ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το υπουργείο Παιδείας για την πρώτη ημέρα των γενικών εξετάσεων (20/5/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 20 Μαΐου 2008

 

Ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρη Πλατή σχετικά με τη διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων

Σήμερα, όπως ξέρετε, ήταν η πρώτη μέρα των Γενικών Εξετάσεων στα ημερήσια λύκεια. Βέβαια, η διαδικασία δεν άρχισε σήμερα, η διαδικασία ξεκίνησε χθες με τα εσπερινά. Θα σας πω ότι 700 υποψήφιοι έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των εσπερινών χθες, δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως είχαμε μία πολύ λογική ροή των θεμάτων. Τα θέματα των εσπερινών δόθηκαν στις επτάμιση το βράδυ χθες και θα συζητήσουμε μετά τη διαδικασία, ενώ από την άλλη μεριά δεν υπήρξε ανάγκη για διασαφήσεις, για διευκρινίσεις, επί του θέματος που δόθηκε.
Η Κεντρική Επιτροπή των Γενικών Εξετάσεων για τα εσπερινά αποχώρησε από έναν ειδικό χώρο που έχει το Υπουργείο γύρω στις οκτώμιση χθες το βράδυ και τη θέση της κατέλαβε η Κεντρική Επιτροπή των Γενικών Εξετάσεων των ημερησίων λυκείων. Τα Μέλη της Επιτροπής εισήλθαν στο χώρο και σήμερα το πρωί βγήκε το πρώτο θέμα για τους υποψηφίους των ημερησίων, το οποίο και μεταδόθηκε ακριβώς στις οκτώμιση, σε 1.236 ημερήσια λύκεια ανά την επικράτεια.
Οι χθεσινές εξετάσεις αλλά και οι σημερινές στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας της γενικής παιδείας πρέπει να πούμε ότι διεξήχθησαν κανονικά. Όπως είπα, ούτε στα εσπερινά αλλά ούτε και στα ημερήσια παρατηρήθηκε η ανάγκη για να συνέλθει ξανά η Κεντρική Επιτροπή και να δώσει διευκρινίσεις ή διασαφήσεις.
Από πλευράς μας είμαστε ικανοποιημένοι και για το αποτέλεσμα το χθεσινό και για το σημερινό κι ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε και στις επόμενες ημέρες των πανελληνίων εξετάσεων. Θα σας πω ότι για πρώτη φορά φέτος, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας το ίδιο το θέμα τόσο για τα εσπερινά όσο και για τα ημερήσια λύκεια. Αυτό είναι μία καινοτομία που αποφασίσαμε από φέτος να ξεκινήσουμε με την έννοια ότι θελήσαμε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει αυτή η διαφάνεια και να γνωρίζει ο κόσμος από νωρίς τα θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι.
Χθες το βράδυ λοιπόν στις οκτώ και μισή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για τα εσπερινά το θέμα της νεοελληνικής γλώσσας, ενώ σήμερα στις δέκα ακριβώς αναρτήθηκε για τα ημερήσια. Αυτό θα γίνεται κάθε φορά που έχουμε τις  γενικές εξετάσεις. Εκτιμώ ότι ανάλογα με τις ερωτήσεις που έρχονται από διάφορα εξεταστικά κέντρα η Κεντρική Επιτροπή θα κρίνει τη συγκεκριμένη ώρα που θα αναρτηθούν τα θέματα στο διαδίκτυο.
Θέλω επίσης να πω ότι οι τελειόφοιτοι που έλαβαν μέρος φέτος στις εξετάσεις ήταν 76 χιλιάδες. Οι απόφοιτοι, δηλαδή αυτοί οι οποίοι περνάνε από προηγούμενα χρόνια και κάνουν αίτηση φέτος για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις αυτές, ήταν 14 χιλιάδες. Σύνολο λοιπόν των διαγωνιζομένων 90 χιλιάδες.
Πληροφορώ επίσης ότι υπήρξαν κι ορισμένες περιπτώσεις όπου για κάποιο λόγο, υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις είναι περιπτώσεις ασθένειας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γι αυτές τις περιπτώσεις καθώς έχει προβλεφθεί η διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων.
Να πω κάποια πράγματα και για το ιστορικό της προετοιμασίας των Γενικών Εξετάσεων. Η προετοιμασία τους δεν ξεκίνησε πριν μερικές μέρες εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία  της προετοιμασίας των εξετάσεων και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος τους τα πράγματα θα πάνε καλά.
Αυτές οι διαδικασίες που βάλαμε φέτος, όπως είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω και πριν από κάποιες εβδομάδες, είναι διαδικασίες που διασφαλίζουν κατ΄ ουσίαν το αδιάβλητο των εξετάσεων. Επιθυμούμε η κοινή γνώμη, η ελληνική κοινωνία να εξακολουθήσει να δείχνει την εμπιστοσύνη της στο αδιάβλητο αυτών των εξετάσεων. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επαναλάβω γι’ αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν την προηγούμενη φορά ότι λάβαμε ορισμένα μέτρα υπέρ των υποψηφίων που θωρακίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων καθώς και ορισμένα άλλα μέτρα τα οποία αφορούν στους λεγόμενους «φυσικώς αδυνάτους». Συγκεκριμένα, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει να υπάρχουν ειδικές διαδικασίες εξέτασης αυτών των παιδιών.
Να θυμίσω ότι με μία τροπολογία στο Προεδρικό Διάταγμα περί γενικών εξετάσεων του 2006, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση αναβαθμολόγησης των γραπτών, λαμβάνονται υπόψη οι δύο ανώτεροι βαθμοί, ασχέτως του ποιος είναι εκείνος που βαθμολογεί ή αναβαθμολογεί. Μας ενδιαφέρει λοιπόν η βαθμολόγηση να είναι υπέρ του μαθητή.
Δόθηκαν εντολές και οδηγίες, ούτως ώστε τα άτομα τα οποία απαρτίζουν τις Επιτροπές να επιλέγονται κατά πολύ αυστηρότερο τρόπο από ότι μέχρι τώρα, πρώτον όσον αφορά το κύρος τους στην κοινωνία και στον τομέα όπου οι ίδιοι αναδεικνύονται, και δεύτερον όσον αφορά τις γνώσεις επί του μαθήματος που διδάσκουν. Το ίδιο γίνεται και για τους βαθμολογητές και για τους αναβαθμολογητές και για όλα τα άτομα εκείνα τα οποία λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία των εξετάσεων.
Τα μέτρα που πήραμε, που θεωρούμε ότι θωρακίζουν ακόμη περισσότερο το αδιάβλητο των εξετάσεων, είναι τα εξής: Οι Πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων, αλλά και των «νομαρχιακών» κέντρων, δε θα πρέπει πλέον να έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.
Επίσης, θα υπάρξει μία γενική ανακατανομή των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα. Όπως ξέρετε μέχρι τώρα κάθε γραπτό υποψηφίου  πήγαινε  από το εξεταστικό κέντρο σε διάφορα βαθμολογικά κέντρα. Είχαμε παρατηρήσει ότι δε γίνεται πάντοτε μία διαφορετική ανακατανομή αυτών των γραπτών. Από φέτος όλα τα βαθμολογικά κέντρα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα περσινά.  Γίνεται μία πολύ μεγάλη ανακατανομή.
Επιπλέον, δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη, αυστηρές οδηγίες όσον αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, προέβη στην αγορά ορισμένων μηχανημάτων τα οποία «κόβουν», διακόπτουν την οποιαδήποτε εκπομπή από κινητό τηλέφωνο. Τα κινητά τηλέφωνα, που απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση να υπάρχουν μέσα στην αίθουσα όπου εξετάζεται ο υποψήφιος, τώρα πλέον δε θα μπορούν ούτε καν να λειτουργούν, ακόμα κι αν υπάρχουν.
 Τέλος, όπως προείπα, πήραμε και μέτρα κοινωνικής φύσης που αφορούν κυρίως στους φυσικώς αδυνάτους. Οι φυσικώς αδύνατοι, παιδιά τα οποία έχουν δυσλεξία ή κάποιο άλλο πρόβλημα, το οποίο βέβαια πρέπει να αποδεικνύεται από συγκεκριμένα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τα ΚΔΑΥ, έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε βαθμολογικά κέντρα ή σε ειδικά κέντρα όπου μπορούν να εξετάζονται προφορικά.
Έχουν δοθεί λοιπόν οι κατάλληλες οδηγίες σε εκείνους που εξετάζουν αυτά τα παιδιά να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στους υποψηφίους αυτούς οι οποίοι προσήλθαν μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους σήμερα στις 8 το πρωί στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων και έφυγαν στις 10.30 όπως και όλοι οι άλλοι.
Αυτά λοιπόν ήταν τα μέτρα τα οποία πήραμε και τα οποία πιστεύουμε ότι έκαναν τη διαφορά. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις με τον τρόπο με τον οποίο έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής, δημιουργούν μία καλή εικόνα του Υπουργείου και ιδίως των ατόμων που έχουν εργαστεί γι αυτές. Και το κυριότερο, θεωρούμε τουλάχιστον εμείς, ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει και με την επιλογή των προσώπων τα οποία απαρτίζουν τις Επιτροπές, τόσο η θεματοδοσία, όσο και οι γενικότερες οδηγίες που έχουν λάβει οι Κεντρικές Επιτροπές θα επιτρέψουν και στη συνέχεια μία καλή πορεία Αυτό είναι η προσδοκία μας και περιμένουμε απλώς να φανεί και στην πράξη.
Να πω επίσης ότι η διαδικασία των εξετάσεων, ιδίως η διαδικασία επιλογής των θεμάτων είναι μία επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι όταν μπαίνει μία Κεντρική Επιτροπή που αποτελείται από 17 τακτικά Μέλη, αλλά και από τους εισηγητές των θεμάτων, μέσα σε έναν κλωβό, ο οποίος είναι έτσι διαμορφωμένος ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα εξωτερικής παρέμβασης ή εκπομπής από μέσα οποιουδήποτε μηνύματος προς τα έξω, δημιουργείται μία ψυχολογία έντασης.
Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ όλους εκείνους οι οποίοι κατάφεραν να βγάλουν ένα καθαρό και σαφές κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές, ξεκινώντας από τις οκτώμιση χθες και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία στις εννιάμιση σήμερα το πρωί.
Η διαδικασία λοιπόν είναι ότι οι θεματοδότες θέτουν τα θέματα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία τα εξετάζει. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θέτει ερωτήματα σχετικά με το εάν τυχόν υπάρχει επανάληψη ή  διαβλητότητα.
Καταλήγουν έτσι νωρίς το πρωί σε ένα κείμενο, όπως έγινε σήμερα, το οποίο οι λεγόμενοι «λύτες» αναλαμβάνουν να δουν κατά πόσον και σε πόσο χρονικό διάστημα ένας υποψήφιος θα μπορέσει να λύσει.
Εφόσον οριστικοποιηθεί ένα κείμενο, αυτό πλέον μεταδίδεται  κρυπτογραφημένο στα 1.370 εξεταστικά κέντρα, -διαδικασία που ακολουθήθηκε και σήμερα στις οκτώμιση το πρωί- με ένα σύστημα που λέγεται “VBI”, χρησιμοποιώντας μία δορυφορική πλατφόρμα της ΕΡΤ  κι όταν το υποδεχθεί το εξεταστικό κέντρο, τότε το κείμενο αυτό αποκρυπτογραφείται πάλι ηλεκτρονικά επιτόπου, φωτοτυπείται και δίνεται στους υποψηφίους.
Αυτή είναι μία διαδικασία, η οποία ακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και την διατηρήσαμε ακριβώς επειδή εμπεριέχει το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας. Από κει και πέρα πια εμείς αποφασίσαμε τα θέματα αυτά να αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Να υπογραμμίσω επιπλέον ότι η επιλογή των θεμάτων γίνεται με έναν τρόπο που πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός από όλους. Δεν προτείνονται θέματα-παγίδες και το κυριότερο δεν προτείνονται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θεωρούμε ότι οι εξετάσεις γίνονται για τον σοβαρό μαθητή, τον μελετημένο μαθητή.
Λαμβάνουμε όμως επίσης υπόψη μας το γεγονός ότι υπάρχει και μία ψυχολογική ένταση και στο επίπεδο του μαθητή και για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να διαγωνιστεί σε ένα θέμα όχι υποχρεωτικά εύκολο αλλά που θα έχει διαβάθμιση όσον αφορά την ευκολία ή την δυσκολία του.
Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι το Υπουργείο έχει προβλέψει κι αυτήν την εξέλιξη και θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι τα άτομα που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων, τόσο των εσπερινών όσο και των ημερησίων λυκείων, άλλαξαν σε σχέση με πέρσι κατά 70% με 75% περίπου. Κρατήθηκε ένας περίπου στους τέσσερις, για να μεταδώσει την εμπειρία του από τις προηγούμενες εξετάσεις στους νέους συναδέλφους του μέσα στην Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν είτε Καθηγητές πανεπιστημίου, είτε Σχολικοί Σύμβουλοι, είτε Καθηγητές του μαθήματος -οι οποίοι είναι και οι Εισηγητές των θεμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved