Αθήνα 11.6.2008, 16:39 Γιατί γράφουμε ότι "μπάζει" ο νόμος 2643/1998 για τις προσλήψεις των "προστατευομένων" (ατόμων με αναπηρίες, πολυτέκνων - τριτέκνων, κ.λπ.) και τι τελοπάντων προβλέπει αυτή η περιβόητη διαδικασία επιλογής, μας ρωτούν πολλοί αναγνώστες.
Η απάντηση είναι απλή: επειδή είναι περίπλοκος και βρίθει ασαφειών και στρεβλώσεων. Ουσιαστικά είναι μη εφαρμόσιμος, όπως αποδεικνύει και η τελευταία διαδικασία του 2004 κατά την οποία: - Πολλοί φορείς του δημόσιου τομέα ζήτησαν την πλήρωση θέσεων πριν από το 2000. - Οι θέσεις αυτές περιελήφθησαν τελικά στις προκηρύξεις που εξέδωσαν οι υπηρεσίες ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2004. - Τα τελικά αποτελέσματα των προκηρύξεων αυτών εκδόθηκαν το Σεπτέμβριο του 2007. - Ακόμη και σήμερα υπάρχουν θέσεις των παραπάνω προκηρύξεων που παραμένουν κενές (π.χ. στο Νοσοκομείο Αττικής "Αττικόν")!
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι διαδικασίες επιλογής πρέπει να γίνονται τον Νοέμβριο κάθε έτους!
Καθώς ο νόμος τελικά δεν άλλαξε, όπως υπόσχονταν εδώ και χρόνια το υπουργείο Απασχόλησης, και για να ξέρουν οι υποψήφιοι της επικείμενης διαδικασίας τοποθετήσεων τι τους περιμένει, παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες που θα ακολουθηθούν, αφού πρώτα επισημάνουμε ότι η διαδικασία τοποθετήσεων του ν. 2643/98 είναι η μοναδική διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα που θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής την ανεργία, κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τους υποψηφίους.
- Έκδοση προκηρύξεων από την Κεντρική Υπηρεσία ΟΑΕΔ και τις 14 Περιφερειακές (Πρωτοβάθμιες Επιτροπές του άρθρου 9 του Ν. 2643/1998, όπως ονομάζονται). - Παραλαβή των αιτήσεων των υποψηφίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. - Μηχανογραφική επεξεργασία των αιτήσεων, σύνταξη των ενδεικτικών πινάκων βαθμολόγησης των αιτήσεων και ανάρτησή τους. - Προσκόμιση των δικαιολογητικών εκ μέρους των υποψηφίων και σύνταξη και δημοσιοποίηση του πρώτου πίνακα μοριοδότησης με βάση τα δικαιολογητικά. - Υποβολή από τους ενδιαφερόμενους αιτήσεων θεραπείας κατά του πρώτου πίνακα μοριοδότησης, που θα συνταχθούν με βάση τα δικαιολογητικά, εξέταση των αιτήσεων θεραπείας, σύνταξη και δημοσιοποίηση του τελικού πίνακα μοριοδότησης με βάση τα δικαιολογητικά. - Με βάση τους τελικούς πίνακες μοριοδότησης, οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές προβαίνουν στην έκδοση των αποφάσεων (πρακτικών) τοποθέτησης και στη σύνταξη και δημοσιοποίηση των πινάκων τοποθετουμένων προσώπων στις θέσεις εργασίας της κάθε προκήρυξης. - Στο στάδιο του ελέγχου των αιτήσεων θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα σχετικά με την εγκυρότητα ή μη ενός ποσοστού αιτήσεων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν υπό μορφή ερωτημάτων στο αρμόδιο όργανο που λειτουργεί στο υπουργείο Απασχόλησης, την Κεντρική Επιτροπή Εποπτείας και Συντονισμού Εφαρμογής του Ν. 2643/1998 (όργανο που προβλέπεται από την παρ. 15 του άρθρου 31 του Ν. 2956/2001). Η εν λόγω Επιτροπή θα εκδώσει τις απαραίτητες για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων οδηγίες και διευκρινίσεις, τις οποίες θα στείλει προς όλες τις αρμόδιες για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2643/1998 υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Οι υπηρεσίες αυτές θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία βαθμολόγησης των αιτήσεων και στη συνέχεια θα καλέσουν τους υποψηφίους, να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (στην προηγούμενη διαδικασία η σχετική προθεσμία παρατάθηκε). - Κατά την εξέταση των δικαιολογητικών θα προκύψουν νέα ερωτήματα των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ προς την Κεντρική Επιτροπή και θα δοθούν και πάλι σχετικές απαντήσεις. - Κατόπιν όλων αυτών θα εκδοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ οι πρώτοι πίνακες μοριοδότησης με βάση τα δικαιολογητικά των υποψηφίων. - Κατά του πρώτου πίνακα μοριοδότησης θα υποβληθούν πάρα πολλές αιτήσεις θεραπείας από τους υποψηφίους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Κατά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα για τα οποία θα πρέπει και πάλι να απευθυνθούν στην Κεντρική Επιτροπή του υπουργείου, η οποία και θα δώσει απαντήσεις. Με βάση τις απαντήσεις αυτές, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν στην έκδοση των τελικών πινάκων μοριοδότησης. - Οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές του άρθρου 9 του Ν. 2643/1998 του ΟΑΕΔ θα εκδώσουν τους τελικούς πίνακες τοποθέτησης, τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έκδοση των προκηρύξεων!
Τέλος, να επισημάνουμε ότι και όταν τελικά μετά από αρκετά χρόνια τοποθετηθούν οι "προστατευόμενοι" στις θέσεις εργασίας, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα προσαρμογής στο εργασιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα αν πρόκειται για άτομα με αναπηρίες, καθώς το "μπάχαλο" στις δημόσιες υπηρεσίες καλά κρατεί και η συναδελφική αλληλεγγύη πηγαίνει πολλές φορές... περίπατο.
|