Αθήνα 29.4.2010, 15:32
Θα επηρεάσει η οικονομική κρίση τη ζήτηση μεταπτυχιακών σπουδών;
"'Ολες οι κρίσεις έχουν ένα χρονικό κύκλο μικρό ή μεγάλο, αυτό σημαίνει ότι κάποτε τελειώνουν. Είναι λογικό λοιπόν οι σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτές για μεταπτυχιακές σπουδές, να μην επηρεάζονται από προσωρινά φαινόμενα και προσωρινές καταστάσεις", απαντά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) Λεωνίδας Χυτήρης.
Ως απόδειξη των λεγομένων του ο κ. Χυτήρης επικαλείται το γεγονός ότι ούτε και πέρυσι, περίοδο που ήδη είχε αρχίσει η οικονομική κρίση, μειώθηκε η ζήτηση στο μεταπτυχιακό που διευθύνει και εξηγεί τους λόγους: 1. Η εξειδικευμένη γνώση και η αρτιότερη γνώση, την οποία δίνουν οι μεταπτυχιακές σπουδές, καθιστά τον κάθε πτυχιούχο ικανότερο και συγκριτικά περισσότερο προσοντούχο για την αγορά εργασίας, σε σχέση με κάποιον ο οποίος έχει λιγότερα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. 2. Το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σε σχέση με τα προγράμματα του εξωτερικού, θα τους οδηγήσει στην επιλογή άρα και στη ζήτηση μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα. Αυτό θα αντισταθμίσει σίγουρα την όποια μείωση της ζήτησης από πτυχιούχους που λόγω οικονομικών δυσκολιών θα αναβάλλουν για αργότερα να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές. 3. Η αρνητική συνθήκη για την αγορά εργασίας, δηλαδή οι λιγότερες θέσεις εργασίας, σήμερα και στο άμεσο βραχύ μέλλον ίσως θεωρηθεί ως μια ευκαιρία από τους πτυχιούχους να επιλέξουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, αξιοποιώντας έτσι το χρόνο μέχρι να καλυτερεύσουν οι συνθήκες απασχόλησης.
Κατά τον καθηγητή, ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε περίοδο αυξανόμενης ανεργίας δεν είναι καθόλου άχρηστο πτυχίο, αντίθετα είναι μια επένδυση η οποία σίγουρα θα αποδώσει στο μέλλον για να βρει κανείς δουλειά και να εξελιχθεί.
|