ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Περισσότερα αρχαία σε Γυμνάσια και Λύκεια (1/6)


Αθήνα 1.5.2005
Περισσότερες ώρες αρχαία ελληνικά θα διδάσκονται από του χρόνου οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Οι ώρες του μαθήματος αυξάνονται κατά μια ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου και κατά δυο ώρες στην Α΄ τάξη του Λυκείου. Κατά μία ώρα ενισχύεται και η διδασκαλία της θεματογραφίας στη Β΄ τάξη Λυκείου της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ εισάγεται η διδασκαλία του Επιταφίου του Θουκυδίδη ως μαθήματος της Γενικής Παιδείας στη Γ΄ τάξη Λυκείου, ως προτύπου κειμένου του αρχαίου ελληνικού λόγου για την προαγωγή του δημοκρατικού φρονήματος των μαθητών. Το μάθημα θα διδάσκεται μια ώρα την εβδομάδα σε όλη τη σχολική χρονιά.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι η αναβάθμιση της αρχαίας ελληνικής γίνεται προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της ανθρωπιστικής παιδείας στο ελληνικό σχολείο, ενώ επισημαίνεται ότι με την ενίσχυση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο θα επιδιωχθεί όχι επιφανειακή και φορμαλιστική διδασκαλία, αλλά μία ανανεωμένη μορφή γλωσσικής αγωγής που θα δίνει στο μαθητή τη δυνατότητα να διαλέγεται ουσιαστικά με το παρελθόν και να χτίζει το δικό του παρόν, έχοντας μέσα του τη συνείδηση της ενότητας και της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας που απηχεί την πιο ζωντανή έκφραση του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.

«Η αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία», συνεχίζει η ανακοίνωση, «
είναι κυρίαρχα στοιχεία της πολιτισμικής μας παράδοσης και η ανάπτυξη και προαγωγή τους στα σχολεία ενισχύει τη γνώση και την ανάδειξη της ιστορικής μας ταυτότητας και της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Παράλληλα, η δομή και το ύφος του Αρχαίου Ελληνικού Λόγου, η ακριβολογία, η παραγωγή των λέξεων και η εξελικτική μεταβολή της σημασίας τους οξύνουν τον νου και εμπλουτίζουν το γλωσσικό οπλοστάσιο των μαθητών όταν διδαχθούν με δημιουργικό τρόπο και ανανεωμένη μέθοδο.

Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο πρέπει να συνδυάζει τη γλωσσική διδασκαλία από το πρωτότυπο και από μεταφρασμένο αρχαιοελληνικό κείμενο με την ανάλυση και την ερμηνεία των ιδεών και των νοημάτων συγκεκριμένων έργων, έτσι ώστε η μελέτη της Αρχαιοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας να αναδεικνύει με πληρότητα τον στοχασμό και τις αξίες του αρχαιοελληνικού κόσμου».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στις αλλαγές του 1998, έτος κατά το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό 20% η διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Ενιαίο Λύκειο και ιδιαίτερα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, «τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν τη διδασκαλία των κλασικών γλωσσών στα σχολεία τους, αφού ο σημερινός πολιτισμός δεν μπορεί να κατανοηθεί στην ουσία του χωρίς τη γνώση του κλασικού».

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved