nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ανακαλούνται οι άδειες για κολέγια 23/11/09


Αθήνα 23.11.2009, 18:34
Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, ανακαλούνται και επανεξετάζονται οι άδειες λειτουργίας κολεγίων, που παραχώρησε προεκλογικά η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, καθώς σήμερα η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα ότι η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν παράνομη.

Θέμα ωστόσο έχει ανακύψει και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, διαπίστωσε δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε εις βάρος της χώρας τα εξής:
1. Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη-συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ, που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005.
2. Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του Ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τα δύο παραπάνω ζητήματα, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων μόλις έχει στη διάθεσή του τα επίσημα και ακριβή κείμενα των αποφάσεων. Καθιστά ωστόσο σαφές ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε ένα νόμο που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Καλείται εκ των πραγμάτων η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση από ένα καθεστώς ανευθυνότητας, άγνοιας και παρανομίας, το οποίο ταυτόχρονα επιτείνει την αναξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη".

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου η κ. Διαμαντοπούλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο και υπουργούς, ενώ με παρέμβασή της στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μελών.

Το πλαίσιο των συνολικών δράσεων που θα αναλάβει η Κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτήματα Άρη
Έκπληκτος δηλώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος από την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με την αδειοδότηση των κολεγίων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι "έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολλεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολλέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους. Διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νόμο 3696/2008 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη".

"Η υπουργός, έχοντας μπροστά της όλο το χρονικό περιθώριο από την 8η Οκτωβρίου, αντί να εξετάσει σχολαστικά, ως όφειλε, τους φακέλους των αιτηθέντων κολεγίων και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων δεν πληρούσαν τοις προϋποθέσεις του νόμου, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο", σχολιάζει και καλεί την κ. Διαμαντοπούλου να απαντήσει δημοσίως εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια θετική θέση που είχε και ως αρμόδια επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αδειοδότηση των κολεγίων ή, όντας σήμερα υπουργός, άλλαξε άποψη προτιμώντας να κερδίσει χρόνο". Επίσης, την καλεί να αποσαφηνίσει δημοσίως τη θέση της σχετικά με την ενσωμάτωση ή μη της οδηγίας 2005/36/ΕΚ που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, "διότι η ανακοίνωσή της αντιφάσκει μιλώντας από τη μια για « παραβίαση θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών» και από την άλλη καταδικάζοντας το νόμο 3696/2008", και να απαντήσει γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved