nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Οδηγίες ΑΣΕΠ για το τεστ δεξιοτήτων 20/11/08
 


Αθήνα 20.11.2008, 14:47
Ενόψει της διεξαγωγής από το ΑΣΕΠ της ειδικής γραπτής δοκιμασίας (τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων) την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008, η Κεντρική Επιτροπή απευθύνει σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτήν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες και κατευθύνσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν το όλο πνεύμα διαδικασίας.

Λόγω του μεγάλου πλήθους των συμμετεχόντων αλλά και της μεγάλης κλίμακας της διαδικασίας (πάνω από 1.000 εξεταστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια), είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που αφορά την προσέλευση των εξεταζομένων. Επομένως, συνιστάται σε όσους πρόκειται να λάβουν μέρος στο τεστ να προσέλθουν έγκαιρα στο εξεταστικό κέντρο που τους έχει οριστεί, καθώς όσοι παρουσιαστούν με καθυστέρηση σε σχέση με την προκαθορισμένη ώρα προσέλευσης (09:00 έως 09:30 π.μ.) δεν θα γίνουν δεκτοί στις εξετάσεις. Για το λόγο αυτό οι εξεταζόμενοι καλό θα ήταν να φροντίσουν να πληροφορηθούν έγκαιρα (από τις Νομαρχίες και τα Επαρχεία της χώρας, από τον Τύπο αλλά και από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, www.asep.gr) σε ποιό εξεταστικό κέντρο πρέπει να παρουσιαστούν και να το έχουν επισκεφθεί εκ των προτέρων, ώστε αφενός να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία του και αφετέρου να επιβεβαιώσουν ότι περιλαμβάνεται το όνομά τους στην αναρτημένη αλφαβητική κατάσταση των εξεταζομένων που θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω εξεταστικό κέντρο.

Το τεστ θα αποτελείται από 100 βαθμολογικά ισοδύναμες ερωτήσεις, με τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις η καθεμία, οι οποίες θα απαντηθούν με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών σε ειδικό Απαντητικό Φύλλο. Πρόκειται για μέθοδο εξέτασης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οπότε θεωρείται ήδη γνωστή και οικεία σε μεγάλη μερίδα υποψηφίων. Επειδή στην εξέταση θα εφαρμοστεί και αρνητική βαθμολόγηση (για κάθε εσφαλμένη απάντηση αφαιρείται το ¼ του βαθμού της ερώτησης), οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να χειριστούν προσεκτικά τις ερωτήσεις στις οποίες δε γνωρίζουν την ορθή απάντηση.

Η εξέταση θα διαρκέσει 3 ώρες και 30 λεπτά από τη στιγμή διανομής των θεμάτων, χρόνο που θα πρέπει οι εξεταζόμενοι να διαχειριστούν σωστά προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Καλή πρακτική συνιστά μια γρήγορη πρώτη ανάγνωση του συνόλου των ερωτήσεων, που θα επιτρέψει στους εξεταζόμενους να σταθμίσουν πόσες και ποιες ερωτήσεις παρουσιάζουν γι' αυτούς τη μεγαλύτερη ευκολία, ώστε να ξεκινήσουν από αυτές, κατανέμοντας ανάλογα και τον υπόλοιπο διαθέσιμο χρόνο. Αντίστοιχα, ερωτήσεις που κατά την πρώτη απόπειρα προσέγγισής τους φαίνεται να απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που τους αναλογεί καλό είναι να αφήνονται για το τέλος. Βέβαια,  ερωτήσεις που αφορούν την κατανόηση κειμένου ή απαιτούν μια σειρά συλλογισμών για να απαντηθούν είναι λογικό ότι χρειάζονται συγκριτικά περισσότερο χρόνο απ' ό,τι πιο απλής μορφής ερωτήσεις ή ερωτήσεις που ελέγχουν μια προϋπάρχουσα γνώση. Σε περίπτωση που οι εξεταζόμενοι (μετά από προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση των δεδομένων της ερώτησης) εντοπίσουν κατευθείαν την ορθή απάντηση μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών, καλό είναι να απαντούν αμέσως και να προχωρούν χωρίς χρονοτριβή στην επόμενη ερώτηση. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούν να δοκιμάσουν να οδηγηθούν στην ορθή απάντηση και διά της εις άτοπον απαγωγής (δηλ., αφού δεν μπορεί να είναι σωστό ούτε το α. ούτε το β. ούτε το γ., τότε είναι σωστό το δ.). Τέλος, συνιστάται στους εξεταζόμενους να κατανείμουν έτσι το χρόνο τους, ώστε να έχουν αρκετή ώρα στη διάθεσή τους για προσεκτική μεταφορά των απαντήσεών τους από το πρόχειρο στο Απαντητικό Φύλλο.

Προκειμένου να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με το υλικό εξέτασης του τεστ, καθότι πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία, στο διάστημα που μεσολαβεί από την είσοδό τους στις αίθουσες και μέχρι τη διανομή των θεμάτων εξέτασης θα τους μοιραστεί, μαζί με το φύλλο οδηγιών, και ένα επιπλέον πακέτο 10-15 ερωτήσεων, οι οποίες θα τους χρησιμεύσουν ως υλικό εξάσκησης. Οι ενδεικτικές ερωτήσεις εξάσκησης, στις οποίες θα έχουν κατάλληλα σημειωθεί και οι ορθές απαντήσεις, δεν αποτελούν υλικό εξέτασης ούτε θα υπολογιστούν στη βαθμολογία της γραπτής δοκιμασίας. Για το λόγο αυτό θα τις συλλέξουν και πάλι οι επιτηρητές κατά τη διανομή των θεμάτων εξέτασης. Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι εξεταζόμενοι για να ασχοληθούν με τις ενδεικτικές ερωτήσεις εξάσκησης είναι ανεξάρτητος από το χρόνο εξέτασης των τρεισήμισι ωρών, ο οποίος αρχίζει να μετρά από τη διανομή των θεμάτων.

Παραδείγματα
Τέλος, η Επιτροπή υπενθυμίζει στους εξεταζόμενους κάτι που έγραψε από την πρώτη στιγμή η Proslipsis, ότι δηλαδή το τεστ δεν αποσκοπεί στον έλεγχο εξειδικευμένων και λεπτομερών γνώσεων, αλλά εξετάζει το βαθμό επάρκειας των συμμετεχόντων σε γνώσεις γενικής παιδείας και το βαθμό καλλιέργειας βασικών νοητικών τους δεξιοτήτων. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει στην αξιολόγηση της συνολικής τους κατάρτισης και του υπόβαθρου γνώσεων και δεξιοτήτων που διαθέτουν "προκειμένου να ανταποκριθούν ως σκεπτόμενοι και συνειδητοί πολίτες, ενταγμένοι στην κοινωνία του σήμερα, στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος", όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΑΣΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα παρακάτω είκοσι ενδεικτικά παραδείγματα ερωτήσεων, που δίνονται στη δημοσιότητα μαζί με τις ορθές απαντήσεις τους προκειμένου να προϊδεάσουν όσους θα συμμετάσχουν στην εξέταση για το πνεύμα στο οποίο θα κινούνται οι ερωτήσεις του τεστ και τη μορφή που θα έχουν.

* Τα παραδείγματα θα τα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

 

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Παραδείγματα (αρχείο pdf 121 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved