛ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Έρευνα», η ΟΛΜΕ παρατηρεί τα εξής: 
«- Όσον αφορά την παρακολούθηση μαθημάτων γενικής παιδείας προτείνουμε να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στην παρακολούθηση μαθημάτων γενικής παιδείας στους μαθητές αποφοίτους Λυκείου που εγγράφονται στη Β΄ και την Γ΄ Τάξη των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, όσοι μαθητές επιθυμούν  να λάβουν μόνο πτυχίο ειδικότητας από το ΕΠΑΛ να μην διδάσκονται  τα μαθήματα γενικής παιδείας. Ενώ όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στα ΑΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ να παρακολουθούν υποχρεωτικά αυτά τα μαθήματα. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν τις επιλογές που επιθυμούν και θα στηρίξει τα ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα τα εσπερινά. 
- Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: οι μαθητές οι οποίοι εγγράφονται στα ΕΠΑΛ ως απόφοιτοι ΓΕΛ ή ισοτίμων με αυτό τίτλων, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποφοίτων ΕΠΑΛ για τα ΑΤΕΙ.
- Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για σοβαρούς λόγους υγείας, διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις κατά τα πρότυπα των τελειοφοίτων μαθητών των ΓΕΛ».

* Σχετικά με την τροπολογία για την πιλοτική εφαρμογή της «τάξης μαθητείας» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ, παρατηρεί τα εξής και ζητά να αποσυρθεί: 
«- Οι Οι θεσμοί της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης δεν πρέπει να αντικαθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου. Σε καμία περίπτωση η μαθητεία δεν πρέπει να αφορά ανήλικους μαθητές. 
- Όσον αφορά τη θεσμοθέτηση από το ν. 4186/13 «τάξης μαθητείας», θεωρούμε ότι το έτος αυτό πρέπει να ανήκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και όχι στην κατάρτιση. Μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης μπορεί να προβλέπονται κάποιες ώρες πρακτικής άσκησης με την εποπτεία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ».

* Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία: Η ΟΛΜΕ θυμίζει ότι είχε συνολικά διαφωνήσει με τη μετατροπή των παλαιότερων Πειραματικών Σχολείων σε Πρότυπα Πειραματικά, θεωρώντας ότι με την καθιέρωση μιας αυστηρής διαδικασίας επιλογής του μαθητικού δυναμικού τους δημιουργούνται σχολεία με ελιτίστικο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σχολεία «των πολλών». «Το αποτέλεσμα είναι, αφενός να ενισχύονται οι εκπαιδευτικές, και κατά συνέπεια και οι κοινωνικές ανισότητες, και αφετέρου  ο χαρακτήρας τους ως προτύπων σχολείων να ακυρώνει ουσιαστικά τον πειραματικό τους χαρακτήρα, καθώς δεν θα μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα "μέσο" δημόσιο σχολείο της χώρας. Η εκτίμησή μας αυτή, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την τρίχρονη λειτουργία τους.
Με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας μπορεί να δημιουργούνται Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό, αντιδεοντολογικό και μη λειτουργικό για το ίδιο το σχολείο και ζητάμε της απόσυρση της τροπολογίας». 

* Περιφερειακοί διευθυντές: Τέλος, η ΟΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, να τοποθετούνται οι περιφερειακοί Διευθυντές εκπαίδευσης κατΆ εξαίρεση, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση τους, ως επιθεωρητές – ελεγκτές δημόσιας διοίκησης καθώς και αξιοποιούνται στη στελέχωση του αυτοτελούς γραφείου συμβούλων του υπουργείου ή ακόμη για επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε ΑΕΙ – ΑΤΕΙ με ειδικό (βεβαίως) μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. «Επιβραβεύονται με αυτό τον τρόπο στελέχη που επιλέγονται με κομματικά κριτήρια από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας. Είναι συνέχεια της διάταξης του ν. 3879/10 (άρθρ. 26, παρ. 14) που προωθήθηκε το 2010 και με την οποία τοποθετούνται οι περιφ. Δ/ντές, πρόεδροι δημόσιων οργανισμών κ.λπ. ως σχολικοί σύμβουλοι!! 
Απαιτούμε την απόσυρση αυτής της τροπολογίας και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του ν. 3879/10». 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved