Αθήνα 16.5.2005 Περισσότερες από 300.000 θέσεις σε επιμορφωτικά προγράμματα «ανοίγουν» για εκπαιδευτικούς και άλλα στελέχη της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον προσεχή Δεκέμβριο 2005.
Τα προγράμματα, που παρουσιάζει αναλυτικά η «Ρ» στο αρχείο, αφορούν διάφορα γνωστικά αντικείμενα με κυριώτερα αυτά της επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες και την παράλληλη πιστοποίηση στην χρήση Η/Υ, θεμάτων παιδαγωγικής και διδακτικής, θεμάτων γύρω από την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα γίνει από φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και -εκτός από ελάχιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη- θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2005 και θα ολοκληρωθούν έως το 2007. Η διάρκειά τους θα κυμαίνεται από 12 έως και 350 ώρες, ενώ για όσους συμμετάσχουν σε αυτά προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα.
Οι ενέργειες αυτές θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, με την συνεργασία του ΕΠΕΑΕΚ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται), του OΕΠΕΚ (του οργανισμού επιμόρφωσης), του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ειδικότερα, προβλέπεται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα προγράμματα ή έργα: - Επιμορφωτικά προγράμματα για τη διαχείριση των προβλημάτων της σχολικής τάξης. - Επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων της πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης για τη διαθεματική προσέγγιση στα αναλυτικά προγράμματα των σπουδών. - Προγράμματα που προωθούν την ισότητα των φύλων. - Διασυνδετικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και στήριξης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση διαταραχών συμπεριφοράς στο σχολείο. - Επιμόρφωση στελεχών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για «διαθεματική» προσέγγιση. - Προγράμματα για τις μαθησιακές δυσκολίες (ενημέρωση και ευαισθητοποίηση). - Εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκπαιδευτικών (ένα πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων ευρώ). - Προγράμματα επιμόρφωσης στις σύγχρονες τακτικές προσεγγίσεις (η επίδραση του οικογενειακού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στη μαθησιακή ικανότητα των ατόμων). - Επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης, στο διηνεκές. - Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πληροφορικής για την αξιοποίησή τους στα σχολικά εργαστήρια. - Δημιουργία εκπαιδευτικής πύλης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. - Προμήθεια ειδικού και προσβάσιμου εκπαιδευτικού λογισμικού για την υποστήριξη των μαθητών ΑΜΕΑ (θα δοθούν προσωπικοί υπολογιστές στα άτομα αυτά, προκειμένου να καλύψουν κενά και προβλήματα).
Μικρότερα Εκτός από τα παραπάνω προγράμματα και έργα το υπουργείο πραγματοποιεί ή προγραμματίζει να υλοποιήσει και άλλα μικρότερης κλίμακας και σε πιο εξειδικευμένα θέματα, που ωστόσο δεν χαρακτηρίζονται από τη μαζικότητα και την ευρύτητα των προαναφερθέντων, όπως: - Πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών δυσπρόσιτων περιοχών. - Δημιουργία γραμμής επικοινωνίας στην οποία ψυχολόγοι και ειδικοί θα κατευθύνουν τους εκπαιδευτικούς σε θέματα διαχείρισης προβλημάτων της σχολικής τάξης. - Την υλοποίηση από 6 έως 12 Ιουνίου 2005 ταχύρυθμου σεμινάριου ανάπτυξης δεξιοτήτων σε θέματα αγωγής υγείας Α/θμιας εκπαίδευσης, διάρκειας 80 ωρών, για 69 υπευθύνους αγωγής υγείας Α/θμιας εκπαίδευσης (τελικός δικαιούχος θα είναι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας). - Την επιμόρφωση εκπαιδευτικών των ΤΕΕ σε θέματα επιχειρηματικότητας (θα υλοποιηθεί εντός του 2005).
Επίσης, η Ειδική Γραμματεία Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης σχεδιάζει έργα, στο πλαίσιο των οποίων θα προβλεφθούν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.
* Στο αρχείο θα βρείτε πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά.
|