nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προνόμια πολυτέκνου αποκτούν οι τρίτεκνες οικογένειες στις προσλήψεις (6/12/05)


Αθήνα 6.12.2005, 17:14
Προνόμια πολυτέκνου αποκτούν οι τρίτεκνες οικογένειες, αλλά μόνο στις προσλήψεις του Δημοσίου. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την πλήρη εξίσωσή τους με τους πολυτέκνους, παραπέμπεται στις καλλένδες.

Όπως αποφάσισε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή, μέλη τρίτεκνων οικογενειών θα προσλαμβάνονται κατ’ εξαίρεση στις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ, στις ανάλογες των ειδικών κοινωνικών ομάδων του ν. 2643/98 και του ΟΑΕΔ, στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών και σε μια σειρά άλλες, που μέχρι σήμερα ήταν προνόμιο των οικογενειών με τέσσερα παιδιά και άνω.

Ειδικότερα:
- Στις προσλήψεις του ν. 2190/94 και του ΑΣΕΠ, ένας από τους δύο γονείς ή ένα απο τα τρία τέκνα θα μπορούν να διεκδικούν το προβλεπόμενο ποσοστό του 20% που καλύπτουν οι πολύτεκνοι. Το ποσοστό αυτό αφορά τις προκηρυσσόμενες θέσεις τακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, κατά νομαρχία, φορέα, κλάδο και ειδικότητα.

- Στις προσλήψεις μερικής απασχόλησης (4ώρο, 5νθήμερο, 18μηνο) στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, θα διεκδικούν μαζί με τους άλλους πολυτέκνους ποσοστό 10% των θέσεων.

- Οι δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, γονείς τριών τέκνων ή ένα τέκνο οικογενειών με τρία παιδιά, θα τοποθετούνται στον τόπο των συμφερόντων τους και δεν θα μετατίθενται παρά μόνο με αίτησή τους.

- Οι τρίτεκνες οικογένειες εντάσσονται και στον νόμο 2643/1998 «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών», που προβλέπει την τοποθέτηση ατόμων ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, τέκνων αντιστασιακών, κ.λπ.) σε τακτική θέση του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το υφιστάμενο ποσοστό 8% επί του συνόλου του προσωπικού αυξάνεται σε 10%. Το ποσοστό 2% που προστίθεται συμπληρώνεται από τους γονείς τριών παιδιών και ενός εκ των τέκνων αυτών. Οι πολύτεκνοι διατηρούν το ποσοστό 2% που έχουν. Για τις δημόσιες υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α και Β’ βαθμού, το υφιστάμενο προστατευόμενο ποσοστό 5% αυξάνεται σε 7%. Το ποσοστό 2% που προστίθεται και εδώ συμπληρώνεται από τους γονείς τριών παιδιών και ενός εκ των τέκνων αυτών. Στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εντάσσονται οι τρίτεκνες οικογένειες στο ποσοστό 3% εκ του συνολικού ποσοστού 8% των ειδικών κατηγοριών επί του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης.

- Από την έναρξη του σχολικού έτους 2006 - 2007 και εφεξής κατά την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πτυχιούχων ΑΕΙ ποσοστό 20% κατά κλάδο και ειδικότητα επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων θα αφορά τρίτεκνους εκπαιδευτικούς.

Ευεργετικές διατάξεις όμοιες με αυτές των πολυτέκνων οικογενειών ισχύουν για τις τρίτεκνες οικογένειες στα Ινστιτούτα δια βίου Εκπαίδευσης, στα Προγράμματα δια βίου Κατάρτισης Δημοσίων ΙΕΚ και στα ποσοστά εισαγωγής σε σχολές Δοκίμων τις Αστυνομίας, στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στα ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ).

'Αλλα ευεργετήματα
Οι παραπάνω ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σύντομα προς ψήφιση στην Βουλή ο υπουργός Υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι θα δίνεται έμφαση στις τρίτεκνες οικογένειες σε ότι αφορά την επιλογή προγραμμάτων λαϊκών κατοικιών του υπουργείου Υγείας, ενώ στους γονείς και σε όλα τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών θα χορηγείται Κάρτα Πολιτισμού.

Επισημαίνεται ότι το 2005 θεσμοθετήθηκαν πρόσθετα μέτρα υπέρ των οικογενειών με τρία παιδιά, που αφορούν μειωμένη στρατιωτική θητεία, μετεγγραφές φοιτητών με τους ίδιους όρους που ισχύουν για πολύτεκνες οικογένειες, χορήγηση αδειών μικροπωλητή λαϊκών αγορών, εφάπαξ παροχή ποσού 2.000 ευρώ για τη μητέρα που αποκτά τρίτο και πάνω παιδί από 1 Ιανουρίου 2006, απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για την αγορά νέου Ι.Χ. αυτοκινήτου σε ποσοστό 35% για το 2006, 70% για το 2007 και 100% για το 2008, όπως ισχύει σήμερα για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας, κατ
επιταγή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό (1992). Επίσης, ρυθμίζονται γενικότερα θέματα διευκόλυνσης πολύτεκνων οικογενειών και αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Προς τον σκοπό αυτό χορηγείται στην ΑΣΠΕ ποσοστό έως 3% από το καθαρό προϊόν του κρατικού λαχείου.

Με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα του στεγαστικού προγράμματος των σεισμοπλήκτων και παραπηγματούχων στο Βαρβάσι της Χίου, ενώ με ξεχωριστό άρθρο του νομοσχεδίου επανιδρύεται και οργανώνεται με αποκεντρωτικό σύστημα το Παρατηρητήριο Αναπηρίας.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved