Proslipsis.gr | Αθήνα 1.8.2019, 13:38 Το υπουργείο Παιδείας αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της πρώην υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα. Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων.
Ωστόσο το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020».
Ταξική απόφαση «Η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός των Πανεπιστημίων φανερώνει την ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την εκπαίδευση», τονίει σε ανακοίνωσή της η πρώην υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Και συνεχίζει: «Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών αποτελούν ένα νέο θεσμό για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, η οποία χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ η πρόσβαση των φοιτητών είναι δωρεάν, χωρίς εξετάσεις με βάση το βαθμό του απολυτηρίου ή το βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑΛ.
Ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύεται η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.
Επισημαίνεται πως στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 Πανεπιστήμια με 67 προγράμματα, τα οποία απονέμουν πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Συνακόλουθα, η απόφαση αναστολής στερεί σε περισσότερους από 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα της δωρεάν φοίτησης σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα σπουδών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρεται υποκριτικά:
• στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ενώ στερεί από αυτά χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των διετών προγραμμάτων, • στην υποστελέχωση των πανεπιστημίων, ενώ στερεί από αυτά δεκάδες διδάσκοντες καθηγητές, νέους επιστήμονες, μεταδιδάκτορες, πτυχιούχους, εμπειροτέχνες, που προβλέπονταν να εργαστούν στα διετή προγράμματα, • στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συγκλήτων για την ίδρυση και τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων, • στην ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την οικονομία, ενώ καταργεί πριν ακόμη ξεκινήσει, ένα νέο θεσμό στα ελληνικά πανεπιστήμια που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό.
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ, υλοποιώντας τη θέση για «ποιοτική εκπαίδευση για λίγους, μαζική εκπαίδευση για τους πολλούς».
Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην Υπουργός Παιδείας της ΝΔ το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του, τις καταργημένες ειδικότητες.
Καλούμε τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα Πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τέλος, καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μην επιμείνει στην απόφασή της, που αιφνιδιαστικά ανατρέπει τον προγραμματισμό των Πανεπιστημίων, αλλά το κυριότερο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των μαθητών των ΕΠΑΛ».
|