Αθήνα 1.9.2009, 17:23 Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναγνώριση των κολεγίων εκφράζει η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις.
"Η προ ενός έτους απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των κολεγίων ήταν αναμενόμενη. Εντούτοις εθεωρείτο αυτονόητο ότι το υπουργίο Παιδείας θα διαχειριζόταν το ζήτημα με τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τραγικές του συνέπειες για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις για την αδειοδότηση των κολεγίων και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων καταδεικνύουν την κλασική πλέον στάση του υπουργείου να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας με τη λήψη πρόχειρων αποσπασματικών μέτρων", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
"Χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια για τη θεσμική αναβάθμιση των ΤΕΙ, ενώ απαιτήθηκαν ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εμπορίου και αντίστοιχα νομικά παραθυράκια του υπουργείου Παιδείας ώστε να γίνουν τα κολέγια ισότιμοι διεκδικητές στην πίτα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ παραμένουν σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των κολεγίων είναι de facto κατοχυρωμένα από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης", συνεχίζει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει: "Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου τις χιλιάδες των πτυχιούχων ΤΕΙ που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων της χώρας, αμέσως μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των κολεγίων; Σε ποια πρόσκαιρη λύση θα καταφύγει προκειμένου να κατευνάσει τα πλήθη χωρίς όμως να αναλάβει καμία ρητή δέσμευση, διότι έτσι θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών των πανεπιστημιακών και των οικείων τους συντεχνιακών φορέων";
"Το υπουργείο Παιδείας αναλώνεται σε δηλώσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης ασκώντας ταυτόχρονα μια πολιτική που εξομοιώνει πλήρως τα πτυχία των ΤΕΙ με τους τίτλους σπουδών που παρέχουν ανθούσες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που παράγουν γνώση κατά παραγγελία. Ο θεσμικός ρόλος των ΤΕΙ τελεί μονίμως υπό αίρεση και ο αγώνας τους είναι πολυμέτωπος, σε αντίθεση με τα κολέγια που έχουν πλέον τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξέλεγκτα εφόσον οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους καθορίζονται ουσιαστικά από τα ξένα πανεπιστήμια. Σε μια περίοδο που οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες διευκολύνουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο εξάλειψής τους, οδηγείται σε απαξίωση".
Η σύνοδος επισημαίνει ότι τα κολέγια είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και επιβάλλεται να παραμείνουν στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης. "Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα Ιδρύματά μας και αυτό δεν θα γίνει εάν η ίδια η Πολιτεία το αποτρέψει οριοθετώντας σαφώς τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις τους. Μέσα σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς τα κολέγια αποτελούν ελεύθερη επιλογή όσων τα αποδέχονται και μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Είναι όμως ηθικά απαράδεκτο η ίδια η Πολιτεία απροκάλυπτα να κατευθύνει τη νεολαία της χώρας προς αυτά, αποφεύγοντας έντεχνα να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων μας. Δεν είμαστε επιχειρηματίες. Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί ταγμένοι να υπηρετούμε την ανώτατη εκπαίδευση, προστατεύοντας πέρα και πάνω απ’ όλα το δημόσιο χαρακτήρα της".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Για όλους αυτούς τους λόγους, θα περιφρουρήσουμε το χώρο που μας ανήκει με κάθε θυσία, αν χρειαστεί. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες σπουδαστές και πτυχιούχους μας μέχρι την τελική μας δικαίωση".
Αδιαφάνεια Με αφορμή την κρίση που σοβεί στους κόλπους της Επιτροπής Αδειοδότησης των κολλεγίων, με παραιτήσεις των εκπροσώπων των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, καλεί τον υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να δεσμευθεί για την τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, αλλά και να στρέψει την προσοχή του προς τη δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία. Επίσης, τον καλεί να απαντήσει άμεσα στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις 20 Αυγούστου σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης των κολλεγίων.
"Η συνέχιση της κρίσης μέσα στην Επιτροπή Αδειοδότησης των κολλεγίων, (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ), καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου της, μέσα σε πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας. Επιβεβαιώνει τις ενστάσεις και τους φόβους του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία τής εν λόγω Επιτροπής και το καθεστώς αδειοδότησης των κολλεγίων και εντείνει τους φόβους της ελληνικής κοινωνίας για αδιαφανή προώθηση της αδειών στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης", τονίζει η κ. Διαμαντοπούλου.
Στην αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει τον "άναρχο χώρο" της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, αποδίδει η κ. Διαμαντοπούλου και "την παραπλανητική πολιτική επικοινωνίας των κολλεγίων, εξαιτίας και του θολού νομικού πλαισίου, με αποκορύφωμα την εξωφρενική παρουσίαση των κολλεγίων σε ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού ως ιδιωτικών ΑΕΙ: "Από φέτος η λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ" (31/08/09, εκπομπή "Συμβαίνει τώρα"). .
|