Την ελπίδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναθεωρήσει τις αποφάσεις του να εξαιρεθεί από τα προγράμματα της ΕΕ για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, εξέφρασαν ευρωβουλευτές μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στο Εδιμβούργο στις 21 Ιουνίου.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Niyazi Kizilyurek (εκλέγεται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο) δήλωσε κατά την ολοκλήρωση της αποστολής: «Σε πολλές από τις συνομιλίες μας, κατέστη σαφές ότι το Brexit είχε θεμελιώδη και αρνητικό αντίκτυπο στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της νεολαίας στη Σκωτία. Ελπίζουμε ότι μια μέρα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναθεωρήσει τη μονομερή απόφασή της και θα επανενταχθεί σε προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus+, το Creative Europe και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της απώλειας ευκαιριών για μαθητές, καθηγητές, καλλιτέχνες, δημιουργικούς εργαζόμενους και νέους.
Τα πορίσματα της αντιπροσωπείας θα τροφοδοτήσουν επίσης τις συνεχιζόμενες εργασίες της επιτροπής για τη σύνταξη γνώμης σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ».
Πρόγραμμα
Η 6μελής αντιπροσωπεία του ΕΚ συναντήθηκε με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σκωτίας και εκπροσώπους φοιτητών, πολιτιστικών οργανώσεων, διοργανωτές φεστιβάλ που επικεντρώνονται στην πολιτιστική πολιτική και περιοδεύοντες καλλιτέχνες, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και το Φεστιβάλ Fringe, καθώς και με την πολιτική για τη νεολαία και με εθελοντικές οργανώσεις.
Τα μέλη επισκέφθηκαν επίσης το κοινοβούλιο της Σκωτίας όπου συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στην Επιτροπή Παιδείας, Παιδιών και Νέων και της Επιτροπής Συντάγματος, Ευρώπης, Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτισμού .
Τέλος, συνάντησαν τον Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της Σκωτίας, κ. Angus Robertson και την Υπουργό Πολιτισμού και Ευρώπης, κα Christina McKelvie, καθώς και τη Διευθύντρια του Γραφείου της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σκωτία, κα Lyn McDonald.