Proslipsis.gr | Αθήνα 5.2.2021, 12:04
Τουλάχιστον κατά 23% θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2021, σε σχέση με το 2020, αν εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εισαγωγής και η ελάχιστη βάση εισαγωγής, καταδεικνύει μελέτη που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έλαβε υπόψη τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» (άρθρα 5 έως 11), απώλειες θα έχουν 17 από τα 24 ΑΕΙ, 139 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, σε σύνολο 418, ενώ 6 από τα 319 τμήματα δεν θα έχουν φοιτητές και 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θέτει μια «δική» του βάση, η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα του κάθε πεδίου και το υπουργείο Παιδείας καθορίζει το εύρος για το ποσοστό του μέσου όρου, μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η επιλογή του κάθε τμήματος (πχ: 80% έως 120%).
Ωστόσο, η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς η βελτίωση των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις δε σχετίζεται με την εφαρμογή οποιουδήποτε βαθμολογικού «κόφτη», αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Λύκειο.
«Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και επιφέρει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες σε μαθητές και ΑΕΙ, στις πόλεις και τις περιφέρειες που αυτά εδρεύουν. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων», αποφαίνεται η μελέτη. * Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τη μελέτη.
|