ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό (19/5/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 19 Μαΐου 2008

 

Δηλώσεις Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω, πρώτα’ απ’ όλα να ευχηθώ σ’ όλα τα παιδιά καλή επιτυχία στις  πανελλήνιες εξετάσεις που ξεκινούν από σήμερα. Εύχομαι να δικαιώσουν και τις προσδοκίες των γονιών τους, αλλά και τους κόπους των καθηγητών και των δασκάλων τους. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σ’ όλα τα επίπεδα, επενδύοντας με εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και φροντίζοντας σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να παρέχονται υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς όμως χθες είπατε ότι θα παρακάμψετε το γράμμα του Συντάγματος και θα προχωρήσετε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τι ακριβώς εννοείτε και θέλω να μας πείτε και αυτό που είπατε για την τέταρτη χρονιά λυκείου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16. Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του δημοσίου πανεπιστημίου, ανοίγει τις πόρτες εισόδου στη χώρα μας ενός επιστημονικού δυναμικού διακεκριμένου Ελλήνων του Οικουμενικού Ελληνισμού και παράλληλα επιτρέπει στους Έλληνες χορηγούς να επενδύσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνονται υπεργολάβοι ή υπάλληλοι ξένων συμφερόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναθεώρηση δεν έχουμε όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που ακόμα δεν συζητείται. Πάντοτε μελετάται και πάντοτε υπάρχει ως δυνατότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε για τις πανελλαδικές; Τι ακριβώς εννοείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είχαμε δεσμευθεί προγραμματικά, ανοίγει η συζήτηση εντός αυτής της κυβερνητικής περιόδου για την αποδέσμευση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πανευρωπαϊκή τάση την οποία και εμείς θα σεβαστούμε, είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η διευκόλυνση θα πρέπει να είναι προϊόν μιας εξαντλητικής συζήτησης  στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εμείς θα διαμορφώσουμε νομοθετική πρωτοβουλία την επόμενη κυβερνητική περίοδο επί τη βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από τον δημόσιο διάλογο ο οποίος θα ξεκινήσει  εντός του έτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις καταλήψεις και τις  πρυτανικές εκλογές, θα προχωρήσετε στις πρυτανικές εκλογές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητος και του φοιτητικού κινήματος, ήταν η αυτονομία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την οποία η μεταρρύθμιση που έχει ήδη συντελεστεί, έκανε πραγματικότητα. Τώρα θα πρέπει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας - και οι πρυτανικές αρχές, και οι καθηγητές, και το φοιτητικό κίνημα, και ο παρατάξεις, και τα κόμματα - να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκτιμώ ότι η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας μέσα στο πανεπιστήμιο και η βελτίωση της ποιότητος της παρεχόμενης  εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν τη σοβαρότερη επένδυση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Όποιος υπονομεύει αυτού του είδους τις λειτουργίες, είναι σαν να υπονομεύει το χαρακτήρα και την ποιότητα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει αν επιμείνουν να εμποδίζουν τις πρυτανικές εκλογές; Πρακτικά, πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας - και οι πρυτανικές αρχές, και το φοιτητικό κίνημα, και οι διδάσκοντες καθηγητές - έχουν στα χέρια τους όλα τα θεσμικά εργαλεία για να προστατεύσουν τη λειτουργία και της δημοκρατίας, αλλά και των ίδιων των Ιδρυμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δημιουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ θα αναβαθμίσει την ποιότητα εκπαίδευσης και στα δημόσια ΑΕΙ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς δεν μιλήσαμε για ιδιωτικά, μιλήσαμε για μη κρατικά πανεπιστήμια και πιστεύω ότι μέσα από την άμιλλα βεβαίως θα βοηθηθεί κυρίως το δημόσιο πανεπιστήμιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved