ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων (13/11/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ


Αθήνα 13.11.2006
Οι εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, αποτελούμενο από μέλη που απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η κείμενη νομοθεσία ρυθμίζει τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις έννομες συνέπειές τους (άρθρο 98 Συντάγματος). Οιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα ανέτρεπε την εν λόγω απόφαση θα ήταν αντίθετη στο Σύνταγμα (αρχή διάκρισης των λειτουργιών).

Η νομοθεσία μας προβλέπει διέξοδο για την καταβολή τυχόν δεδουλευμένων σε όσους συμβασιούχους παρείχαν πραγματικά εργασία. Οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν με βάση την παλαιά τους σύμβαση, κατά το άρθρο 904 ΑΚ περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, χωρίς να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών περιπτώσεων αφορά εργαζόμενους σε δήμους, όταν συνέβαινε το εξής αντιφατικό φαινόμενο: Κατά την πρόσληψη των συμβασιούχων ή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους οι δήμαρχοι βεβαίωναν εγγράφως ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως κατά την εκδίκαση σχετικών αγωγών οι ίδιοι δήμαρχοι είτε απέφευγαν να παραστούν, συνομολογώντας έμμεσα τις σχετικές αξιώσεις είτε απέφευγαν ν’ ασκήσουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ένδικα μέσα υπέρ των δήμων που εκπροσωπούσαν (έφεση – αναίρεση).

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση προασπίζεται τη νομιμότητα, σέβεται τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και θέτει τέρμα στην ομηρεία των συμβασιούχων, που ήταν αποκλειστικό «επίτευγμα» των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved