nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Ερώτηση Πουπάκη για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

 

Αθήνα 3.12.2010, 11:56

Τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υποκρύπτουν πάγιες ανάγκες "θυμήθηκε" λίγο όψιμα, σε μια περίοδο που οι προσλήψεις γίνονται με το... σταγονόμετρο, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Πουπάκης και απευθύνει σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Στην χώρα μας, στο πλαίσιο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του δημόσιου τομέα, παρατηρείται το φαινόμενο της απασχόλησης προσωπικού με τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, γεγονός που αποτελεί «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία». Οι συμβάσεις αυτές -άστοχα και καταχρηστικά- αποκαλούνται προσλήψεις εποχικού προσωπικού, αφού στην πραγματικότητα υποκρύπτουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, μια και οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται στην ίδια θέση εργασίας με το ίδιο αντικείμενο από 4 έως και 20 χρόνια", αναφέρει ο ευρωβουλευτής. Και συνεχίζει: "Σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ, που αναγνωρίζει, ήδη, από το 1999 τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων με αυτό το είδος εργασιακής σχέσης, προκειμένου να διεκδικήσουν και νομικά την εργασιακή τους αποκατάσταση, και επιβάλλει την ίση μεταχείριση εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο Τομέα δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των συναδέλφων τους με μόνιμη σχέση εργασίας (μισθός και όροι εργασίας)".

Ο κ. Πουπάκης αναφέρεται και στη νομολογία του Ανωτάτου Ελληνικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον οποίο: "Ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της σύμβασης, ως κατ' εξοχήν έργο της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ανήκει στο δικαστήριο, το οποίο, μη δεσμευόμενο από το χαρακτηρισμό, που προσέδωσαν τα συμβαλλόμενα μέρη, κρίνει, ερμηνεύοντας το περιεχόμενό της, όπως απαιτούν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και οι περιστάσεις, υπό τις οποίες συνήφθη η σύμβαση (Ολ. ΑΠ 18/2006)». Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η Αρχή του Κράτους Δικαίου, και τίθενται υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά στοιχειοθετούνται στα άρθρα 6,13,14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να πάρει θέση αναφορικά με:
- Τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετά από μακρά χρονική περίοδο συνεχών ανανεώσεων, σε σχέση εργασίας αορίστου με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα λαμβάνοντας υπόψη της γενικούς κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου,
- Τα νομοθετικά κενά στην κάλυψη των εργαζομένων με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προκύπτουν από τη μη ορθή ενσωμάτωση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ στην ελληνική έννομη τάξη.

Ο κ. Πουπάκης δήλωσε σχετικά: "Σε μια περίοδο έντονης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και δομών, το Δημόσιο συνεχίζει να πρωτοστατεί στην κατάργηση, στην πράξη, κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, στερώντας από χιλιάδες συμβασιούχους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εργασιακή τους αποκατάσταση, μέσα από τον ορθό χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων, μέσα από μια κοινωνικά δίκαιη λύση συμβατή με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, και να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων καταχρηστικών πρακτικών. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δε συνεπάγεται, σε καμία περίπτωση, κοινωνική και εργασιακή αναλγησία μιας και οι εργαζόμενοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη και το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας μας".

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο η Ευρωπαίκή Ένωση όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αλεπάλληλες αποφάσεις του, ξακαθάρισαν ότι η περιβόητη οδηγία ορισμένου χρόνου έχει κυρίως αποτρεπτικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλει στα κράτη - μέλη υποχρεωτικές μονιμοποιήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved