ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την ανανέωση των βιβλίων των θρησκευτικών (28/11/06)


ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αιγαίου Πελάγους 1 - 3, 4ος όροφος
153 41 Αγία Παρασκευή
Τηλ: 210 6015985, Fax: 210 6015985
e-mail: press@pi-schools.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αγία Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2006

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (2-11-06) ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.) από το 2003 ξεκίνησε τη διαδικασία ανανέωσης του συνόλου των σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου (βιβλίο μαθητή, βιβλίο δασκάλου/καθηγητή καθώς και άλλο υποστηρικτικό υλικό), ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα βιβλία των Θρησκευτικών. Ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά βρίσκονται στα ελληνικά σχολεία.

Ως γνωστόν τα σχολικά βιβλία γράφονται με βάση τα Αναλυτικά Προγράμματα (Α.Π.), τα οποία είναι νόμος του κράτους και έχουν συνταχθεί με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια προς όφελος των μαθητών. Τα νέα βιβλία ήδη δοκιμάζονται στη σχολική τάξη και το Π.Ι., ως καθ' ύλην αρμόδιος φορέας, ενημερώνεται και παρακολουθεί τον βαθμό αποδοχής τους από τη μαθητική αλλά και, γενικότερα, την εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, το Π.Ι. έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου των νέων βιβλίων και στο πλαίσιο αυτό δέχεται παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των νέων βιβλίων τόσο από φυσικά πρόσωπα και συλλογικά όργανα (εκπαιδευτικούς και επιστημονικές ενώσεις) όσο και από φορείς οι οποίοι έχουν θεσμικό ρόλο.

Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο πάντα του άρθρου 9, παρ. Ι, περ. ε΄, του Ν. 590/77 "Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος", η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να παρακολουθεί μόνο το δογματικό περιεχόμενο των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών, τα οποία προορίζονται για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Π.Ι αναμένει με ενδιαφέρον την αποστολή του κειμένου της Συνοδικής Επιτροπής, η οποία, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της 2ας Νοεμβρίου 2006, έχει επιφορτισθεί με το έργο της ακριβούς αποτύπωσης των σημείων εκείνων του περιεχομένου των νέων βιβλίων για τα οποία τα μέλη της ή τα μέλη της Δ.Ι.Σ. έχουν ενστάσεις και εκφράζουν τον προβληματισμό τους.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι το Π.Ι. είναι διατεθειμένο, ως ο κατ' εξοχήν από την Πολιτεία εντεταλμένος φορέας παραγωγής και ελέγχου του εκπαιδευτικού υλικού, να συμμετάσχει σε σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο με επιστημονικές και παιδαγωγικές πάντα προϋποθέσεις και με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση της προσφερόμενης γνώσης. Ως διαχρονικό και αποκλειστικό γνώμονα της λειτουργίας του αυτής, το Π.Ι. θέτει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και την επιστημονική και παιδαγωγική κατοχύρωση περιεχομένου, μέσων και μεθόδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved