Φόβους ότι τα Πανεπιστήμια κατά την εξεταστική περίοδο που ξεκινά θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις της, καθώς και αυτές των Πανεπιστημίων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η παροχή δυνατότητας στους διδάσκοντες να αξιοποιούν εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης.
* Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Διεύθυνση: Κτίριο Μαθηματικού (ισόγειο), Παν/πολη, 15701 ΙΛΙΣΙΑ
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: posdep.gr@gmail.com Ιστοσελίδα: www.posdep.gr
Τηλέφωνο: 210 7276445 Fax: 210 7276449
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2023
Αθήνα 25-1-2022
Για τις συνθήκες και τους όρους διεξαγωγής των εξετάσεων στα πανεπιστήμια
Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας κορονοϊού η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί με έντονη ανησυχία και προβληματισμό την εξέλιξη του τελευταίου κύματος και την αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ότι τα πανεπιστήμια, κατά την εξεταστική περίοδο που ξεκινά, θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης. Οι συνθήκες εξέτασης, ιδίως στα υπερπληθή μαθήματα, η ανεπάρκεια των υποδομών και ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιβαίνουν στα μέτρα προστασίας και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας.
Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί συστηματικά τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ και των πανεπιστημίων. Δεν υποστήριξε τα ιδρύματα με ρυθμίσεις και κονδύλια προκειμένου να εξευρεθούν πρόσθετοι χώροι για διδασκαλία και εξετάσεις και να ενδυναμωθούν τα μέτρα Δημόσιας Υγείας. Επιμένει σε μια διαχείριση με έμφαση στην επικοινωνία, και σε μέτρα που υποδηλώνουν πολιτική τύπου «ανοσία της κοινότητας». Επιβάλλει γενικευμένα οριζόντια μέτρα στα ΑΕΙ, χωρίς περιθώριο να λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών.
Δεν θέτει μόνο τους απαραίτητους όρους υγειονομικής ασφάλειας (όπως είναι οι περιορισμοί προσέλευσης), αλλά καθορίζει άκαμπτα, με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και οδηγίες, έως και τους όρους διεξαγωγής μαθημάτων και εξετάσεων (όπως δια ζώσης ή εξ αποστάσεως). Περιορίζει έτσι ανεπίτρεπτα για τα πανεπιστήμια την αρμοδιότητα που εκ του νόμου έχουν οι διδάσκοντες «να οργανώσουν κατά την κρίση τους» τις εξετάσεις, προσβάλλοντας το αυτοδιοίκητο.
Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει και πάλι το αυτονόητο: όπου δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, πρέπει αυτά να προσαρμόζονται, με εναλλακτικές και πιο αυστηρές επιλογές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της εκπαίδευσης, με πρόνοια για την προστατευμένη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα.
Σε συνέχεια των αιτημάτων της από 7-1-2022 προηγούμενης απόφασης σχετικά με τη λειτουργία των ΑΕΙ [1], καλούμε το Υπουργείο να αναγνωρίσει ρητά και υπεύθυνα, συμπληρώνοντας τη σχετική εγκύκλιο και όχι με ανώνυμες δηλώσεις στον τύπο [2], ότι ο διδάσκων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης που προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Νηματούδης
Καθηγητής
Ο Γραμματέας
Γιώργος Λιτσαρδάκης
Καθηγητής