nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τεστ αντί συνέντευξης (8/7/06)


Αθήνα 8.7.2006, 22:12
@ΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει το ΑΣΕΠ την περιβόητη προφορική συνέντευξη, υποκαθιστώντας την με ένα παρόμοιο αλλά πιο «ελαφρύ» κριτήριο αξιολόγησης: το γραπτό τεστ.

Υπολογίζοντας τόσο τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της όσο και το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν στην κοινή γνώμη οι μέχρις υστερίας αντιδράσεις μεγάλου μέρους των πολιτικών και του Τύπου, η ανεξάρτητη αρχή κρίνει πλέον σκόπιμο να μην προχωρήσει στην ευρεία εφαρμογή της συνέντευξης στις προσλήψεις, περιορίζοντάς την σε έναν πολύ μικρό αριθμό θέσεων και ειδικοτήτων. Κι αυτό, παρότι η ηγεσία της τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της και την θεωρεί απαραίτητο κριτήριο επιλογής ιδιαίτερα για τις θέσεις εκείνες που χαρακτηρίζονται ως θέσεις ευθύνης.

Έτσι, έναν περίπου χρόνο από την ψήφιση του νόμου που την καθιέρωσε και τον ορυμαγδό που ακολούθησε, η συνέντευξη μένει ουσιαστικά κενό γράμμα. Μέχρι σήμερα το ΑΣΕΠ δεν οργάνωσε ούτε μία διαδικασία, παρότι κατά το ίδιο διάστημα αυτή εισήχθει και εφαρμόζεται σε πάρα πολλές εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, συνήθως όμως ως φάρσα.

Απόδειξη της εγκατάλειψης του κριτηρίου της συνέντευξης από το ΑΣΕΠ αποτελεί και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αυτή περιελήφθηκε σε δύο μόνο από τις εκατοντάδες προκηρύξεις για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού του ν. 2190/94 και για 13 μόνο από τις χιλιάδες θέσεις! Η πρώτη προκήρυξη εκδόθηκε ήδη και αφορά την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, όπου η συνέντευξη θα κάνει το ντεπούντο της καθώς τίθεται ως κριτήριο επιλογής για την κάλυψη των εξής 8 θέσεων: 3 ΠΕ νοσηλευτικής, 1 ΤΕ εργοθεραπείας, 1 ΤΕ επισκεπτών υγείας και 3 ΔΕ επιμελητών ασθενών. Η δεύτερη προκήρυξη ΑΣΕΠ που προβλέπει συνέντευξη αναμένεται να εκδοθεί αυτή την εβδομάδα από το Εθνικό Τυπογραφείο (την δημοσίευσε ήδη η Prolsipsis) και αφορά την πλήρωση 787 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε φορείς Ασφάλισης, Yγείας κ.ά. Με συνέντευξη θα καλυφθούν μόνο 5 από τις 787 θέσεις της προκήρυξης και συγκεκριμένα ΠΕ Ψυχολόγων - Κοινωνικής Εργασίας, ειδικότητας Ψυχολόγων ή Κοινωνικής Εργασίας, στο ΙΚΑ Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη δεν προβλέπεται καν σε δύο ακόμη «μεγάλες» προκηρύξεις, που αφορούν μάλιστα τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και αναμένεται να εκδοθούν την εβδομάδα που μας έρχεται. Προβλέπουν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού σε φορείς Υγείας, Ασφάλισης κ.ά. και συγκεκριμένα 1.408 αποφοίτων τεχνολογικής (ΤΕ) και 970 δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης.

Τα τεστ
Ανώτατοι παράγοντες της Ανεξάρτητης Αρχής, με τους οποίους επικοινώνησε η Proslipsis, δεν διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν την άτυπη κατά τα άλλα απόφαση να αντικατασταθεί η συνέντευξη με τα τεστ. Τα γεγονότα όμως αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες και οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η συνέντευξη μόνο… δειγματολειπτικά θα εφαρμοσθεί και στο μέλλον. Στο τελευταίο συνηγορούν και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή των τεστ, ενός κριτηρίου αξιολόγησης που θεσπίστηκε με νόμο από τετραετίας αλλά ποτέ δεν μετουσιώθηκε σε πράξη.

Τα τεστ είναι μια πιο λάϊτ εκδοχή της προφορικής συνέντευξης και κάλλιστα θα μπορούσαν να ονομαστούν «γραπτή συνέντευξη» αφού προβλέπουν γραπτή εξέταση με την μέθοδο των πολλαπλών επιλογών. Μέσω αυτής θα αξιολογούνται οι γενικές και πρακτικές γνώσεις του υποψηφίου, καθώς και οι δεξιότητές του: αριθμητικές, αναλυτικές, λεκτικές, κρίσης και αντίληψης. Χαρακτηριστικά που είναι εν πολλοίς ζητούμενα και στην προφορική συνέντευξη.

Από την διαδικασία των τεστ θα περνούν προαιρετικά οι υποψήφιοι που προσανατολίζονται να διεκδικήσουν τακτική θέση ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ κατηγορίας στον δημόσιο τομέα, μέσω της διαδικασίας της σειράς προτεραιότητας (άρθρο 18 του ν. 2190/94). 

Την διαδικασία των τεστ θα διενεργεί το ΑΣΕΠ κάθε τρία χρόνια. Θα εκδίδεται σχετική προκήρυξη και θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως κλάδου – ειδικότητας, στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.λπ., να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις.
Στις εξετάσεις οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν γραπτώς σε μια σειρά ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, που θα περιστρέφονται γύρω από θέματα επικαιρότητας, μαθηματικών, ιστορίας, κοινωνιολογίας, γεωγραφίας, γραμματολογίας κ.λπ. Στις εξετάσεις αυτές ενδέχεται να εφαρμοσθεί και η αρνητική βαθμολόγηση, δηλαδή για κάθε λάθος απάντηση να αφαιρούνται ανάλογες μονάδες.

Ανάλογα με τις επιδόσεις του ο υποψήφιος θα βαθμολογείται και θα κατατάσσεται στους σχετικούς πίνακες, οι οποίοι θα διαμορφώνονται κατά κατηγορία εκπαίδευσης και κλάδο – ειδικότητα και θα έχουν ισχύ τρία χρόνια. Όταν κατόπιν αυτός λάβει μέρος σε κάποια διαδικασία πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας, στην βαθμολογία που θα συγκεντρώνει θα προστίθενται και οι μονάδες που έλαβε στα τεστ. Το άθροισμα θα είναι η τελική βαθμολογία του, που ανάλογα θα τον κατατάσσει στους πίνακες του φορέα που οργάνωσε την διαδικασία της σειράς προτεραιότητας.

Για παράδειγμα, υποψήφιος που συμμετείχε στις εξετάσεις των τεστ και έλαβε 150 μονάδες και κατόπιν έλαβε μέρος σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας π.χ. του Δήμου Αθηναίων και συγκέντρωσε 700 μονάδες, θα λάβει συνολική βαθμολογία 850 μονάδες. Υποψήφιος που συμμετείχε στην ίδια διαδικασία και για την ίδια θέση και συγκέντρωσε τις ίδιες μονάδες (700), αλλά δεν είχε λάβει μέρος στις ειδικές εξετάσεις των τεστ, θα πάρει τελική βαθμολογία ίση με 700 μονάδες.

Οι φορείς που οργανώνουν προσλήψεις με την διαδικασία της σειράς προτεραιότητας θα ζητούν από το ΑΣΕΠ ενημέρωση για τις μονάδες που έλαβε στα τεστ κάθε υποψήφιος, προκειμένου να κάνουν τις προσαυξήσεις (προφανώς ο υποψήφιος θα δηλώνει στην αίτηση ότι δικαιούται βαθμούς από τα τεστ).

Οι πρώτες εξετάσεις των τεστ αναμένεται να οργανωθούν από το ΑΣΕΠ το προσεχές φθινόπωρο ή χειμώνα. Δεν αποκλείεται όμως να πάνε και παραπίσω αφού πρόκειται για μια διαδικασία με αρκετές οργανωτικές και άλλες δυσκολίες. Στην πρώτη διαδικασία των τεστ υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 200.000 υποψήφιοι, αριθμός πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved