ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Γραμματεία Καταναλωτή: Προσοχή στα dialers του Διαδικτύου (6/7/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ



Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 6 Ιουλίου 2006

Με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με χιλιάδες καταναλωτές που πέφτουν θύματα απάτης μέσω διαδικτύου από προγράμματα dialers, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα προγράμματα dialers και εφιστά την προσοχή του κατά την περιήγησή του στο διαδίκτυο.

Τι είναι τα προγράμματα dialers;
Οι dialers είναι μικρά σε μέγεθος προγράμματα εχθρικού λογισμικού, τα οποία καλούν αριθμούς εξωτερικού ή αριθμούς υψηλής χρέωσης, που συνήθως αρχίζουν με το πρόθεμα 090, κατά τη σύνδεσή μας στο διαδίκτυο αφού προηγουμένως έχουν αποτρέψει την τηλεφωνική μας σύνδεση με τον τοπικό πάροχο υπηρεσιών Ιντερνετ (ISP). Η διαδικασία αυτή εξυπακούεται ότι γίνεται εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Πώς λειτουργούν οι dialers;
Οι dialers βρίσκονται μέσα σε ιστοσελίδες αμφιλεγόμενου περιεχομένου, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρουν και να εγκαθιστούν αυτόματα τα προγράμματα dialers στον υπολογιστή του χρήστη που τις έχει επισκεφτεί, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει.

Στη συνέχεια οι dialers μπορούν να συνδέουν τον υπολογιστή με υψηλής χρέωσης τηλεφωνικές υπηρεσίες. Αυτό γίνεται είτε διαγράφοντας και αντικαθιστώντας τον αριθμό του τοπικού παρόχου υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) με έναν δικό τους υψηλής χρέωσης, είτε αναγκάζοντας τον υπολογιστή να καλέσει συγκεκριμένο αριθμό υψηλής χρέωσης για τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο, παρακάμπτοντας τις ρυθμίσεις του δικτύου μέσω τηλεφώνου(dial up networking).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλής χρέωσης χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή ως προεπιλεγμένοι για την πρόσβαση κάθε φορά στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι οι υπέρογκες χρεώσεις του λογαριασμού τηλεφώνου, μιας και η χρέωση των dialers μπορεί να φτάνει και τα 2 ευρώ/λεπτό .

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε «κολλήσει
» dialer;
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε «κολλήσει» dialer
εάν συμβαίνει κάτι από τα εξής:
1. Εάν ξαφνικά και ενόσω συνδεόμαστε μέσω modem στο διαδίκτυο, το modem αποσυνδεθεί και επιχειρήσει επανάκληση.
2. Εάν στην επιφάνεια εργασίας ή στο μενού έναρξης παρατηρήσουμε κάποιες συντομεύσεις ιστοσελίδων ή προγραμμάτων.
3. Εάν ο λογαριασμός του τηλεφώνου μας περιέχει χρεώσεις για διεθνείς κλήσεις, τις οποίες δεν πραγματοποιήσαμε από το σταθερό μας τηλέφωνο.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη σύνδεση και περιήγησή μας στο διαδίκτυο
·
Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν έχουμε υπολογιστή που συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω dial-up δικτύου, δηλαδή μέσω τηλεφωνικών γραμμών και modem, αφού σε αυτούς εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα.
· Φροντίζουμε να ρυθμίζουμε τον ήχο του modem ώστε να ακούγεται κατά τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ακούσουμε αν ξαφνικά αποσυνδεθεί και κάνει επανάκληση, σημάδι ότι έχουμε «κολλήσει
» dialer.
·
Μετά την έξοδό μας από το διαδίκτυο σβήνουμε τόσο το modem όσο και τον υπολογιστή μας, μέχρι την επόμενη χρήση.
·
Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο.
·
Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες οι οποίες δίνουν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο όπως πορνογραφικό υλικό, υλικό για παράνομη μεταφορά προγραμμάτων και ανταλλαγή αρχείων, εργαλεία για χάκερ, κ.α.
·
Σε περίπτωση που επισκεπτόμαστε έναν άγνωστο δικτυακό χώρο κλείνουμε αμέσως όλα τα παράθυρα με διαφημίσεις που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μας (pop up windows). Αποφεύγουμε να τα ανοίξουμε γιατί επιλέγοντάς τα αυξάνουν περισσότερο το λογαριασμό του τηλεφώνου μας, επιφέροντας κέρδη στις ιστοσελίδες αυτές.
· Αποφεύγουμε να «κατεβάζουμε»
οποιοδήποτε αρχείο ή πρόγραμμα από άγνωστες ιστοσελίδες.
·
Διαβάζουμε με μεγάλη προσοχή τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μας όταν είμαστε στο διαδίκτυο.
·
Αποφεύγουμε να ανοίγουμε συνημμένα αρχεία και ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστους αποστολείς. Εάν έχουμε ενεργοποιήσει την αυτόματη εκτέλεση των συνημμένων αρχείων, πρέπει να την καταργήσουμε.
·
Ενεργοποιούμε την υπηρεσία φραγής διεθνών κλήσεων μέσω του ΟΤΕ, έτσι ώστε το τηλέφωνό μας να μην μπορεί να καλέσει διεθνείς τηλεφωνικούς αριθμούς.
· Μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή μας το οποίο θα μας προφυλάσσει από τα προγράμματα dialers.

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved