ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Να μην ζητείται γνώση Η/Υ από τους αποφοίτους Λυκείου, ζητεί ο βουλευτής του ΣΥΝ Τάσος Κουράκης (5/6/08)


Αθήνα 6.5.2008, 22:04
Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σημερινό καθεστώς πιστοποίησης στους Η/Υ και να παρέχει πιστοποίηση στους αποφοίτους Λυκείου μέσω του απολυτηρίου τους; Επίσης, προτίθεται να ιδρύσει δημόσιο φορέα δωρεάν πιστοποίησης γνώσεων χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Τις παραπάνω ερωτήσεις απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης, με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και που φέρει τον αιχμηρό τίτλο: "Εκμετάλλευση από τις ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ".  

Στην επερώτησή του κ. Κουράκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα πιστοποιητικά πληροφορικής παρέχονται με πολύ υψηλό κόστος, αποκλειστικά από ιδιωτικούς φορείς, υποχρεώνοντας κάποιον που επιθυμεί να αποκτήσει πιστοποίηση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών για συμμετοχή σε εξετάσεις του ΑΣΕΠ να καταβάλει 200 και πλέον ευρώ για εξέταστρα και έξοδα παραλαβής του διπλώματος, ποσό εξωφρενικό για οποιονδήποτε πολίτη, πόσο μάλλον για έναν άνεργο.

Συνεχίζοντας υπενθυμίζει ότι το ελληνικό κράτος, παρά το γεγονός ότι το μάθημα της πληροφορικής διδάσκεται στα σχολεία, δεν θεωρεί τους αποφοίτους Λυκείου πιστοποιημένους χειριστές υπολογιστών, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει για τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα (δεν απαιτείται δηλαδή επιπλέον πιστοποίηση για γνώσεις ελληνικών, μαθηματικών, φυσικής κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο απλώς δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα, επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και απαξιώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Καταλήγοντας ο κ. Κουράκης αναφέρεται σε παλαιότερο δημοσίευμα της Proslipsis (12 Ιουνίου 2007), σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γιώργος Βέης ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να εξαιρούνται από την υποχρέωση πιστοποίησης γνώσης Η/Υ στις προσλήψεις οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολούθησαν μαθήματα πληροφορικής στα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία.

Σιγή ασυρμάτου
Μιας και ο κ. Κουράκης μας κάνει την τιμή να επικαλείται δημοσίευμά μας, να προσθέσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε ποτέ στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τηρώντας ένοχη κατά τη γνώμη μας σιωπή. Μια απάντηση ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το όλο θέμα έδωσε όμως στις 31 Αυγούστου 2007 ο τότε, διορισμένος, πρόεδρος του ΟΕΕΚ (φορέας αρμόδιος για την πιστοποίηση των εταιρειών πληροφορικής) κ. Χαράλαμπος Μπότσαρης,
στην Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), η οποία επίσης ζητούσε να μην πιστοποιούν γνώση πληροφορικής οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τελευταίων ετών. Αποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, και σε πόση εκτίμηση είχε το εκπαιδευτικό σύστημα που και ο ίδιος υπηρετούσε, ο κ. Μπότσαρης ανέφερε επί λέξει: "Οι γνώσεις πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ που λαμβάνονται μέσα στη σχολική μονάδα δεν συνεπάγονται αυτομάτως την κατοχή γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θεωρούνται προϋπόθεση για την απασχόληση ή ακόμα και την πρόσληψη κάποιου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα". Και κατέληγε με το εξής αμίμητο: "Άλλωστε τα πιστοποιητικά πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ που είναι αναγνωρίσιμα και από το ελληνικό Δημόσιο και που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι πιστοποιούνται από τον ΟΕΕΚ, αναφέρονται σε εξειδικευμένες, προηγμένες γνώσεις, οι οποίες, ενδεχομένως, δεν παρέχονται σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης". Λέγοντας "προηγμένες γνώσεις" εννοεί τις βασικές: word, excel και internet, γιατί αυτές ζητούνται στο Δημόσιο (θα γελάνε οι πληροφορικάριοι διαβάζοντας αυτές τις γραμμές). 

Τέλος, να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά και το πλέον κραυγαλέο της υπόθεσης, που δεν το είδαμε στην επερώτηση του κ. Κουράκη. Ότι δηλαδή η χώρα μας είναι ίσως η μόνη στο παγκόσμιο στερέωμα που υιοθέτησε το μέτρο της ανανέωσης των πιστοποιητικών πληροφορικής κάθε τρία χρόνια, επιχειρώντας έτσι να "δέσει" ισοβίως τους Έλληνες στο άρμα των εταιρειών πληροφορικής. Και λέμε "επιχειρώντας" γιατί μέχρι στιγμής δεν... τόλμησε να το εφαρμόσει, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη και τις αντιδράσεις των περισσοτέρων από τις πιστοποιημένες εταιρείες πληροφορικής, που δεν το θέλουν! Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε καμιά χώρα μέλος της, τουλάχιστον από τις παλαιότερες, ζητά πιστοποίηση Η/Υ στις προσλήψεις.

Ηθικόν δίδαγμα; Η απληστία είναι η λέξη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved