nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΣΕΠ: Δεν έχει νόημα να χορηγούμε αντίγραφα των γραπτών (30/8/06)


Αθήνα 30.8.2006, 15:32
Είναι δώρο άδωρο για τους υποψηφίους των διαγωνισμών να λαμβάνουν αντίγραφα των γραπτών τους αφού η βαθμολογία τους δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί ή να ελεγχθεί από διοικητικό δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ορθή.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ΑΣΕΠ, σε απάντηση πρόσφατης απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που του επιβάλλει να χορηγεί στους υποψηφίους αντίγραφα των γραπτών τους και όχι απλά να τα επιδεικνύει, όπως έκανε μέχρι σήμερα.

Η απάντηση του ΑΣΕΠ έρχεται μία μόνο ημέρα μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αποσύρει από νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή διάταξη που θα επέτρεπε στην Ανεξάρτητη Αρχή όχι μόνο να μην χορηγεί αντίγραφα των γραπτών αλλά ούτε καν να τα επιδεικνύει, με την πρόφαση ότι δεν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Την θέσπιση της διατάξης αυτής είχε ζητήσει το ίδιο το ΑΣΕΠ, επικαλούμενο αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας (άρθρο 22 παρ. 1 του Ν. 3475/2006) που προβλέπει ότι δεν γνωστοποιούνται ούτε επιδεικνύονται στον ενδιαφερόμενο τα γραπτά δοκίμια των μαθημάτων που εξετάζονται κατά την εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.λπ.

Οι λόγοι που κατά το ΑΣΕΠ επέβαλλαν μια τέτοια ρύθμιση είναι πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας καθορίζει επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ενδιαφερόμενος δύναται να λαμβάνει γνώση και αντίγραφα διοικητικών εγγράφων που τον αφορούν ή και ιδιωτικών εγγράφων δικών του και τρίτων, που φυλάσσονται σε δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του που εκκρεμεί σε αυτές. Επιπλέον, ο υποψήφιος δεν έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον να λάβει γνώση και να ζητεί αντίγραφα των γραπτών δοκιμίων του, αφού η βαθμολογία δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί ή να ελεγχθεί από διοικητικό δικαστήριο, σύμφωνα και με την απόφαση 4321/98 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την Αρχή, τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο αναρτώνται και λαμβάνουν δημοσιότητα, ενώ η υπηρεσία του ΑΣΕΠ μπορεί να εξακριβώσει από το γραπτό του εάν έχει μεταφερθεί ορθώς η βαθμολογία και αν το γραπτό είναι πράγματι το δικό του, γεγονός που εξετάζεται στις ενστάσεις, ενώ σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος προσφύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη το ΑΣΕΠ αποστέλλει πάντοτε σε αυτή όσα στοιχεία του ζητηθούν. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μετά πάροδο έξι μηνών από τη δημοσίευση των τελικών πινάκων επιτυχίας τα τετράδια και οι αιτήσεις των υποψηφίων καταστρέφονται, εκτός εκείνων για τα οποία υφίσταται εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες με την υπ’ αριθμ. 8/2006 απόφασή της η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ αποφάσισε να επιδεικνύει στους υποψηφίους τα γραπτά τους, αλλά όχι και να τους χορηγεί αντίγραφα. Τώρα καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να χορηγεί αντίγραφα των γραπτών, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό. Αν η απόφαση είναι θετική οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα των γραπτών τους θα είναι οι υποψήφιοι του επικείμενου γραπτού διαγωνισμού των εκπαιδευτικών. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: ποιό το όφελός τους; 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved