nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Την άνοιξη το πρώτο τεστ για πρόσληψη στο δημόσιο (21/9/06)


Αθήνα 21.9.2006, 17:20
Η προφορική συνέντευξη μπορεί να περιμένει – άλλωστε για να γίνει όπως πρέπει απαιτείται μεταξύ άλλων και πολύ χρήμα- το τεστ όχι άλλο.

Το νέο μέτρο αξιολόγησης των υποψηφίων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα, που θεσπίστηκε με νόμο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, μπαίνει σε εφαρμογή από την ερχόμενη άνοιξη με την διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων από το ΑΣΕΠ. Σε αυτές προβλέπεται… πάνδημη συμμετοχή για τον εξής απλό λόγο: Η βαθμολογία που θα παίρνουν οι υποψήφιοι θα προστίθεται στην αντίστοιχη οποιαδήποτε διαδικασίας πλήρωσης θέσεων με σειράς προτεραιότητας συμμετέχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την ερχόμενη άνοιξη και μετά οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας (είναι η κύρια διαδικασία πλήρωσης θέσεων μέσω ΑΣΕΠ) θα διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα αν έχουν περάσει επιτυχώς τη διαδικασία των τεστ.

Κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ έκανε εκτενή αναφορά στο νέο μέτρο εξηγώντας ότι η διαδικασία των τεστ θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, η εξέταση των υποψηφίων θα διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες και θα γίνεται με την μέθοδο των πολλαπλών επιλογών, η οποία θα περιλαμβάνει 100 – 120 ερωτήσεις επικαιρότητας, γενικής κουλτούρας, πολιτισμού, λειτουργίας του κράτους, οικονομίας, ιστορίας και γεωγραφίας. Οι υποψήφιοι θα καλούνται να τσεκάρουν το ένα από τα τέσσερα «κουτάκια» που αντιπροσωπεύει τη σωστή απάντηση. Ανάλογα με τις σωστές απαντήσεις που θα δίνουν θα βαθμολογούνται και η βαθμολογία αυτή θα προστίθεται στην αντίστοιχη κάθε διαδικασίας με σειρά προτεραιότητας που συμμετέχουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Βέης, η βαθμολογία που θα παίρνουν όσοι συμμετέχουν στις εξετάσεις των τεστ θα έχει συντελεστή βαρύτητας 25% και θα ισχύει επί δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι την διεξαγωγή των επόμενων εξετάσεων. Στις εξετάσεις των τεστ θα μπορεί προαιρετικά να συμμετάσχει οποιοσδήποτε απόφοιτος τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το μέτρο δεν θα εφαρμόζεται για τις θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης (αποφοίτων δημοτικού ή τριτάξιου γυμνασίου).

Η προφορική συνέντευξη
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αναφέρθηκε και στην περιβόητη προφορική συνέντευξη, που -όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Proslipsis- ουσιαστικά παραπέμπεται στις καλένδες, λέγοντας ότι η εφαρμογή της προϋποθέτει σωστή οργάνωση και σημαντικό κόστος, αλλά και καθιέρωση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Για τους λόγους αυτούς το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της και για περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Μέχρι σήμερα το ΑΣΕΠ έχει κάνει δεκτά 50 αιτήματα φορέων για διενέργεια προσωπικής συνέντευξης, ενώ έχει απορρίψει σχεδόν άλλα τόσα. Μεταξύ αυτών και αίτημα δήμου για την εφαρμογή της στην πρόσληψη καθαριστριών! Το πρώτο τεστ της συνέντευξης θα γίνει τον επόμενο μήνα στις προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου.

Οι συμβασιούχοι
Εν τω μεταξύ το ΑΣΕΠ ολοκλήρωσε τον περασμένο Αύγουστο την διαδικασία για την μονιμοποίηση συμβασιούχων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 164/2004. Συνολικά εξέτασε αιτήματα 2.462 φορέων για την μονιμοποίηση 72.926 συμβασιούχων και εκδόθηκαν 2.587 αποφάσεις, μέσω των οποίων μονιμοποιήθηκαν 32.924 συμβασιούχοι (45,93%). Απο αυτούς οι 11.470 είναι άνδρες (34,84%) και οι 21.454 γυναίκες (65,16%) και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται σε ΟΤΑ και ΑΕΙ.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved