Proslipsis.gr | Αθήνα 31.8.2017, 17:14
Δράσεις για τους πυρόπληκτους Ραφήνας - Μαραθώνα ξεδιπλώνουν Τμήματα, Σχολές και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναλυτικά:
Στο πλαίσιο των ενεργειών του ΕΚΠΑ για την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής συντόνισε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και το φαρμακευτικό υλικό που συγκεντρώθηκαν στη Βιβλιοθήκη από 26/7/2018 έως 6/8/2018 παραδόθηκαν στις 8/8/2018 στο κέντρο logistics της Περιφέρειας Αττικής.
Η ερευνητική ομάδα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος περιλαμβάνει διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογίας και το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, επιστήμονες και ερευνητές από άλλα ιδρύματα (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κ.ά.) και άλλους συνεργαζόμενους ερευνητές. Μετά την έκδοση της πρώτης ολοκληρωμένης αναφοράς για την καταστροφή στο Μάτι (Newsletter, Ιούλιος 2018) η ερευνητική ομάδα συνεχίζει και εμβαθύνει την έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, με κύρια εργαλεία αφενός παρατηρήσεις και μετρήσεις πεδίου και αφετέρου τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, όπως οι δορυφορικές εικόνες και τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), συνεχίζεται η λεπτομερής και στοχευμένη ανάλυση, προκειμένου: • να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που διαμόρφωσαν τις συνθήκες της καταστροφής (φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα και ζώνες μίξης, μορφολογικές, γεωλογικές, μετεωρολογικές συνθήκες, κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και τρωτότητα κατασκευών, πολεοδομικά-χωροταξικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες κ.λπ.), • να αποτυπωθεί η ακριβής αλληλουχία συμβάντων και εξέλιξης των φαινομένων κατά τη διάρκεια της καταστροφής, • να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και η επαγόμενη αναβάθμιση άλλων φυσικών κινδύνων (πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση, ρύπανση εδάφους και υποβάθμιση υδάτινων συστημάτων κ.λπ.), • να εκτιμηθεί η ένταση της πυρκαγιάς, • να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των ζημιών σε κατασκευές και υποδομές σε χαρτογραφικά και στατιστικά σημαντικό δείγμα της περιοχής, με λεπτομέρεια σε κλίμακα κτηρίου.
Επιπλέον ο Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ συνεχίζει την ερευνητική του συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και φορείς από το εξωτερικό, στο πλαίσιο του έργου DISARM του Προγράμματος INTERREG για τη δυνατότητα πρόγνωσης, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η δυνατότητα αυτή αφορά 24ωρη πρόγνωση εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του.
Παράλληλα, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» (τροποποίηση του τίτλου του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας») της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από ανάθεση των πρυτανικών αρχών και εκπροσωπώντας την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, οργάνωσε και λειτούργησε ιατρείο στην Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών του Δήμου Ν. Μάκρης για το διάστημα από 25 Ιουλίου 2018 έως και 5 Αυγούστου 2018, προσφέροντας βοήθεια στον πυρόπληκτο πληθυσμό.
Το κλιμάκιο του ΠΜΣ περιλάμβανε 33 μέλη (Μέλη ΔΕΠ, αποφοίτους του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχειριση Κρίσεων Υγείας», μεταπτυχιακούς φοιτητές, ειδικούς επιστήμονες με εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων), τα οποία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 4 τρίωρες βάρδιες απαρτιζόμενες από 1 ιατρό, 1 νοσηλευτή και 1 διοικητικό.
Στο διάστημα 26/7/2018-5/8/2018 στο ιατρείο έγινε ιατρική διαχείριση 171 περιστατικών. Αφορούσαν περιποίηση εγκαυμάτων και άλλων τραυμάτων, καρδιολογικά προβλήματα, μυϊκές κακώσεις, οφθαλμολογικά περιστατικές, υπέρταση, θλαστικά τραύματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα. Πραγματοποιήθηκαν 33 κατ' οίκον επισκέψεις στα καταλύματα της κατασκήνωσης, με αντικείμενο την περιποίηση τραυμάτων, τις αλλαγές τραυμάτων και την ιατρική εξέταση και παροχή βοήθειας σε άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία και η παραπομπή περιστατικών ως ακολούθως: 5 περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης για ακτινολογικό έλεγχο και μικροβιολογικό έλεγχο. Ακόμα πραγματοποιήθηκε η παραπομπή 1 περιστατικού στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης στην κλινική ΩΡΛ, η παραπομπή 1 περιστατικού σε Μονάδα Φροντίδας Ατόμων με Άνοια, η παραπομπή 1 περιστατικού (αναπνευστικό) στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Υπό ψυχολογική παρακολούθηση τέθηκαν 26 φιλοξενούμενοι. Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση τέθηκαν 14 φιλοξενούμενοι, εκ των οποίων οι δύο αποχώρησαν από την κατασκήνωση οικειοθελώς. Επίσης παρακολουθήθηκαν και 2 νευρολογικά περιστατικά. * Δείτε παλαιότερες δράσεις του Πανεπιστημίου για τους πυρόπληκτους: 1. https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/draseis_toy_ekpa_gia_toys_pyropliktoys 2. https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/draseis_ekpa_gia_pyropliktoys
|