ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Επερώτηση ΠΑΣΟΚ: Σκάνδαλο διαστάσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης (20/5/08)

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 20 Μαΐου 2008

 

Επερώτηση κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλο, Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φ. Πετραλιά, 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, χρημάτων που προέρχονται από κρατήσεις μισθοδοσίας και εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης! Ιδιότυπη ασυλία του τοπικού «συστήματος» της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον κ. Παπαγεωργόπουλο, από το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
1.  Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο
2.  Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη
3.  Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πετραλιά
ΘΕΜΑ: Υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, χρημάτων που προέρχονται από κρατήσεις μισθοδοσίας και εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης! – Ιδιότυπη ασυλία του τοπικού «συστήματος» της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον κ. Παπαγεωργόπουλο, από το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους!

Το νέο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και το οποίο είναι απ’ ότι φαίνεται το μεγαλύτερο στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε «εκκολαπτήριο σκανδάλων».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του συνόλου του τύπου Θεσσαλονίκης και Αθήνας, με χαρακτηριστικούς τίτλους , που περιγράφουν συνοπτικά και ουσιαστικά το μέγεθος του σκανδάλου: «Απίστευτες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της Υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης – ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 22.240.801 ευρώ!», επισημαίνει ο «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», «Δήμος Θεσσαλονίκης-Υπερβαίνει τα 22 εκατ. Ευρώ η τρύπα στα ταμεία» , υπογραμμίζει η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». «ΤΑ ΝΕΑ» διαπιστώνουν «Υπεξαίρεση ΜΑΜΟΥΘ – ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ Δήμου Θεσσαλονίκης» , καθώς και το «ΕΘΝΟΣ», που με παρόμοιο τίτλο πληροφορεί τους αναγνώστες του για «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 22 εκατ. Ευρώ από  υπεξαίρεση εισφορών στο Δήμο Θεσσαλονίκης» . Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» τονίζει «Για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ»!

Είναι σαφές από τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων της χώρας και της Θεσσαλονίκης ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Οικονομικών Επιθεωρητών, που έχουν αναλάβει την υπόθεση υπεξαίρεσης των εργοδοτικών εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το έλλειμμα στο Ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεπερνά το ποσό των 22.000.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, που δημοσιεύονται στον Τύπο, έρευνας που διενεργείται από το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, προκύπτει ότι κατέθεσε ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτος, και ο δημοτικός υπάλληλος που φέρεται ότι διέπραξε την κακουργηματικής φύσεως υπεξαίρεση, ο οποίος επέρριψε ευθύνες τόσο στην πολιτική ηγεσία του Δήμου, όσο και σε υψηλά ιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης!
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έρευνας, όπως αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Επιθεωρητές διαπιστώνουν ότι «για το διάστημα 2003 – 2008 ο υπάλληλος που διαχειριζόταν τις ασφαλιστικές εισφορές εισέπραξε σε μετρητά  από το ταμείο του Δήμου ποσό 18.500.000 ευρώ, για το οποίο δεν υπάρχουν αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής!»
Ταυτόχρονα ποσό μεγαλύτερο των 2.000.000 ευρώ αντιστοιχεί σε αποδείξεις είσπραξης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, η οποία όμως αρνείται ότι τις έχει εκδώσει και τις καταγγέλλει ως πλαστές!
Από τη ίδια προκαταρκτική προκύπτει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει αποδώσει στο Ταμείο Υγειονομικής Περίθαλψης των Δημοτικών Υπαλλήλων εισφορές άνω του 1.500.000 ευρώ, ενώ πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να διασταυρωθεί η απόδοση ή μη εισφορών και στα υπόλοιπα 54 ασφαλιστικά Ταμεία, για τα οποία υπεύθυνος απόδοσης ήταν ο ίδιος υπάλληλος !
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο φερόμενος ως καταχραστής δημοτικός υπάλληλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα ΤΩΝ ΝΕΩΝ δήλωσε ότι «δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα κανενός», υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνος, προσθέτοντας ότι «Για ό,τι μου αναλογεί αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν την αποποιούμαι»!
Η ύπαρξη και προσκόμιση πλαστών γραμματίων είσπραξης της Εθνικής Τράπεζας, η ανυπαρξία οποιασδήποτε έγγραφης ειδοποίησης από το ΤΥΔΚΥ για τα εκατομμύρια της οφειλής του δήμου Θεσσαλονίκης, ο συνδυασμός στο ίδιο πρόσωπο των παντελώς ασύμβατων ιδιοτήτων αφ’ ενός του δημοτικού υπαλλήλου, «υπολόγου» για τις πληρωμές και αφ’ ετέρου «γνωστού ιδιοκτήτη νυκτερινών καταστημάτων», η πλήρης ανυπαρξία στοιχειώδους ελέγχου από την διοίκηση του δήμου, συνθέτουν ένα απαράδεκτο, δύσοσμο σκηνικό.
Το σκάνδαλο όμως αυτό αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην «αλυσίδα σκανδάλων» που αποκαλύφθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης μόνο τον τελευταίο χρόνο:
• Τον Σεπτέμβριο του 2006 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι ο γενικός γραμματέας του Δήμου και «δεξί χέρι» του δημάρχου κ. Παπαγεωργόπουλου έλαβε χωρίς προφανή αιτιολογία «δωρεά» αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ από δημότη, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν επενέβη κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.
• Λίγο καιρό μετά αποκαλύφθηκε ότι υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης Μουσικών Δραστηριοτήτων καταχράστηκαν τις εισφορές των δημοτών για την συμμετοχή τους σε προγράμματα των δημοτικών γυμναστηρίων και η υπόθεση «ολοκληρώθηκε» με μία απλή ΕΔΕ και καταλογισμό του χρηματικού ποσού.
• Μόλις προ μηνών αποκαλύφθηκε ότι 327.000 € εκλάπησαν από τον λογαριασμό της Παγίας Προκαταβολής, χωρίς κανείς από τη Διοίκηση να το έχει καταλάβει! Το αδίκημα γινόταν επί σειρά ετών χωρίς την έκδοση αντίστοιχων αποφάσεων δημαρχιακής, χωρίς καταγραφή του ελλείμματος στους ισολογισμούς του δήμου και βεβαίως χωρίς την άσκηση από την διοίκηση του παραμικρού, έστω στοιχειώδους, ελέγχου. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, όλοι οι διοικούντες τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν ενήμεροι για το σκάνδαλο, το γνώριζαν, το συγκάλυπταν και αναγκάστηκαν να το αποδεχθούν μόνον όταν αποκαλύφθηκε από τον Τύπο. Στο μεταξύ κάποιοι φρόντισαν να εξαφανίσουν τα αμαρτωλά τιμολόγια (περίπου 1800 !!!) τα οποία πληρώθηκαν με τα χρήματα της Παγίας Προκαταβολής, πολλά από αυτά το 2006, έτος δημοτικών εκλογών! Για την υπόθεση αυτή ουδείς έχει αναλάβει τις πολιτικές και διοικητικές του ευθύνες. Και επί πλέον, ακόμη περιμένουν οι φορολογούμενοι πολίτες το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών η παρέμβαση των οποίων ζητήθηκε όπως και της Δικαιοσύνης. 
Σήμερα  καταγγέλλεται βασίμως ότι υπάλληλος ή υπάλληλοι, επιλεγμένοι από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη στελέχωση των συγκεκριμένων θέσεων, καταχρώνται άγνωστο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ (δισεκατομμύρια σε δραχμές) μέγα μέρος των οποίων προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Η Διοίκηση και πάλι προσποιείται ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα! Και πάλι παραπέμπει το θέμα σε μία απλή ΕΔΕ, την ίδια στιγμή που αφήνει υπονοούμενα για συνεργούς στο ΤΥΔΚΥ ή στην Εθνική Τράπεζα.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι τα οργανωμένα συστήματα διαχείρισης δημοτικού χρήματος που υπακούουν σε «περιβάλλοντα», οι αυθαίρετες δυσμενείς ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις και η παντελής έλλειψη ελέγχου, αποτελούν τη πάγια μέθοδο της διοίκησης του Δήμου, δηλαδή του διαχρονικού «συστήματος» της Δεξιάς και του κ. Παπαγεωργόπουλου.
Επειδή για αυτή τη χιονοστιβάδα σκανδάλων που παρόμοια τους δεν έχει σημειωθεί ποτέ σε κανέναν δήμο της χώρας, δεν μπορεί η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να κωφεύουν!
Επειδή στην αρμοδιότητα των επερωτωμένων και συναρμοδίων υπουργών υπάγεται ο κάθε λογής προβλεπόμενος από τον νόμο έλεγχος, ο οποίος είναι προφανές ότι δεν ασκήθηκε στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης!

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1.  Διότι ο Υπουργός Εσωτερικών, παρά την πληθώρα των καταγγελιών και των δημοσιευμάτων που αναδεικνύουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε αρνητικό πρότυπο οικονομικής και διοικητικής κακοδιοίκησης, δεν προέβη σε κανένα από τους προβλεπόμενους από τον Νόμο ελέγχους, αποδίδοντας ιδιότυπη ασυλία στον κ. Παπαγεωργόπουλο και στο διαχρονικό «σύστημα»  της Δεξιάς στον Δήμο!
2.  Διότι η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου της εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην παραμικρή παρακράτηση ή μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με την άσκηση μέχρι και ποινικών διώξεων στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, παρά τις συνεχείς και βάσιμες καταγγελίες για την προφανέστατη υπεξαίρεση ασφαλιστικών εισφορών, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα, παρά τις ΕΔΕ, ουδέποτε κινήθηκε για την διερεύνηση και την διασφάλιση της ασφαλιστικής ενημερότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης προς όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία ευθύνης της, ούτε καν ζήτησε ενημέρωση για τις αλλεπάλληλες σχετικές καταγγελίες!
3.  Διότι το  ΤΥΔΚΥ και η διοίκησή του επέδειξε «περίεργη σιωπή» όλα αυτά τα χρόνια και δεν προχώρησε  στις οφειλόμενες ενέργειες για την είσπραξη της τεράστιας οφειλής του Δήμου Θεσσαλονίκης προς αυτό, παραβιάζοντας το υπηρεσιακό του καθήκον.
4.  Διότι η Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατατίθενται οι εισφορές των ΟΤΑ προς το ΤΥΔΚΥ, στην καταγγελία περί ύπαρξης πλαστών γραμματίων είσπραξης εκδόσεώς της δεν έχει προβεί σε έλεγχο περί της εμπλοκής η μη  στελεχών της και χωρίς οιοσδήποτε άλλος ελεγκτικός μηχανισμός του Κράτους να ελέγξει τις σχετικές καταγγελίες.
5.  Διότι το σύνολο των θεσμικών οργάνων εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου του Κράτους, παρά τις πολλαπλές, συνεχείς και δημόσιες καταγγελίες για οικονομική και διοικητική κακοδιοίκηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν ενεργοποιήθηκε ή αδράνησε, προφανώς εν όψει της υπέρτερης προτεραιότητας για την προστασία του κ. Παπαγεωργόπουλου και του διαχρονικού «συστήματος» της Δεξιάς στον Δήμο.

 

Οι επερωτώντες βουλευτές

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ 
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ – ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved