nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εισήγηση - βόμβα του ΑΣΕΠ για την πιστοποίηση Η/Υ (12/6/07)

Αθήνα 12.6.2007, 22:18
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Μια ρύθμιση που αν τελικά γίνει δεκτή και εφαρμοσθεί θα φέρει τα πάνω κάτω στο θέμα της πιστοποίησης γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή για πρόσληψη στον δημόσιο τομέα, καθώς θα απαλλάξει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων από την υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού πληροφορικής και από το κόστος που αυτό συνεπάγεται, εισηγείται το ΑΣΕΠ στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας.

Με έγγραφό του προς την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γιώργος Βέης προτείνει να εξαιρούνται από την υποχρέωση απόδειξης βασικών γνώσεων χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον κατά την διάρκεια των σπουδών τους στα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία παρακολούθησαν μαθήματα πληροφορικής.

Η ρύθμιση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους λυκείου, αφού η πληροφορική έχει εισαχθεί σε γυμνάσια και λύκεια εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, ενώ απαλλάσσει από τη βάσανο της απόκτησης πιστοποιητικού πληροφορικής και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η πρόταση του ΑΣΕΠ θα γίνει τελικά δεκτή, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις μιας και στην χώρα μας έχει ήδη εγκαθιδρυθεί και δραστηριοποιείται μια ολόκληρη βιομηχανία σπουδών πληροφορικής και έκδοσης ανάλογων πιστοποιητικών.

"Αν το υπουργείο Παιδείας απορρίψει την πρόταση θα είναι σαν να υποτιμά το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα", δήλωσε στην Proslipsis ανώτατος παράγοντας της Ανεξάρτητης Αρχής και πρόσθεσε: "Τα νέα παιδιά διδάσκονται πλέον πληροφορική σε γυμνάσια και λύκεια επί έξι συναπτά χρόνια. Είναι παράλογο μετά από σπουδές τόσων χρόνων να έρχεται η πολιτεία και να τους λέει ότι δεν απεκόμισαν καν βασικές δεξιότητες".  

Σήμερα, στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ζητούνται υποχρεωτικά για τις θέσεις τακτικού προσωπικού των κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και για ορισμένες θέσεις διοικητικού προσωπικού και γραμματέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα μερικές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ασκούν πιέσεις ώστε να καταστεί υποχρεωτική και η ανανέωση των πιστοποιητικών πληροφορικής, κάτι που η ελληνική πολιτεία αποδέχθηκε κατ’ αρχήν αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει. Επ’ αυτού, με ενδιαφέρον αναμένεται αυτές τις ημέρες η απόφαση για την ανανέωση ή μη των πιστοποιητικών εκείνων που η ισχύς τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Την απόφαση καλείται να πάρει ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Απασχόλησης να διαχειριστεί το θέμα.

Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν θεσπίσει ως υποχρεωτική τη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, ενώ καμία -τουλάχιστον στην δυτική Ευρώπη- δεν έχει αποδεχθεί ανανέωση των πιστοποιητικών πληροφορικής. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ως γνωστόν εφαρμόζει την προσωπική συνέντευξη ακόμη και για την πλήρωση θέσεων ελαιοχρωματιστών, σε καμιά περίπτωση πρόσληψης προσωπικού δεν θέτει ως υποχρεωτική τη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ούτε καν στις περιπτώσεις εκείνες που η πρόσληψη αφορά προσωπικό αυξημένων προσόντων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved