ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Επερώτηση ΠΑΣΟΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ (19/5/08)

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 19 Μαΐου 2008

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη

ΘΕΜΑ. Σοβαρή καθυστέρηση του ΥΠΕΠΘ αναφορικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων τμημάτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Mε ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, χιλιάδες νέοι που αποφοιτούν κάθε έτος από τμήματα ΑΕΙ της χώρας, στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ αλλά και να διεκδικήσουν την ένταξη τους στον επαγγελματικό στίβο.  Οι απόφοιτοι αυτοί είναι στην κυριολεξία υπό την ομηρεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που με την πολιτική του αποδεικνύει ότι θεωρεί ως μόνη προτεραιότητα του την αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης τοποθετήθηκε εξόχως απαξιωτικά για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μέλλον για αυτό και ότι μόνο αν συσταθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα είναι δυνατή η αναβάθμιση – δια του ανταγωνισμού – του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Η δήλωση δε αυτή γίνεται τη στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας υποχρηματοδοτείται συστηματικά από την Κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι κτιριακές υποδομές να είναι ανεπαρκείς, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια να μη διαθέτουν πάντα τον αναγκαίο εξοπλισμό, το πρόγραμμα δημιουργίας νέων βιβλιοθηκών να έχει σταματήσει και οι διαθέσιμες φοιτητικές εστίες να καλύπτουν μόλις το 9% του συνολικού φοιτητικού δυναμικού. Παράλληλα τα ΑΕΙ αποψιλώνονται από την ερευνητική τους δραστηριότητα εξαιτίας του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την έρευνα, ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που όπως φαίνεται θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την καθολική εισαγωγή διδάκτρων στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Από το 2004 μέχρι σήμερα εξεδόθη ένα (1) μόλις Προεδρικό Διάταγμα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων (ΠΔ 199/2007), ενώ μόλις πρόσφατα (2.4.2008) και μετά από την έντονη πίεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των αποφοίτων των τμημάτων και των επιμελητηρίων, το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) προχώρησε στην έγκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για ορισμένα μόνο πανεπιστημιακά τμήματα και με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη, γεγονός που καταδεικνύει την ελλειμματική προσέγγιση του ΥΠΕΠΘ σε ένα τόσο μείζον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα.

Ακόμα όμως και η έγκριση από το ΣΑΠΕ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πέντε πανεπιστημιακών τμημάτων, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί – όπως παραπλανητικά ανέφερε το ΥΠΕΠΘ σε σχετικό δελτίο τύπου του – καθώς δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα που ουσιαστικά κατοχυρώνουν δια της αναλυτικής περιγραφής τα εν λόγω δικαιώματα. Υπό αυτό το πρίσμα εκκρεμεί η έκδοση των Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, των αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, των αποφοίτων του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης των Τεχνολογίας των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επισημαίνεται επίσης ότι συχνά καταγράφονται σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του ΥΠΕΠΘ και των επιμελητηρίων ή συλλογικών οργάνων που εκφράζουν τους αποφοίτους, γεγονός που αποδίδεται στην πλημμελή κατανόηση του ΥΠΕΠΘ του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και στην επιφανειακή του προσέγγιση σε σχέση με κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα όπως λ.χ. αυτού της ειδικής αγωγής. Εν προκειμένω θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κλάδου που πλήττεται από την ολιγωρία του ΥΠΕΠΘ με αποτέλεσμα 600 απόφοιτοι του εν λόγω Τμήματος να αδυνατούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς τους ΑΣΕΠ και κατά συνέπεια να μη μπορούν να διοριστούν σε μόνιμες οργανικές θέσεις σε σχολεία ειδικής αγωγής ή να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα προγράμματα ένταξης. Το ΥΠΕΠΘ τα τελευταία δύο έτη ανακοινώνει την τακτοποίηση του εν λόγω θέματος (τελευταία απάντηση 30.1.2008, α.π. 3096/ΙΗ), πλην όμως το σχετικό Π.Δ. βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία ενώ στο πρόσφατο σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή επιχειρείται η θέσπιση των ειδικοτήτων ΠΕ 61 και 71 για τους αποφοίτους Ειδικής Αγωγής αλλά με τρόπο που αδικεί το βασικό πτυχίο Ειδικής Αγωγής αλλά και δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της ειδικής αγωγής. Συναφής είναι και η κατάσταση για τους αποφοίτους του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή οι απόφοιτοι πολλών τμημάτων εξακολουθούν να βρίσκονται βήματα πίσω από την έγκριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων από το ΣΑΠΕ και κατά συνέπεια πολλά περισσότερα πίσω από τη δημοσίευση των αντίστοιχων κατά περίπτωση Προεδρικών Διαταγμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα εκκρεμότητες (είτε στη συμπλήρωση ή – και κυρίως - στη θέσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων) καταγράφονται για τους αποφοίτους – μεταξύ άλλων – των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΔΠΘ, των Τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΔΠΘ, του Τμήματος Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, όλων των Τμημάτων Χημείας, όλων των τμημάτων Κοινωνιολογίας, όλων των τμημάτων Βιολογίας, του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Τμήματος Γεωγραφίας, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ.α.
Είναι προφανές ότι η επικρατούσα κατάσταση υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας και οδηγεί χιλιάδες αποφοίτους στην απόγνωση, τη στιγμή που θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει διαμορφώσει το πλαίσιο αξιοποίησης των δεξιοτήτων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και της κοινωνίας.

Η κατάσταση αυτή γίνεται εκρηκτική αν συνδυασθεί με την επίσης σοβαρή εκκρεμότητα του ΥΠΕΠΘ να εκδώσει δεκαπέντε (15) προεδρικά διατάγματα που αφορούν 31 επαγγελματικές ειδικότητες αποφοίτων ΤΕΙ. Τέλος δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τη μια εκκρεμεί η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ και παράλληλα εξελίσσεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η συζήτηση για τη δημιουργία στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με βάση τα παραπάνω,
Επερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για την ολιγωρία της Κυβέρνησης της ΝΔ στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται τα πτυχία χιλιάδων αποφοίτων ΑΕΙ.
2. Για την ευθύνη της Κυβέρνησης στην απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου.
3. Για τις επιπτώσεις σε βάρος χιλιάδων αποφοίτων ΑΕΙ αλλά και της κοινωνίας που αποστερείται των δεξιοτήτων των αποφοίτων των ΑΕΙ.
4. Για την ακριβή κατάσταση σήμερα σε ότι αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ανά πανεπιστημιακό τμήμα χωριστά.
5. Για τη σπουδή του ΥΠΕΠΘ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ τη στιγμή που το αντίστοιχο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ  παραμένει – με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ – σε εκκρεμότητα.
6. Για το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που μόλις πρόσφατα (2.4.2008) ενέκρινε το ΣΑΠΕ.
7. Για το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση από το ΣΑΠΕ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των υπολοίπων πανεπιστημιακών τμημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
8. Για την πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ ως προς τον κίνδυνο περιορισμού των υποψηφίων φοιτητών στα τμήματα που στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων.
9. Για τις ενέργειες του ΥΠΕΠΘ προς το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση των προσοντολογίων που ισχύουν σήμερα για τους αποφοίτους των πανεπιστημίων.

 

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved