nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κυβέρνηση και ΑΣΕΠ «διυλίζουν τον κώνωπα» και φέρνουν επιδερμικές αλλαγές στο γελοίο πλέον σύστημα προσλήψεων (10/3/08)


Αθήνα 10.3.2008, 8:02
Διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλον, υπουργείο Εσωτερικών και ΑΣΕΠ ετοιμάζονται να φέρουν επιδερμικές αλλαγές στο γελοίο πλέον σύστημα προσλήψεων, στοχεύοντας για πολλοστή φορά στην επίσπευση των διαδικασιών και παραγνωρίζοντας το ουσιώδες, που είναι η εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας των πολιτών. Αρχή που παραβιάζεται βάναυσα ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οδηγώντας τους πολίτες να αναπολούν ως πιό δίκαιη την προ ευρωβόρου ΑΣΕΠ εποχή.

Αντί να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις ανισότητες και να εντάξουν στο επίσημο σύστημα προσλήψεων της χώρας (όπως αυτό ορίζεται από το ν. 2190/94) τις χιλιάδες θέσεις και τους εκατοντάδες φορείς που δεν ελέγχονται από αυτό, ώστε να πάψει το ΑΣΕΠ να κάνει δειγματοληπτικές προσλήψεις και να λειτουργεί ως άλλοθι, υπουργείο Εσωτερικών και ανεξάρτητη αρχή, αγαστή σύμπνοια, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών προφασιζόμενοι ότι αναμορφώνουν το σύστημα προσλήψεων, ενώ στην ουσία επεξεργάζονται διαδικαστικές μικροαλλαγές και κάνουν... μια τρύπα στο νερό.

Ανέπαφο αφήνουν και το φαύλο καθεστώς των συμβάσεων έργου, δείχνοντας πρωτοφανή αναισθησία ή ολιγωρία μπροστά στο φαινόμενο της σύστασης και επέλασης της νέας στρατιάς των συμβασιούχων και των επερχόμενων νέων τραγωδιών.

Τι ετοιμάζουν
Αν και οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με το ΑΣΕΠ να επεξεργάζεται δέσμη προτάσεων προς το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, οι προθέσεις έχουν ήδη διαφανεί και αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα κακώς κείμενα του συστήματος προσλήψεων.

Η τάση που διαφαίνεται είναι ότι οδηγούμαστε σε γενικούς γραπτούς διαγωνισμούς ή διαδικασίες πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας με σταθερή περιοδικότητα, κάθε ένα ή δύο χρόνια, κάτι που θα σημάνει το τέλος των εκατοντάδων μεμονομένων προκηρύξεων που εκδίδουν οι φορείς κάθε χρόνο, πολλές φορές για την πλήρωση μιας και μόνο θέσης.

 

* * * * *

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Τι είναι;
Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τουλάχιστον οι παλαιότεροι αναγνώστες μας θα έχουν διαπιστώσει ότι μέχρι σήμερα η Proslipsis κρατούσε το ΑΣΕΠ σχεδόν στο απυρόβλητο και σοφά πράττοντας έστρεφε την κριτική της στις αποφάσεις ή στις παραλείψεις της εκάστοτε κυβέρνησης ή και της αντιπολίτευσης. Αν σήμερα αναγκάζεται να αποδώσει ευθύνες στην ανεξάρτητη αρχή για το κατάντημα του επίσημου συστήματος προσλήψεων, είναι επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η κοροϊδία έφτασε στο απροχώρητο. Και το ΑΣΕΠ ευθύνεται γι' αυτό. Όφειλε να εξεγερθεί προ πολλού και με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να ακυρώσει αποφάσεις που θίγουν βασικά δικαιώματα των πολιτών και αρχές του Συντάγματος.

Βλέπουμε, για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση «να βάζει χέρι» ακόμη και στις προσλήψεις του στενού δημόσιου τομέα και το ΑΣΕΠ να μην αντιδρά ή να αντιδρά υποτονικά με κάποιες "χλιαρές" αναφορές στην ετήσια έκθεσή του. Βλέπουμε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή όχι μόνο να μην προστατεύει τον πολίτη, αλλά να στέκεται απέναντί του και αποδεχόμενη το ρόλο της ορντινάντσας που του επιφυλάσσει η κυβέρνηση και ο... μέγας μάγειρας, καθηγητής συνταγματικού δικαίου και υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, να συμπράττει στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του και των αρχών του ιδίου το Συντάγματος!

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το ΑΣΕΠ έφθασε στο σημείο να εκδίδει «φωτογραφικές» προκηρύξεις που προσβάλλουν βάναυσα τη νοσημοσύνη των πολιτών και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και γενικά να ανέχεται να υπηρετεί ένα γελοίο πλέον σύστημα προσλήψεων!

Γιατί γελοίο είναι το σύστημα εκείνο που:
* δεν ελέγχει δύο στις τρεις θέσεις και εκατοντάδες φορείς,
* δεν "βάζει χέρι" στις συμβάσεις έργου,
* ασκεί "μισό" έλεγχο στις προσλήψεις των ΔΕΚΟ,
* επιτρέπει στον κάθε υπουργό να το παρακάμπτει όποτε και όπως θέλει,
* αναγορεύει τον ΟΑΕΔ σε δεύτερο ΑΣΕΠ,
* επιβραβεύει και νομιμοποιεί μέσω της προσαύξησης της βαθμολογίας της εμπειρίας τον πελατειακό τρόπο πρόσληψης,
* επιτρέπει τη διάκριση των εργαζομένων σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς του δημόσιου τομέα, που παίρνουν προσαύξηση 50% και 55% στην εμπειρία και καταλαμβάνουν τις θέσεις, και τους «ταλαίπωρους» του ιδιωτικού, που ρίχνονται στον Καιάδα. 

Η κορύφωση της γελοιότητας συναντάται στο σύμπτωμα της προσαύξησης της βαθμολογίας της εμπειρίας στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, που ενώ δίνεται για προσλήψεις που κάνει για παράδειγμα ο... ρέκτης διοικητής ΟΑΕΔ με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, που μπάζουν από παντού, δεν δίνεται για τις ανάλογες που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες.  

Για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα γι΄αυτή τη θλιβερή υπόθεση της πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, το ΑΣΕΠ οφείλει κάποτε να δώσει εξηγήσεις και τελοσπάντων να μας πει τι είναι; Ανεξάρτητη αρχή που προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών ή άβουλο εκτελεστικό όργανο, που απλά εφαρμόζει τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και καπελώνεται από αυτές;

Μην μας πει μόνο ότι δεν έχει περιθώρια αντίδρασης γιατί θα του θυμήσουμε ότι ακύρωσε στην πράξη ένα από τα λίγα ορθά μέτρα της παρούσας κυβέρνησης: την προσωπική συνέντευξη.

* * * * *

 

Στο ΑΣΕΠ υπερισχύει η άποψη ότι πρέπει να διοργανώνεται από το ίδιο μια γενική διαδικασία πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας κατ’ ετος, με μία και μόνο προκήρυξη και με τους πίνακες επιτυχόντων να έχουν διάρκεια δύο έτη. Δηλαδή οι φορείς να αντλούν προσωπικό από αυτούς επί δύο συνεχόμενα χρόνια και όχι να αιτούνται την πλήρωση των θέσεων με νέα διαδικασία πρόσληψης. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους όσοι προσανατολίζονται επαγγελματικά προς το δημόσιο τομέα και να τα ανανεώνουν όποτε επιθυμούν.

Στο στόχαστρό του έχει μπει επίσης και το γραφειοκρατικό σκέλος των προσλήψεων και ιδιαίτερα αυτό που αφορά τις προκηρύξεις και τα έντυπα των αιτήσεων που υποβάλλουν οι υποψήφιοι στις διαδικασίες πρόσληψης. Τα τελευταία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επιεικώς απαράδεκτα, αφού είναι τόσο περίπλοκα που αναγκάζουν πολλούς υποψηφίους να καταφεύγουν σε... ειδικούς για τη συμπλήρωσή τους! Ενδεικτικό των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι κατά την συμπλήρωσή τους είναι το ποσοστό αυτών που δεν καταφέρνουν να τα συμπληρώσουν σωστά και απορρίπτονται με το... καλημέρα, ποσοστό που σε ορισμένες διαδικασίες πρόσληψης ξεπερνάει το 15% των συνολικών αιτήσεων.

Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι «θυμήθηκε» όψιμα την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας το 2004, που αναδείκνυε το γραπτό διαγωνισμό ως κύριο μέσο εισόδου στο δημόσιο τομέα, και σκέπτεται να τον εφαρμόσει σε περισσότερες προσλήψεις και με μεγαλύτερη συχνότητα (ίσως ετήσια). Επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο ένα μέρος των κενών θέσεων που προκηρύσσουν οι φορείς του δημόσιου τομέα (ίσως και το 20%) να καλύπτεται από το ήδη υπάρχων τακτικό προσωπικό με μετάταξη, ενώ προσανατολίζεται να επαναδιατυπώσει τον ν. 2190/94 για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, απλουστεύοντας ορισμένα σημεία του και αλλάζοντας μερικές διατάξεις που δημιουργούν προβλήματα εφαρμογής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved