Αθήνα 2.6.2009, 12:18 Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Alan Hersh DeCherney, ομότιμος Καθηγητής του UCLA και Διευθυντής του Κλάδου Βιολογίας και Ιατρικής της Αναπαραγωγής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής: - Προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Νικόλαο Ντόμπρο. - Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο - Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλειο Ταρλατζή. - Επίδοση Διασήμου και Αναγόρευση. - Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο ομότιμο Καθηγητή Alan Hersh DeCherney με θέμα: "From the Yale Bowl to the Rose Bowl: The Difference in Medical Cultures”. - Λήξη Τελετής - Δεξίωση
Βιογραφικό Ο Καθηγητής Alan Hersh DeCherney είναι Διευθυντής του Κλάδου Βιολογίας και Ιατρικής της Αναπαραγωγής, καθώς και του προγράμματος Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής και Ενδοκρινολογίας Ενηλίκων του “Eunice Kennedy Shriver” Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ανάπτυξης του Παιδιού (NICHD), των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Ανάπτυξης Μητέρας και Παιδιού του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων και Κλινικός Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington. Επίσης, είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της California στο Los Angeles (UCLA).
Ο Alan Hersh DeCherney απέκτησε πτυχίο (BS) στις Φυσικές Επιστήμες από το Muhlenberg College, το 1963, και πτυχίο Ιατρικής (MD) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple, το 1967. Το 1966 ασχολήθηκε με έρευνα στην Ανοσολογία, στο Lister Institute του Λονδίνου. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh κατά τα έτη 1967-1968 και στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania κατά τα έτη 1968-1972.
Ο Alan Hersh DeCherney κατείχε την έδρα “John Slate Ely” και τη διεύθυνση του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale και διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής, Υπογονιμότητας και Υπηρεσιών Υγείας της Γυναίκας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην έδρα “Louis E. Phaneuf” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, όπου τιμήθηκε με το βραβείο εξέχουσας διδασκαλίας.
Διετέλεσε Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας καθώς και Διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής και της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής «David Geffen” στο Πανεπιστήμιο του Los Angeles (UCLA) κατά τα έτη 1996-2002.
Ο Καθηγητής DeCherney είναι μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων και διετέλεσε Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ιατρικής της Αναπαραγωγής, της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής και Υπογονιμότητας, της Εταιρείας Χειρουργικής της Αναπαραγωγής, της Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART) και της Εταιρείας Γυναικολογικής Έρευνας (SGI), από την οποία έχει βραβευθεί με τη διάκριση “President’s Achievement Award”.
Είναι εκδότης του περιοδικού “Fertility and Sterility” και διετέλεσε βοηθός εκδότη και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “New England Journal of Medicine”, καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Obstetrics and Gynecology”.
Ο Alan Hersh DeCherney υπηρέτησε ως μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας και του Τμήματος Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής και Υπογονιμότητας, ενώ είναι Επίτιμο Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG).
Το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας του Καθηγητή DeCherney εστιάζεται στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, έχοντας ωστόσο να επιδείξει εξίσου σημαντικό έργο στο υπόλοιπο φάσμα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει 343 πρωτότυπες εργασίες, δημοσιευμένες στα σημαντικότερα ιατρικά περιοδικά της ειδικότητάς του, καθώς και 394 κεφάλαια σε βιβλία ή ανασκοπήσεις, ενώ έχει επιμεληθεί και την έκδοση 50 βιβλίων.
Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του έχουν μαθητεύσει κοντά του αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι διακρίνονται για το έργο τους και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της Γυναικολογίας στην Ελλάδα. Είναι φίλος της χώρας και του ΑΠΘ, με συχνές παρουσίες σε επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
|