ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Κάλεσμα ΚΚΕ στους πανεπιστημιακούς (21/5/08)

 
ΚΚΕ
Ανακοίνωση Τύπου
21 Μαΐου 2008

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ

Οι πανεπιστημιακοί  γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι είναι αληθινά όσα εδώ και χρόνια αποκαλύπτει και καταγγέλλει το ΚΚΕ για τους στόχους και τις συνέπειες των σαρωτικών «μεταρρυθμίσεων» στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 
Γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές προσδοκίες και ανάγκες για  δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση, όπως επιχειρεί να τα εμφανίσει η κυβέρνηση, τα αστικά ΜΜΕ και μερίδα πανεπιστημιακών προσκείμενων στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Από τη θέση τους και το αντικείμενο εργασίας τους κατανοούν καλύτερα απ΄ τον καθένα ότι ο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων αποσκοπεί στην πιο δυναμική και αποδοτική στράτευσή τους στον πόλεμο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, όπως άλλωστε ανοιχτά ομολογείται στις αποφάσεις της Ε.Ε. Συνειδητοποιούν κάθε μέρα και περισσότερο τις βαριές επιπτώσεις που έχει στον προσανατολισμό της έρευνας και την εξέλιξη της επιστήμης, η πολιτική που απαιτεί από τα πανεπιστήμια να προσφέρουν αφειδώς επιστημονική κάλυψη σε καθετί που ωφελεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων, το αστικό πολιτικό σύστημα.  Δεν μπορεί παρά να αγανακτούν με τις κατευθύνσεις που τους υποχρεώνουν να παρέχουν με υψηλότατα δίδακτρα, χαμηλότατης στάθμης  εκπαίδευση - δεξιότητες για τις ευκαιριακές ανάγκες της αγοράς. Δεν μπορεί παρά να  οργίζονται από την πολιτική που τους παροτρύνει  να κάνουν την επιστήμη πάρεργο, για να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες και έμποροι ερευνητικών προϊόντων, σε ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, για λογαριασμό των επιχειρήσεων.  
Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμη περισσότερους που οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί καλύτερα κατέχουν, δεν επιτρέπεται να σιωπούν, ούτε να περιμένουν άβουλα το μοιραίο.  Έχουν χρέος και ευθύνη να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με τη στήριξη και άλλων δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου» επιτίθεται πλησίστια για να εφαρμόσει τους νόμους που θα παραδώσουν ολοσχερώς την ανώτατη εκπαίδευση στο κεφάλαιο, αναιρώντας και τα τελευταία στοιχεία της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.  Έχουν χρέος να συμβάλουν με κάθε τρόπο, ώστε να  μη νομιμοποιηθεί και να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση αυτή η βαθιά  ταξική πολιτική.  Να αποκαλύψουν στο λαό ότι πίσω από τις κυβερνητικές κορόνες για αξιολόγηση, ποιότητα, αναβάθμιση, σύνδεση με τις ανάγκες της παραγωγής,  κρύβεται η πρωτοφανής υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Κρύβεται η ακραία εκμετάλλευση της επιστήμης από την ολιγαρχία και η χρησιμοποίησή της σε βάρος των λαϊκών αναγκών και  συμφερόντων,  η ακόμη μεγαλύτερη χειραγώγηση, φίμωση και  στρέβλωση της επιστημονικής αλήθειας, η πλήρης άρνηση του σκοπού της επιστήμης. 
Το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου και συνολικότερα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Τους καλεί, ξεκινώντας με τη μαζική αποχή τους από τις εκλογές για ανάδειξη αρχών διοίκησης, να συνεχίσουν με την πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί μαζί με τους φοιτητές στις συγκλήτους και στα άλλα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου για να αποτραπούν αποφάσεις υλοποίησης των μέτρων (συγκρότηση τετραετών επιχειρησιακών προγραμματισμών, εσωτερικών κανονισμών, επιτροπών αξιολόγησης κλπ.).  Να παλέψουν για τη συνολική κατάργηση του νόμου πλαισίου, να αντισταθούν στο νέο εγχείρημα επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05, τη διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16.
Όλα αυτά, όσο δύσκολα και αν φαίνονται, είναι τα μόνα που ταιριάζουν στην ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, γιατί δεν μπορούν να αναπτυχθούν παιδεία και επιστήμη που δεν θεμελιώνονται στους νόμους εξέλιξης της ζωής, που δε φέρνουν το σπέρμα της ανατροπής και  της αναίρεσης των συμβατικών και κατεστημένων πλαισίων  της κυρίαρχης πολιτικής και τάξης. Σε συνθήκες γενικού συμβιβασμού, δεν μπορούν ούτε καν να επιζήσουν.  
Η ΠΟΣΔΕΠ, το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, είχε συνεισφορά τα τελευταία χρόνια με τις θέσεις και αποφάσεις της στην ανάδειξη του χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, στην υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία τους, στην ανάπτυξη της αντιπαράθεσης με τις κατευθύνσεις της Μπολόνιας και γενικότερα της Ε.Ε.  
Ωστόσο, οι θετικές θέσεις και στόχοι της, δεν έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης των μελών της, όπως φανερώνει η μόνιμη αδυναμία της να στηρίξει στην κινητοποίηση των ίδιων των πανεπιστημιακών ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση των αναδιαρθρώσεων.
Η αιτία αυτής της αδυναμίας βρίσκεται στο ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις   που πλειοψηφούν σε αυτήν δε θέλουν και δεν μπορούν να βασίσουν το σχεδιασμό της δράσης της σε μια αντικειμενική - επιστημονική εκτίμηση της κοινωνικής σύνθεσης και  διαστρωμάτωσης του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.  Προσβλέπουν σχεδόν αποκλειστικά στο φοιτητικό κίνημα, πίσω από το οποίο κρύβουν την ανεπάρκεια και την αντίθεσή  τους στη γραμμή συσπείρωσης και κινητοποίησης εκείνων των μελών του ΔΕΠ, που το κοινωνικό τους συμφέρον αντικειμενικά τα τοποθετεί σε θέση ρήξης με τη μονοπωλιακή διεύθυνση της επιστήμης, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το ΚΚΕ έχει βαθιά επίγνωση ότι το κάλεσμά του αυτό δεν έχει αποδέκτες όλους τους πανεπιστημιακούς.  Όχι μόνο για λόγους πολιτικής διαφωνίας, αλλά προπαντός γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές διαφορές και αγεφύρωτα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα.  Θα ήταν αφέλεια  να πιστεύει κανείς ότι οι διασυνδεδεμένοι με μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητές - στελέχη διοικητικών συμβουλίων ιδιωτικών εταιριών και κρατικών οργανισμών,  οι καθηγητές – μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέσα στα ιδρύματα «βιομηχανίες» παραγωγής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των επιστημονικών ανακαλύψεων, για να πλουτίζουν από τη μαύρη εργασία των συμβασιούχων ερευνητών και μεταπτυχιακών οι πολυεθνικές και από κοντά οι ενδοπανεπιστημιακοί τους εκπρόσωποι,  οι καθηγητές που διαχειρίζονται εργολαβικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή προσδοκούν κέρδη από τη γενίκευση των διδάκτρων, των μεταπτυχιακών, των προγραμμάτων δια βίου μάθησης κλπ. δεν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενεργητική υποστήριξη του αναγκαίου για το κεφάλαιο εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ με την γενικότερη πολιτική της και την πολιτική στην παιδεία στέκεται απέναντι και εχθρικά στο λαό και στη νεολαία.
Το ΠΑΣΟΚ φέρνει βαριές ευθύνες γιατί ως κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη νομιμοποίηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Είναι αφερέγγυα δύναμη μιας αφερέγγυας και αποπροσανατολιστικής αντιπολίτευσης.
Ξεχωριστές ευθύνες έχει ο ΣΥΝ, γιατί με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη και το άγχος του κυβερνητισμού καλλιεργεί και σιγοντάρει τυχοδιωκτικές ενέργειες που διαλύουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, την ίδια ώρα που η επίσημη γραμμή του βρίσκεται στη λογική των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και στα θέματα της παιδείας.
Το κάλεσμά μας απευθύνεται:
Σε όλους εκείνους τους πανεπιστημιακούς, που προσηλωμένοι στη διδασκαλία και την επιστήμη τους και όχι στους νέους επιχειρηματικούς κανόνες, αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό τους από τις επιχορηγήσεις για επιστημονική έρευνα.
Σε όλα εκείνα τα μέλη ΔΕΠ που δεν ανήκουν, ούτε φιλοδοξούν να ενταχθούν στην αστική τάξη και στα ανώτερα στρώματα της νέας επιχειρηματικής πανεπιστημιακής ιεραρχίας.
Στα μέλη ΔΕΠ που θέλουν η επιστήμη και οι επιστήμονες να κατακτήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο  στον αντίποδα των μονοπωλιακών σχεδιασμών, για την απαλλαγή της ανθρώπινης ζωής από το μόχθο, τις στερήσεις, την άγνοια, τις  προλήψεις.
Όλοι αυτοί έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν και να αντισταθούν στα νέα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και να συνταχθούν από σήμερα στον αγώνα για μια κοινωνική πραγματικότητα που θα χρειαστεί την επιστήμη, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο κατόρθωμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Να συσπειρωθούν σε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα για μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία με όρους αντίστασης στις κοινοτικές οδηγίες και στην κυβερνητική πολιτική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved