nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ψηφιακό αποθετήριο για την επιστήμη 11/11/09

Αθήνα 11.11.2009, 15:33
Tο Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει σε μία νέα, πρωτοποριακή πρωτοβουλία με τίτλο Open Science Resources (OSR), με στόχο την ανάπτυξη ευρωπαϊκού ψηφιακού αποθετηρίου για την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Πρόκειται για ένα νέο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος eContentplus. Tο έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο 2009 και θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα κοινό αποθετήριο επιστημονικών ψηφιακών αντικειμένων, τα οποία σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε επιστημονικά μουσεία και κέντρα στην Ευρώπη και να προσφέρει περισσότερους και πιο ευέλικτους τρόπους αναζήτησης, διάθεσης και χρήσης του υλικού σε περιβάλλοντα τυπικής και μη - τυπικής μάθησης.

Αναπτύσσεται μία εύκολα προσβάσιμη ψηφιακή πύλη, οργανωμένη με τεχνολογία αιχμής και εξοπλισμένη με εργαλεία αναζήτησης υψηλής ποιότητας, η οποία θα αποτελεί μία φιλική και ελκυστική διεπαφή πρόσβασης στο αποθετήριο.

Μέσα από την ψηφιακή πύλη του έργου OSR, οι χρήστες θα έλθουν σε επαφή με  εκλεκτές ψηφιακές συλλογές ευρωπαϊκών κέντρων και μουσείων. Ο ψηφιακός επισκέπτης θα μπορεί να ακολουθήσει ελκυστικές εκπαιδευτικές διαδρομές, που συνδέουν νοηματικά ψηφιακά αντικείμενα από διαφορετικά ευρωπαϊκά κέντρα και μουσεία, με τη χρήση προσεκτικά επιλεγμένων σημασιολογικών μεταδεδομένων.

Οι εκπαιδευτικές διαδρομές θα αναπτυχθούν για διαφορετικές ομάδες χρηστών (μαθητές, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, γενικούς χρήστες) με βάση τις διαφορετικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους.

Το έργο διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ χρηστών και μουσείων, κατ’ αρχήν προσδιορίζοντας κοινή ορολογία. Μία καινοτομία του έργου OSR είναι ότι ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το ψηφιακό περιεχόμενο με κοινωνικές επισημειώσεις (social tagging) της δικής του επιλογής. Έτσι, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει δικές του νοηματικές συνδέσεις μεταξύ επιστημονικών αντικειμένων και φαινομένων, με τρόπους που αντανακλούν την προσωπική οπτική και τα ενδιαφέροντά του. Θα μπορεί, δηλαδή, να συνδέσει τις ψηφιακές συλλογές των συνεργαζόμενων κέντρων και μουσείων με τη δική του εμπειρία ζωής.

Τέλος, το OSR θα προτείνει έναν «οδικό χάρτη» για μια διαδικασία προτυποποίησης της προσέγγισης που ακολουθήθηκε από το έργο, η οποία αφορά στην επαναχρησιμοποίηση ψηφιακού υλικού. Το έργο θα καταλήγει σε συστάσεις και οδηγίες σχετικά με το σχεδιασμό μαθησιακού περιεχομένου και δραστηριοτήτων για την εκπαίδευση στην επιστήμη, αλλά και με κατάλληλες μεθόδους ανάπτυξης μεταδεδομένων για την περιγραφή χαρακτηριστικών των ψηφιακών αντικειμένων, τα οποία σχετίζονται με την εκπαιδευτική τους διάσταση, αλλά και με το ίδιο το θεματικό τους περιεχόμενο.

Εταίροι

Το εταιρικό σχήμα που υλοποιεί το έργο αποτελεί ένα ισόρροπο μείγμα επιστημονικών κέντρων και μουσείων, φορείς των επιστημών της εκπαίδευσης και των νέων τεχνολογιών, επιστήμονες μεταδεδομένων, ομάδες χρηστών και οργανισμούς προτυποποίησης. Το έργο διαχειρίζεται το δίκτυο των επιστημονικών κέντρων και μουσείων, Ecsite, που εδρεύει στο Βέλγιο.

Εταίροι του έργου είναι οι ακόλουθοι:
- Bundesministerium fur Unterricht, Kunst und Kultur, Αυστρία 
- Δίκτυο MENON, Βέλγιο
- Ελληνογερμανική Αγωγή, Ελλάδα 
- Πανεπιστήμιο του Bayreuth, Γερμανία
- Ίδρυμα Λαμπράκη, Ελλάδα 
- Deutches Museum, Γερμανία
- Heureka, the Finnish science centre, Φινλανδία
- Ίδρυμα Ευγενίδου, Ελλάδα
- Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo Da Vinci, Ιταλία 
- Cité des sciences et de l'industrie, Γαλλία 
- Palace of Miracles, Ουγγαρία 
- Pavilhao do Conhecimento - Ciencia Viva, Πορτογαλία 
- INTRASOFT Intl., Λουξεμβούργο
- Πανεπιστήμιο Växjö, Σουηδία 
- IKnowHow, Ελλάδα
- University of Jyväskylä, Φινλανδία 
- Institute for the Study of Knowledge Management in Education, USA
- University of Central Florida, USA 
- The Science Education Center at National Taiwan Normal University, Taiwan, RoC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved