nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Γ. Βέης: Τεστ αντί γραπτών διαγωνισμών και συνέντευξης (15/10/08)


Aθήνα 15.10.2008, 16:04
Ποιός δεν θυμάται την περίφημη προσωπική συνέντευξη και τον ορυμαγδό που ξεσήκωσε το 2006, όταν και ψηφίστηκε στη Βουλή ο σχετικός νόμος; Δύο χρόνια μετά το ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν δείχνει πρόθυμο να την εισάγει στις προσλήψεις, αλλά προκρίνει με ένταση το υποκατάστατό της, το τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων, με το οποίο μάλιστα φιλοδοξεί να αντικαταστήσει και τους γενικούς γραπτούς διαγωνισμούς.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Γιώργος Βέης, χθες, κατά τη διάρκεια της καθιερώμενης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Αφού για πολλοστή φορά επανέλαβε ότι η προσωπική συνέντευξη θα εισαχθεί στις προσλήψεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες (ποιές συνθήκες και πότε, δεν διευκρίνησε) και παραδέχθηκε ότι το τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων την υποκαθιστά εν μέρει, ανακοίνωσε ότι το ΑΣΕΠ προσανατολίζεται αφενός να αντικαταστήσει με τεστ τους γενικούς γραπτούς διαγωνισμούς και αφετέρου να εισάγει τεστ και στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών. Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι φιλοδοξία του είναι τα αποτελέσματα των τεστ να υιοθετούνται ακόμη και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. 

Όπως είπε, στις προθέσεις του είναι να αναπτυχθούν διαφορετικά πρότυπα τεστ για κάθε είδος πρόσληψης, προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός είδους τεστ στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, αποκαλύπτοντας ότι καθαρά για λόγους ανεπάρκειας χρόνου δεν εφαρμόζεται στον επικείμενο διαγωνισμό του 2008. «Το τεστ θα μπορούσε να εισαχθεί στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών ως τρίτη θεματική ενότητα, προστιθέμενο στις άλλες δύο, του γνωστικού αντικειμένου και της διδακτικής - παιδαγωγικών», τόνισε. Στην ερώτηση της Proslipsis "ποιός ο λόγος εφαρμογής του τεστ στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του έχει υποβαθμίσει το ΑΣΕΠ και αναδείξει ως κύρια μέθοδο πρόσληψης τις αναπληρώσεις", ο κ. Βέης αφού υπενθύμισε ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι η αναλογία του 60% - 40%  (ΑΣΕΠ - αναπληρωτές) στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών έχει όντως ανατραπεί, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Ανεξάρτητητης Αρχής η αναλογία αυτή έχει μετατραπεί σε 47% - 53%.

Σχετικά με την τύχη των γραπτών διαγωνισμών που διεξάγει το ΑΣΕΠ, ο κ. Βέης είπε ότι όταν εφαρμοσθεί το ειδικό τεστ που θα τους αντικαθιστά φυσικά και δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, διευκρίνησε ωστόσο ότι το τεστ θα αντικαταστήσει μόνο τους γενικούς γραπτούς διαγωνισμούς και όχι τους ειδικούς, όπως είναι για παράδειγμα αυτός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την πρόσληψη ελεγκτών ενάεριας κυκλοφορίας και αερολιμενικών.

Αναφερόμενος στο χαρακτήρα του τεστ, ο κ. Βέης επανέλαβε ότι αυτό στοχεύει στην διακρίβωση της πνευματικής και κατά δεύτερο λόγο της ψυχολογικής κατάστασης του υποψήφιου και όχι στην πιστοποίηση γενικών και ειδικών γνώσεων, ενώ δεν παρέλειψε και πάλι να αναφερθεί στα δημοσιεύματα του Τύπου, που δήθεν προετοιμάζουν τους υποψηφίους για τις επικείμενες εξετάσεις του τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων, λέγοντας ότι τα περισσότερα από αυτά παραπαλανούν τους υποψηφίους.

Τέλος, ο κ. Βέης ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις του τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων θα διεξαχθούν μέσα στο 2008, ενώ οι αντίστοιχες των διαγωνισμών του υπουργείου Οικονομικών και των εκπαιδευτικών μετατίθενται για το νέο έτος.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved